Slika je simbolična.
Takšno je epidemiološko stanje v naši regiji.

V Sloveniji so včeraj, 13. februarja, opravili 1062 PCR in 48.983 hitrih antigenskih testiranj na koronavirus in pri tem potrdili 3601 novih okužb. To je 1928 manj okužb kot prejšnjo nedeljo. 

V statistiko so tako poleg PCR testiranj všteta tudi testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Po novem protokolu testiranja bodo imeli vsi, pri katerih bo hitri antigenski test pozitiven, potrjeno okužbo s sars-cov-2, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne.

Za primerjavo: Dan prej so ob 1196 PCR in 68.486 hitrih antigenskih testiranj potrdili 4257 novih okužb. 

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je tako v Sloveniji trenutno 140.349 aktivnih primerov okužb s koronavirusom.

V Pomurju 246 novih okužb, dve občini brez novih primerov

V Pomurju so največ okužb zabeležili v Murski Soboti in Gornji Radgoni in sicer 33. V Ljutomeru so jih zaznali 23. 22 novih okužb ima občina Apače.

Po 13 novih okužb imata občini Beltinci in Tišina, po 11 pa Puconci in Moravske Toplice. 

Devet novih okužb beležijo v občinah Lendava, Sveti Jurij ob Ščavnici, Rogašovci in Cankova. 

Osem jih imajo v Radencih, po šest novih primerov pa v Križevcih, Turnišču in Odrancih. 

Občini Črenšovci in Grad imata po pet novih okužb, Gornji Petrovci štiri. Tri nove okužbe beležijo v Šalovcih, po dve pa v Veliki Polani, Kuzmi in Veržeju.

Kot zadnje so po eno novo okužbo potrdili v Dobrovniku in na Hodošu.

Razkrižje in Kobilje tokrat nista zabeležili novih okužb. 
 

Najbolje kaže občini Kobilje

V Pomurju najbolje kaže občini Kobilje. Tam imajo 20 aktivnih okužb. Sledi Hodoš s 24. 

Po aktivnih okužbah pa močno prednjači Murska Sobota, tam jih imajo kar 1375, sledi Ljutomer s 898.
 

Kako je s precepljenostjo?

V Pomurju, kjer biva 114.725 prebivalcev, je trenutno z enim odmerkom cepljenih 69.051 oziroma 60,2 odstotka posameznikov, z dvema oziroma polno cepljenih pa 66.908 posameznikov oziroma 58,3 odstotka prebivalcev.

S tretjim, poživitvenim odmerkom je v Pomurju cepljenih 34.621 oseb oziroma 30,2 odstotka prebivalcev.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
655000 (nepreverjen)

Obdukcije so pokazale, da je 93% ljudi, ki so umrli po cepljenju, umrlo zaradi cepiva.
Navalite zagovorniki evtanazije.

Panvita prašič (nepreverjen)

Prite k nam na prašičjo farmo panvita ka bote z nami štepali v rit pujceke pa se vas virus nikak ne prijme.

MZ3000 (nepreverjen)

Zdravniki smo že dlje časa priča številnim političnim, medijskim in sindikalnim napadom, zato nas odločitev ustavnega sodišča niti malo ne preseneča. Presenečenje tudi ni, da sta izdani dve nasprotujoči mnenji ustavnih sodnikov.

Smo v situaciji, kjer se zdravstveni sistem sesuva. Minister za zdravje “rešuje” zdravstvo brez zdravnikov. Javnost in sindikati izvajajo javni linč nad zdravniki. Dvig plač zdravnikov, ki se sploh ni zgodil, je medijsko problematiziran do skrajnih meja. Prevladuje mnenje, da so praktično vsi poklici v javnem sektorju neposredno primerljivi z zdravniškim.

Nismo prepričani, kaj točno sledi, ali še sploh želimo vlagati napore v popravljanje sistema, ki vidi v nas največje sovražnike in ne partnerje pri nujnih rešitvah. Še enkrat bi želeli poudariti, da se osnovne plače zdravnikov vse od nastanka enotnega plačnega sistema niso spremenile.

Dejstvo je, da je obstoječi enotni plačni sistem slab in da zdravstvo potrebuje korenite spremembe. Verjeli smo v nov zakon, ki bi lahko pomenil nov začetek za vse zdravstvene delavce. In še vedno stojimo za zahtevo celotnega zdravništva pri izstopu iz enotnega plačnega sistema.

Žal nas je pri tej zahtevi najbolj izigral ravno minister za zdravje, ki je kot odgovoren za učinkovito in dostopno javno zdravstvo tisti, ki bi moral stremeti k vzdržnim in celostnim rešitvam. Nasprotno je z ločenimi dogovori z zaposlenimi v zdravstvu, ki so mu tokrat napovedali celo stavko, povzročil razdor znotraj zdravstvenih delavcev, dodatno ponižal poklic zdravnika in sprožil splošni val nezadovoljstva.

Čas je, da za nastalo situacijo prevzame odgovornost.

Z lepimi pozdravi, Mladi zdravniki Slovenije

Starejše novice