Že pred nekaj meseci ste lahko med sprehodom mimo Lendavske ulice v Murski Soboti opazili novost, ki je mesto doslej še ni imelo. Vrata je namreč odprla prva brivnica, za katero lastnik želi, da bi postala pravi moški brlog.

Brada. Nekoč so jo morda prevečkrat povezovali z neurejenostjo. V zadnjih letih se je trend povsem spremenil. Urejanje brade je postalo del higiene, del stila. 

"To je postal pravi trend, ki je večji iz leta v leto. Zdaj si že mladi fantje puščajo brado. Nekateri bi celo radi prehitro odrasli. Tako kot vse stvari v življenju, tudi brada potrebuje svoj čas. Je pa urejanje brade vse bolj pomembno, včasih je bilo ravno nasprotno. Ko je nekdo videl nekoga z daljšo brado, je bila večkrat asociacija na to, da se je nekdo zapustil in podobno. Danes je to vse drugače. Brada daje moškemu moškost," nam je ob začetku našega pogovora povedal Dušan Petrović, ki je med prijatelji bolj poznan kot Duško.

Prvič strigel v tretjem razredu

Že od nekdaj je imel željo, da bi odprl brivnico. Škarje in brivni aparat sta mu hitro prirasla k srcu. Spomni se dne, ko se je "zaljubil" v ta poklic.

"Oče je delal v Avstriji in nekega dne je domov prinesel set za britje. To je bilo meni osebno nekaj fascinantnega. Tudi zato sem imel rad obisk frizerja, saj sem spremljal kako delajo, bilo mi je zanimivo. Sam sem prvič strigel, ko sem bil v tretjem razredu. Moj poskusni model pa je bila kar sestra. Vedel sem, da je to nekaj, kar bi rad počel. Toda veliko časa je minilo, da je do tega res prišlo".

Na poti do prostora, kjer zdaj ureja brade in končno počne to, kar ima rad, je bilo namreč nemalo ovir in preizkušenj. Kot pravi, prihaja iz skromne družine, ki se je vseskozi prebijala skozi življenje. Tako kot on sam. Dvajset let je bilo namreč potrebnih, da se je začel ukvarjati s tistim, kar ima rad.

Obšel "pol" sveta, da je nato dobil svoje zatočišče

Velikokrat se je v svojem življenju odpravil s trebuhom za kruhom. Pot ga je vodila v Avstrijo, v Srbijo, deloval je tudi v Slovenski vojski, nato je odšel v Nemčijo, kjer je opravljal priložnostna dela. Kasneje se je odpravil tudi v Avstralijo, se po treh mesecih vrnil domov in se odpravil na Kitajsko. Velikokrat je bilo težko, a dobil je trdo kožo.

"Te izkušnje te utrdijo. To je borba. V Avstraliji sem recimo večerjal z brezdomci, da mi je ostalo nekaj denarja. Potem sem šel v center mesta, kjer so bile dobrodelne organizacije, ki so delile stvari za higieno in hrano. Na tak način sem imel potem drugi dan kaj za jesti. Zgodba se je ponavljala iz dneva v dan. Človek vidi vse živo. Sredi tega kaosa pa se mi je porodila ideja o brivnici. Večkrat sem namreč v tistih nekaj minutah prostega časa opazoval brivnico, ki je delovala na vogalu in v meni se je ponovno prebudil ta čut, ta želja".

Slednja se mu je vendarle uresničila leta 2018, ko je tudi s pomočjo prijatelja Zorana Mitova, ki mu je uredil službo v Avstriji, prišel do kredita in vse misli ter sredstva usmeril v brivnico. Kupil je prostor, ki ga je preuredil v pravo "moško luknjo". Večino dela v salonu je opravil sam, med drugim je stvari, ki so bile na odpadu vzel, očistil in predelal, da dajejo prostoru poseben čar.

"To je moško zatočišče, to ni običajen salon. Brivnica je namenjena druženju, pogovoru, izmenjavi informacij in debatam o različnih stvareh. Vse, kar se pogovarjamo tu, mora ostati tud. Če se malce pohecam, ženske sem nimajo vstopa".

Ni vsaka brada za vsakega

V kolikor je na eni strani hvaležen prijatelju, ki mu je s službo omogočil izpolnitev sanj, pa je na drugi strani hvaležen svoji pravi "mentorici" Katarini Marovič, ki je imela frizerski salon v Gornji Radgoni. 

"Ona me je razumela, razumela je tudi to, da sem bil vmes svojeglav in raztresen, kot smo vsi v mlajših letih. V času, ko sem se iskal, me je znala razumeti, prizemljiti. Ona in njen pokojni sin Dani sta me veliko naučila. Del njega je tudi v  meni. Ko sem ga opazoval pri njegovem delu, sem se veliko naučil. Imel je ogromno domišljije, bil je raznovrsten in tak želim biti tudi sam".

To mu, vsaj glede na odzive strank, tudi uspeva. Lani novembra je želel zagnati svojo dejavnost, a mu je koronavirus vse skupaj preprečil in datum odprtja prestavil na december.

"Sem izjemno vesel in presenečen nad odzivom. Ljudje niso vajeni, da imajo nekaj takšnega zdaj tudi v Murski Soboti. Kar nekaj strank mi je že dejalo, da so si brado urejali v Mariboru, Zagrebu in podobno. Njihovi odzivi so pozitivni. Seveda pa je, tako kot verjetno v vsakem poslu, pomembno spremljati trende. Sam sem samouk, rad improviziram. Brada ni samo brada, ampak se mora lepo podati k obrazu. Ni vsaka vrsta brade za vsako obliko obraza. Tudi o tem se s strankami pred začetkom dela pogovorimo in nato najdemo stil, ki je zanje najboljši".

Brado je potrebno negovati tudi doma

Seveda pa je obisk brivca samo prva pot k lepi in urejeni bradi. Zanjo je treba skrbeti tudi doma.

"To je del osebne higiene, tudi brado je potrebno umivati, negovati, razčesavati, jo namazati z oljem in podobno. Vemo, da se tudi za brado uporablja voske, da potem brada stoji tako, kot hočemo. Če je brada negovana, lepše izgleda in je z njo, konec koncev, nam brivcem tudi lažje delati".

Za konec pravi, da si želi ime ustvariti zgolj in samo s svojim delom, tudi zato bo kar nekaj časa v salonu delal sam. Pravi, da so cene prilagojene malemu človeku in okolju, v katerem živimo. Ne želi, da kdo misli, da je njegova brivnica za "visoko družbo". Niti slučajno. 

"Brivnice v svoji osnovi nikoli niso bile namenjene elitam. To je prostor za vse. Želim si, da bi kdo od mladih v tej zgodbi videl inspiracijo in pomen tega, da ne smeš obupati," mladim na srce polaga Petrović, ki je tako pri svojih 42 letih končno začel uživati v tem, kar dela.

Za konec pa se ne pozabi zahvaliti tudi tistim, ki so mu vseskozi stali ob strani, tudi v najhujših trenutkih.

"Rad bi se zahvalil svoji družini, ženi Sanji, hčerki Vanessi in sinu Saši. Dvomim, da bi mi brez njihove podpore in pomoči vse to tudi uspelo".

Komentarji (4)

tuncika

Čestitke, vse dobro vam želim na vaši poslovni poti.

Mira

Odlično, fajn, ka je kaj takšnega zdaj tudi v MS. Moj mož je do zdaj še mel izgovore za nej najlepšo brado, ali ka se njemi ne da briti. Zdaj jih več nede mel, van ga pošlen. ;-)

Warlord

BRAVO;BRAVO se že prijavin samo to se je čakalo ima materijala

igica

Prva brivnica? 100 let nazaj so bile brivnice. No ja... ta znanost o bradi je ponovno trend, niša. Je pa članek tak dugi kak ena doktorska disertacija...o bradi :)

Starejše novice