Lendavska bioplinarna ne povzroča težav le bližnjim prebivalcem, smrad se namreč širi tudi na hrvaško stran. Župan Murskega Središća zahteva takojšnje prenehanje delovanja.

Kot je znano, omenjena bioplinarna v zadnjem času vzbuja precej pozornosti z neznosnim smradom, na dan pa so prišle tudi številne druge nepravilnosti. Nedavno so o ukrepih in možnih rešitvah razpravljali na nujni seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, vendar pa tam ponujenih sklepov o možnih rešitvah niso sprejeli.

Obupani prebivalci ne vedo več kje iskati pomoč

Nestrpnost ljudi, ki prebivajo v bližini bioplinarne se stopnjuje, civilna iniciativa “Proti smradu” je namreč minulo soboto v Lendavo pozvala novinarje. Zbranim so predstavili svoje zahteve ter poudarili, da se stanje nikakor ne izboljšuje.

Kot so povedali predstavniki civilne iniciative, se ne morejo zanesti več niti na občino niti na državo, že štirikrat pa so se ostali tudi z direktorjem, ki pa prav tako ne izpolnjuje svojih obljub.

Obupani občani ne skrivajo svojih čustev. ''Ni nam jasno zakaj država ne ukrepa. Smo zelo jezni. Najbolj nas skrbi za naše zdravje, saj se poleg smradu iz bioplinarne širijo tudi strupene snovi. Res je žalostno, da nihče ničesar ne ukrene.''

Za zaprtje tudi lendavski župan

Tudi stališče župana Občine Lendava Antona Balažka je, da je treba bioplinarno nemudoma zapreti, saj je smrad res neznosen. ''Pričakovali smo bolj odločno ukrepanje pristojnih služb, zdaj pa mislimo, da drugih možnosti več ni,'' je povedal na sobotnem srečanju.

Smrad pa povzroča škodo tudi lokalnemu turizmu in gospodarstvu. Številni kampisti iz bližnjih Term Lendava so namreč zaradi tega že zapustili kamp.

Hrvati zahtevajo takojšnje ukrepe

Tudi na hrvaški strani, v Murskem Središću, so na nedavni seji občinskega sveta razpravljali o neznosnem smradu, ki se širi iz bioplinarne. Tudi tamkajšnji občinski svetniki se strinjajo, da se mora stanje čim prej urediti, župan Dražen Srpak pa zahteva, da naj sporna bioplinarna takoj preneha z delovanjem. Prav tako pa bo vodstvo tamkajšnje občine pristojna Hrvaška ministrstva zaprosilo za ukrepanje.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kopalec (nepreverjen)

Pa dajte resno razmislite kam to vodi!!! Ljudje odhajajo iz term Lendava zaradi smrada, ki se širi iz te bioplinarne. Dajte, no, uredite nekaj!!!

Naus (nepreverjen)

Vejpa ka se bunite naus si doj drzte

Landini

Očitno so na bioplinarni delali ljudje, ki o procesih anaerobne digestije nimajo pojma. Ko enkrat na bioplinarni začne smrdeti pomeni, da je prišlo do neravnovesja zaradi hlapnih maščobnih kislin. Zaradi tega pride do močnega padca pH in anaerobne metanogene arheje enostavno "pocrkajo", ker delujejo v zelo ozkem pH območju. Ko grejo na bioplinarni čez to mejo pomeni, da so zadevo zafurali do konca. Kaj sledi? Najprej je potrebno celotno procesno brozgo odstraniti iz bioreaktorjev in odpeljati nekam, kjer to kvalitetno obdelajo. Nato pa je postopek potrebno začeti na novo kar vse skupaj vzame vsaj 6 mesecev v najboljšem primeru. Mnogi mislijo, da je bioplin neka simple zadevica, ki jo lahko fura vsak. V ozadju procesa biorazgradnje je en kup analitskih metod, ki jih moraš delati dnevno, da lahko bioproces poteka v skladu s pričakovanji. Ni dovolj dati noter in potem vzeti ven ter odpeljati na njivo. Na ta način je lahko narejene več škode kot pa, če odpadke odpelješ direktno na njiva. V Sloveniji se na žalost vseh zadev lotimo polovično. Zato je večina čistilnih naprav (kar bioplinarne tudi so) postavljenih zelo amatersko in tako je tudi njihovo delovanje.

vrgoles (nepreverjen)
gost121gfd (nepreverjen)

Naj pavlinjek krije škodo zaradi izpada turizma, de časi v Rotoji en plastičen lonček napravo pa drek pokrüo.

P. (nepreverjen)

Včeraj je bilo tudi super ... malo je zapihal veter in ... mmm! Prava poletna aroma.
Kmalu se bodo poleg Hrvatov še prek na Madžarskem pritoževali, kaj za vraga trohni v kokošjem kljunu.

Pax (nepreverjen)

Vohajte ovce!!!
Drugega si zaradi jamranja in cmizdrenja itak ne zaslužite.
Le sedite doma in se smilite sami sebi, pa čakajte, da bo problem s Pavlinjekom rešil nekdo drug.
Kje mate jaaaajcaaaa???

Vili76 (nepreverjen)

In ka bi tij napravo?

In reply to by Pax (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Ulica!!!
Če je potrebno, se priklenem Pavlinjeku na hišna vrata. Če to stori še sto ljudi, ni vrag, da ne bo nihče ukrepal...

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

alkimist

Zaposleni oz. odgovorni se preveč dobro zavedajo o vzroki smradu, ampak jin ga je nej v interesi odpraviti, ker je enostavno preveč pejnez v igri. Mislin, smrad je samo vrh ledene gore in vupan ka se enoga dneva predstavi pravi obraz teh naših bioplinarn.
Ka vržen še kost za glodati.. V Pomurji mamo več kak 5 bioplinarn, ki laufajo večino časa, stranski produkt je digestat. Se je što pijto kama vozijo to ogabnarijo? Njiv je premalo, poleg toga so vmes prepovedi gnojenja, na njivi je pridelek, itd. Ali se njive za x krat pregnojijo v ustreznon obdobji, se vozi v Muro, ali pa..?

vrgoles (nepreverjen)

njiv ni premalo. pa tudi digestati niso vsi enaki. odvisno, kaj je vhodna "roba"

In reply to by alkimist

sombrero (nepreverjen)

Pa kaj ne poznate aksioma: vse, ka je Pavlinjekovo nika ne smrdi!
Kak se nemrete na to navaditi?

vrgoles (nepreverjen)

stvar je v tej meri preprosto rešljiva. Ker so odstranili odpadke in deponijsko blato iz okolice smrdi še smao vsebina fermentorja, katere vonj izhaja skozi luknjo v plinohramu.

Če lastnik in upravljalec nimata denarja za zamenjavo plinohrama, naj jim da občina ali kaka druga ustanova kredit za zamenjavo plinohramov. Tako bodo plin lahko nadzorovano usmerili v motorje ali na bakljo, o kateri je en že pisal v predhodnih komentarjih na objave.

pa bo konec smradu.

zver

strašno je to, da trpi okolica zaradi amaterskega dela, zaradi neodgovornosti in na koncu meče slabo luč na vse tiste naprave in sisteme, ki delajo dobro.

jaz nisem vaš (nepreverjen)

Pavlinjeki NE BODO nikoli tega sanirali. To bo smrdelo še dolgo. Kje so sedaj tisti z lendavskega območja, ki so se veselo slikali na otvoritvi bioplinarne. Jih boste še volili?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice