Mnogi kmetje zaradi slabih pogojev za rast letos opozarjajo na manjše pridelke. Z dobro letino pa se lahko pohvalijo pridelovalci buč, ki letos ponekod dosegajo celo rekordno število buč. Kakšna pa bo cena bučnega olja?

Kmetje na severovzhodu Slovenije so letos presenečeni nad visokimi pridelki buč. Letina se je na presenečenje mnogih izkazala za izredno dobro.

»Letos jih je bilo več, kot smo jih imeli pred petimi leti. Bilo je dosti več buč, zdaj pa bomo videli, kaj bo nastalo,« je dejal Jože Duh, ki ima doma manjši nasad buč.

Čeprav je bilo vreme letos nenaklonjeno poljedelcem, se je kombinacija suše in dežja za pridelavo buč izkazala za zelo ugodno.

Tudi Gorazd Kocbek iz Oljarne Kocbek pojasnjuje, da je letošnja letina buč nad pričakovanji.

»Ponekod so pridelki rekordni, celo tako, da ne more nihče verjeti, da je možno na enem hektarju pridelati toliko bučnega semena. Tudi sama vizualna kakovost je izredno dobra, koliko pa ima maščobe v sebi pa bo potem pokazal čas, ko bomo začeli iz letošnjih semen stiskat olje,« pove Kocbek.

Kmetijski zavod Maribor opozarja na slabo kvaliteto

Kljub temu da so buče polne semen, na Kmetijskem zavodu Maribor opozarjajo na možnost, da bodo semena zaradi vremenskih vplivov slabše kvalitete.

»Dejansko bo verjetno slaba kvaliteta. To se bojim, da bo, potem ko bodo hoteli olje stiskat, ker obarvanost bo slaba, pečke so majhne. Tisti, ki so pa namakali, ampak oljnih buč žal zelo malo namakajo, tisti pa so imeli seveda krasen pridelek,« je pojasnila Miša Pušenjak iz Kmetijskega zavoda Maribor.

Pridelava buč dražja za 50 odstotkov

S pridelavo buč je sicer veliko dela. Kmetje pa pri tem seštevajo tudi višje stroške, ki jih morajo letos upoštevati.

»Veliko je dela, ja. Kar veliko moraš sem pa tja voziti. Moraš tudi na sušenje peljati potem še na oljenje in vse to,« so povedali v družini Ploj.

Višje cene stroškov prevoza, gnojil in energentov so poskrbele za polovico višjo ceno pridelave, poudarjajo na Kmetijskem zavodu Maribor.

»Dušik se je celo za desetkrat podražil ponekod, dušik sicer ni glavi faktor pri bučah, to je res - se pravi gnojilo iz dušika. Nafta vsi vemo, koliko se je podražila, tako da za 50 odstotkov se je zanesljivo povečala pridelava,« je dodala Pušenjak.

Bučno olje dražje za tri do štiri evre

Bučna semena so se glede na lansko leto podražila za okoli dva evra na liter. Oljarji že napovedujejo tudi višje cene bučnega olja.

Kot ocenjujejo v Oljarni Kocbek, bo liter bučnega olja v trgovinah letos dražji okoli tri do štiri evre.

»Steklenice so se v letošnjem letu podražile že skoraj za 100 odstotkov. Večina oljarn kuri ali na kurilno olje ali na plin, nekateri tudi na drva, ampak teh je zelo malo. Se pravi, vsi ti energenti so se podražili. Potem elektrika je potrebna, tudi to se je blazno podražilo, tudi delovna sila,« je naštel Kocbek.

Bučno olje je sicer tudi eno izmed petih sezonskih izdelkov, ki je bilo uvrščeno v primerjalnik cen živil na portalu Naša super hrana.

Komentarji (44)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Vse se drazi, javni sektor dobi povisico 4,5 procentov. Mi bunbarji okoli minimalne place, pa to vse placamo. Kdaj bomo rekli zdaj pa imamo tega s.... dovolj. Ali bomo le sklonjeni to trpeli in naprej delali????

realnoo (ni preverjeno)

saj bodo minimalca tudi zvišali.
Problem je bole srednji razred kateri je vedno na istem in počasi izginja!
Pri nas na firmi določijo vodjo, ker nobeden noče biti. Za tistih nekaj več eur se ne splača prenašati pritiskov firme in posledično dodatnega stresa!

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Ja se strinjam s tabo a tolikokrat vecajo minimalec, da smo ze skoraj vsi na istem. Ostale place pa se ne zdigujejo. Sedaj je do petega tarifnega razreda vse isto. Cast izjemam ...

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Vseh barvah (ni preverjeno)

VSI DEMO MEJLI ISTE PLAČE IN VSI BOMO ZADOVOLJNI !

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

VSI DEMO MEJLI ISTE PLAČE IN VSI BOMO ZADOVOLJNI ! In bomo tiho, ker je delovna sila draga, v nasprotnem bo potrebno prevzeti metode gospodarstva po principu g. Speera, ki je bil gospodarski minister v času g. Adolfa !?

In reply to by Vseh barvah (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

In obeta se raj na zemlji.

In reply to by Vseh barvah (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Ja za golazen in delomrzneže.

In reply to by gru (ni preverjeno)

tustare (ni preverjeno)

Če ti je edina pozitvna lastnost ka si vedno najbole pameten na sobotainfo za ostalo delo si pa nesposoben, te se ne čudi ka moreš delati za minimalca.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Za plačo se buni pri svojon delodajalci, či se ne buniš ti je tak dobro, či se buniš pa ne pomaga zamenjaj delodajalca.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Določeni kmeti prodajajo svoj proizvod v trgovskih verigah in doma pri sebi. Če kupiš direk pri kmetu je proizvod dražji:)
Posledično jamrajo o maržah trgovskih verig:)

Zdaj ko je šla nafta dol nobene pocenitve ne opažam:)

A ni kriza za vse. Pomeni če je njim oz. kmetom dobiček manjši (zaradi stroškov) potrebno proizvod podražiti?
To je tak kot če bi jaz šel direktorju in rekel, vse se je podražilo, moji prihranki so posledično manjši, daj mi večjo plačo, ker želim imeti naprej enaki prihranek...

Tudi v tem ni logike, ''letina odlična''. Večji oljarji ne bodo čutili bistvenih izgub dobička. Pri malih oljarjih je to drugače.
Na koncu pa bodo kot skupina vsi zvišali cene. Pomeni, bogati bodo bogatejši, ta manjši ohranjajo stanje dobička:)

V kolikor se bo podražilo bom pač šel kupovat olje na madžarsko, kjer je enaka kvaliteta za manjši denar!

eiwd (ni preverjeno)

tudi jaz bom kupil vse na madžarskem, še davk bomn tam plačal, da ti ne boš dobil pokojnine.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

heeeh (ni preverjeno)

Kmet dobi za to ka je slo gor subvencije, ti dobis subvencijo od drzave za gorivo in gesti? Poleg vsega pa ja kak pravis bi se sefi sitnaro naj ti da coj pri placi :D Tak ka 2x win, win :)

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Sicer brezveze eni ne razumete. To kar boš kupil pri kmetu je 100% bučno olje, to kar kupiš drugje malo ceneje pa je vprašanje ali je res vse kar piše na nalepki. Mogoče je res kdo tako nor da prodaja ceneje. Malo si izračunaj, če veš računati, koliko te stane da prideš do bučnega olja. Če daš na odkup ti kombanj pobere in odpelješ. skipaš in je zadeva rešena. Če delaš lastno olje, je potrebno seme posušiti, očistiti, narediti olje, zadevo stekleničiti in potem čakati stranke, da ti bodo hodile po en liter ter pričakovale, da se pol dneva z njimi ukvarjaš in jim briseš rit. Načeloma se za taka butična olje seme na roke bere in uporabi kakšno sorto, ki sicer manj producira, sta pa kvaliteta in okus dosti boljša od industrijskih sort.

Pa še nekaj v trgovinah dobiš večinoma industrijsko pridelano olje, cena malo manjša, marža dosti večja, slep kupec pa vesel, da je ceneje prišel skozi in spet je kmet kriv.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

023ee (ni preverjeno)

ki ima doma manjši nasad buč. "nasad", halo nasad,... pa niso to sadna drevesa ali grmovnice. kakšni presežki literature tu vse najdeš

Çio (ni preverjeno)

1. "Nasad"
2. halo, hasad ...
3. Kakšne
4. presežke
5. Pika na koncu stavka.

In reply to by 023ee (ni preverjeno)

230329008923 (ni preverjeno)

upam, da imaš toliko celic v glavi in ločiš med kriteriji, ki veljajo za članek in kriteriji, ki veljajo za komentarje posameznih bralcev. Če ne , ti res ni pomoči.

In reply to by Çio (ni preverjeno)

Sebok dominik (ni preverjeno)

Man eno prazno glavo (bučo) za odate ce koga zanimle naj kontaktejra

whaaat (ni preverjeno)

Cakajte malo. Drazje de, ker je gnojilo in ostalo drazje??? Vejpa za vse to ka je letos DRAZJE dobite subvencije in dodatke! Tudi z gorivo dobite nazaj trosarine plus letos se dodatno vracilo za visjo hlrivo!!!! Neje to nobena skrivnost! In zakoj te zdaj trbej draziti, ce za to razliko itak drzava izplaca vecje subvencije in dodatne financne dodatke… Celo za gnojila!??? Je**** pozresnost Slovenskih kmetov. Dobro mejte olje, vogri pa hrvati ga majo za 14-15€ pa mo tan kupuvali

Tišinčar (ni preverjeno)

Ka motate neka na pamet z tejmi subvencijami??? Navadne so za hektar malo prek 300€. Te pa zaj tij boj pameten pa za teh 300 evrov zorji njivo, povlači, posejaj ali posadi pa poženjaj. Navaden mali kmet ne dobi trošarine za gorivo ne bojte tak pametni pa glasni nešterni. Vsi samo znate ka obstajajo subvenije pa to je to. Ka bi pa što znal kelko što dobi tü van pa že zašteka, ampak veselo tirate subvencije gor pa doj. 99,9% od vas "antisubvencionistov" sploj pojma nema o kmetijstvi, kamoli o računicaj!

In reply to by whaaat (ni preverjeno)

nema (ni preverjeno)

SUBVENCIJA SLUŽI TEMU DA LAIKI CENEJE KUPUJETE

In reply to by Tišinčar (ni preverjeno)

subvencija (ni preverjeno)

Tocno tak, dobijo poleg obicnih subvencij in vracil trosarin za gorivo, se dodatne subvencije, vracilo razlike za umetna gnojila, vracilo razlike za gorivo, nej njin je trbelo placuvati prispevke pa se kaj. Tak ka so letos bili v popolnoma enaki situaciji kak lani, predlani, pa leta nazaj. Ampak ka na paperi za nas “bedake” za kere nas ocitno kmetje majo, pise ka so gnojila drazja, ka pise ka so goriva drazja pa tak dale, lejko oni oz. mislijo ka lejko zdignejo olje za 50%? 🤣🤣 Ja lejko, lejko! Tudi za 100%, pa 200% ajde pa naj zdignejo ka de liter olja 100€! Ale sto de ga kupo? :) Pa drzava za javne ustanove? 🤣🤔 Malo morgen. Letos pac te nede spadno novi John Deer :) Eh ka gucin, seveda ka de, pa iz drzavnih subvencij in brezobrestnih kreditov :)

bucka (ni preverjeno)

Malo prejk Madzarske meje je puno prodajalcov bucnoga olja za 12€ po litri. In to dobroga olja keroga ti pistijo prle probati. Tak ka… Do pac njin sli pejnezi, bog pomagaj.

gru (ni preverjeno)

Tudi Madžari znajo dobro mešati bučno olje z belim. Kupec, ki ne ve kakšen okus ima čisto bučno olje, tudi z probo ne bo tega ugotovil. Lahko se zgodi, da kupi tako oljno mešanico, brez analize, še dražje kot pri nas.

In reply to by bucka (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Kako je lahko pridelava buč za več kot polovico dražja? Se je podražila zemlja na kateri rastejo? Se je podražil dež, ki jih zaliva ali morda sonce, ki jih greje? "NE ME BASAT" bi rekli mladi, vsi naivni ljudje bodo pa verjeli, torej tisti, ki v življenju niso posadili enega samega paradižnika.

lllp (ni preverjeno)

Za vse ostalo pa itak letos dobijo se dodatne subvencije.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Kakšne dodatne subvencije, na ha imam zaradi zabitih politikov in njihovih sankcij, nekaj 100 eur dodatnega stroška, cca 30% če vzamem neko res nizko povprečje. Zaradi podražitev energentov in gnojil smo dobil na ha nekaj eur, ja beri, nekaj eur, do nekaj 10 eur izravnave. Odkupne cene so malo boljše, pa tudi ne pokrijejo dodatnih stroškov. V jesenski sezoni je cena gnojil še vedno x3, seme je x2, gorivo še vedno dražje. FFS pa sploh ne sprašujem, koliko se dovori vsaj 50% večja cena za naslednjo sezono.

Glede odkupnih cen, malo nižje kot so letošnje smo imeli 10, 15 let nazaj, potem katastrofa, v nekaj letih so se odkupne cene razpolovile. v zadnjih letih se malo popravljajo. Si hranim račune koliko sem moral pred 15/20 leti vložiti in koliko sem dobil ven in lahko povem, da sem bil dosti na boljšem.

Sicer pa debata je na nivoju prvošolčkov in zmešanih bab. Vedno enako, eni gre vse v nos, kmeta bi utopili v žlici vode, vse imeli zastonj. Po drugi strani se pa vozijo z bemfami, medžoji, audiji. Vsako leto odbluzijo nekajkrat na dopust. Doma vse narejeno preko subvencij od izolacije, kurilnice, sončne, pa tega ne vidijo.

In reply to by lllp (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Tij tele mamino ka misliš ka je seme šenki pa umetno pa gorivo pa ostale stvari. Delo se pa tak pozabi.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

huuh (ni preverjeno)

Za umetno gnojilo dobijo povrnjeno razliko! To je javno dostopna informacija! Pa tak eno pitanje: sto je tebe vzgajo? Kokosi ale zenska? Ker talati teleta nekome… Ale si otrok 13 let star? Pa se tisti se tak otrocje ne obnasajo

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Tišinčar (ni preverjeno)

No pa če je javno dostopna ta informacija, te mi prosen povej ali so kmetje z navadnimi subvencijami opravičeni do povrnitve? Nej nejso, ker morejo biti vključeni v sistem za keroga san nej siguren kak se imenuje in zato nemo piso nič ka pa nede napadov zavolo toga. Tisti keri majo par hektarof pa niti nemrejo v tej sistem not priti in teh je nej malo v Prekmurje pa Pomurje. Tak ka se malo bole moreš informerate prlej kak napadneš z takšimi trditvame! lp

In reply to by huuh (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Huuh: kje je tole napisano in kdo je upravičen do povrnitve celotnega zneska. Dokazi, vse ostalo je samo mlatenje prazne slame. Kmetje smo dobili nekaj drobiža zaradi višjih cen goriva, gnojil, samo tega je bilo nekaj eur na ha, ne pa celotna razlika, ki je nekaj 100 eur na ha.

In reply to by huuh (ni preverjeno)

Ivop (ni preverjeno)

Bučke na njivi rabijo elektriko plin Nafta pa je tak enkrat gor pa pa dol kak vedno na narodi si polnijo žepe nič druga. Marže 100%gor tepci 0

nojii (ni preverjeno)

Gorivo ide gor se cene povecajo, gorivo ide dol, se cene ne zmanjsajo in kda ide gorivo palek gor se pa cene zdignejo se coj… Vecno fajk visanje cen in te bogatijo bogati. Vsi se zgovarjajo na cene goriv in kelko izmed teh cene niza kda ide gorivo dol???? Te pa dajo glavo v zemljo kak noji

In reply to by Ivop (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ne rabimo kupiti pri kmetih, lahko kupimo v trgovini, oni znajo iz 1 litra napraviti 20 litrov olja po isti ceni za kupca, kmet pa dobi pol manj, ker zemejo večjo količino.

takjeto (ni preverjeno)

Eno je solatno olje kero je razredceno. Drugo je 100% bucno olje, kero naj nebi bilo. Bi nas pa verjetno VSE presenetilo, ce bi se dalo testerat par vzorcov pri kmeti (na crno) kupljenoga 100% olja. Verjetno niti eno nebi bilo 100%. Marsikeri oljari, odavlejo direkt v oljarnaj navadno belo olje, kero se te coj lejvle tan kda delajo bucno olje.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zato je pa dražje bučno olje, ker je belemu šla cena gor.

In reply to by takjeto (ni preverjeno)

9209.. (ni preverjeno)

evo, super novica za na sobotainfo:
Agencija je 28. 2. 2022 proti podjetjem MLIN KOROŠEC mlin, trgovina in gostinstvo d.o.o., MLINOPEK, Podjetje za mlinarstvo in pekarstvo d.d. Murska Sobota, MLINOTEST Živilska industrija d.d., Panvita, Kmetijstvo in proizvodnja hrane, d.d., Rakičan, ŽITO prehrambena industrija, d.o.o., uvedla postopek ugotavljanja kršitve 6. člena ZPOmK-1 in 101. člena PDEU.
vir: AVK

Sebok dominik (ni preverjeno)

Man ges doma za odate buce decke!!!

frajtonarca (ni preverjeno)

Ni problem, bomo manj kupovali in manj jedli.

gru (ni preverjeno)

Veliko ljudi sploh ne ve kakšen okus ima 100% bučno olje. Kar kupijo doma pri kmetih, so običajno le dobre, posrečene mešanice z belim oljem. Sicer pa pravo bučno nikoli ni bilo poceni.

upokojenec70 (ni preverjeno)

Kmetje se še nikoli niso pohvalili. Oni samo jamrajo od rojstva do smrti, kupujejo pa stroje v vrednosti, da se navadnemu človeku zvrti v glavi.

Tišinčar (ni preverjeno)

Si probo kmetijstvo ali pa živonorejo? To spada oboje pod kmete. Keri ma živino doma ne spi tak dugo kak tij vgojdno. More stanote pa nakrmiti in to vsaki den. Gda si tij na morji rit namačeš oni delajo. Je rejsan ka gnesden moderna škerina olajša delo, samo za to škerino neglede na subvencije trbej keš mete, keroga težko zaslüžijo.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

čačipress (ni preverjeno)

jeste glupi za ta penez rajsi slovenske banane

Tišinčar (ni preverjeno)

Omenjajo rekordne pridelke. Seveda na podlagi hibridnih semen. Z sortama Gleisdorfer pa Slovenska golica nikoli nede takšoga pridelka na hektar kak z hibridami. Olje pa se niti pod razno ne da primerjati kero je pridelano iz hibrida, ker je že po okusi in gostoti slabše od navadnih sort. Nažalost je pa politika takšna ka trbej pridelati čim več semena ka se več zasluži. Že z ten ka je sploj prišlo do toga ka se lejko hibridi prideluvlejo je bila napravlena najvekša napaka.

srmak v glavi (ni preverjeno)

ČI A ŠINFA B, B PA ŠINFA A KERI JE ZMAGAL.'

Starejše novice