Se te dni odpravljate na dopust? Potem se vam vsaj v tem pogledu godi bolje kot skoraj 40 odstotkom Pomurcev. Preverili smo, kako in kje dopustujemo.

Enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva si je lani lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev v državi, kar je za odstotno točko več kot leto prej in največ v zadnjih 14 letih, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. 

Dopust si lažje in pogoste privoščijo gospodinjstva z višjimi dohodki. Tako ne preseneča, da je bil delež najnižji prav v pomurski statistični regiji – le 61 odstotkov. Največ jih je z 81 odstotki sicer bilo v Osrednjeslovenski:

Avgusta z avtom na Hrvaško

V letu 2018 smo Slovenci opravili skupno približno 4.575.000 zasebnih potovanj, največ julija in avgusta (po 18 odstotkov). 

Pri prevozu, kot kaže, prisegamo na udobje svojih avtomobilov, saj je pri kar 87 odstotkov teh potovanj bilo opravljenih predvsem z osebnim cestnim motornim vozilom. Na drugem mestu je letalo in na tretjem avtobus.

Sprostitev, počitek in zabavo najpogosteje poiščemo v Hrvaški. Bila je namreč ciljna država za kar 61 odstotkov vseh naših zasebnih potovanj v tujino. Sledijo Italija, Avstrija ter Bosna in Hercegovina.

Slovenec na dopustu porabi 50 evrov na dan

V povprečju smo Slovenci na zasebnih potovanjih lani opravili 4,5 prenočitve in pri tem porabili 50 evrov na dan na turista. Najvišji so bili izdatki turistov, ki so bivali v hotelu ali podobnem objektu, ti so dnevno v povprečju odšteli 90 evrov. Najceneje se je z 18 evri na dan izšlo za dopustnike, ki so bivali v lastnem počitniškem bivališču. 

Prihranek pa je bil sicer večji tudi pri dopustnikih, ki so se odločili počitnice preživeti v Sloveniji. Podrobnejšo primerjavo povprečnih izdatkov glede na kraj dopustovanja si oglejte v tabeli:

A stroški se ne razlikujejo le glede na izbrano destinacijo ali nastanitev, gibljejo se seveda tudi v odvisnosti od turistične sezone, ki vrhunec doseže julija in avgusta. 

Tretjina Evropejcev brez dopusta

Kako pa se pri dostopnosti dopusta pravzaprav odrežemo v primerjavi z ostalimi državami EU? Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, se še vedno nahajamo nad povprečjem unije. 

Tedenskega dopusta stran od doma si lani ni moglo privoščiti 28,3 odstotka državljanov EU, starejših od 16 let. V Sloveniji pa je ta delež znašal 21,8 odstotka, pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje.

Tedenskemu oddihu so se zaradi pomanjkanja finančnih sredstev najpogosteje odrekli Romuni (58,9 odstotka), Hrvati (51,3), Grki (51 odstotkov) in Ciprčani (51 odstotkov). Na drugem koncu lestvice so medtem Švedi (9,7 odstotka), Luksemburžani (10,9 odstotka), Danci (12,2 odstotka) in Avstrijci (12,4 odstotka), ki z dopustovanjem nimajo večjih težav. 

Sicer pa se delež Evropejcev, ki si ne morejo privoščiti dopusta, k sreči niža in je v preteklih petih letih upadel z 39,5 na današnjih 28,3 odstotka.

Komentarji (28)

DOPUST - JOK (ni preverjeno)

V Prekmurju si dopust lahko privoščijo samo zaposleni v javnem sektorju, glede na dobre plače za malo dela, vsi ostali pa dobijo minimalne plače za te pa na dopust ne moreš iti. Potem zaposleni v šolstvu - učitelji, profesorji oni imajo 4 mesecem med letom počitnic, ko pa delajo pa ne delajo dnevno več kot 6 ur nobeden, sanjska služba, in ne mi zdaj govorit, da imajo toliko dopusta. Evo samo taki si lahko v Prekmurju privoščijo dopust ostali na žalost ne.

dopustnik (ni preverjeno)

Ajde ne seri, tisti ka zdaj delate v takšnih službah ge dobite minimalca, tudi prlej nigdar nejste meli boukših služb, zato ka pač nemate izobrazbe kera bi van to omogočila, mogoče edino v Jugi ge so van sindikati omogočali ka ste za mali keš odli v Rovinj na morje. Pri nas doma nišče ne dela v javnon sektori pa idemo sakšo leto na smučanje, na morje v tujino pa še vmejs kama za par dni. V Prekmurji je problem edino mentaliteta takšnim zabitih lidinj kak si ti in neizobraženost. Če statistika pravi ka 60% Pomurcov lejko ide na dopust te tou po tvoje pomejni ka 60% Pomurcov dela v javnon sektori? Narod v Pomurji čistak vredi živij, tudi tisti ka ne delajo v javnon sektori. Ge poznan ogromno lidij ka majo dobre službe, dobre plače in delajo zasebnon sektori ali pa v Avstriji (ka je isto). Na firmi ge ges delan nema nišče pod 1000€ neto plače, večina nas ma dosta več. Je pa žalostno ka more nešče delati za minimalca ali ka ti naj poven, sakši ma šanso ka si najde služno drugje ge de njemi boukše. Če si pa nej sposobne pa moreš pač delati za minimalca. Na žalost. Pa lepi pozdrav iz dopusta v Italiji.

In reply to by DOPUST - JOK (ni preverjeno)

šamprca (ni preverjeno)

dpustnik ........ Pazi ka se ne razčesneš .Prvo ne meči se vő ,ali pa lažeš kje vse hodiš .Drugo pa je poserjen se ges na statistiko .Tretje ljudje najemajo kredite samo ,ka idejo na morje ,ker je tudi sosed odšel na morje . Čűdno pa je da po tistem ,kar ti verjameš v statistiko smo vedno po vseh statistikah na zadnjem mestu tudi najbolj smo rakavi največ ne zaposlenoszi je v Pomurju in najmanjše plače so v Pomurju . Tu opisuješ kje vse dopustujete tak tudi jaz lahko napišem vsega in svašta saj me nišče nepozna .

In reply to by dopustnik (ni preverjeno)

dopustnik (ni preverjeno)

Nemo se zdaj spiščavo na tvoj primitivni nivo komentejranja ali če cejlo svojo plačo znosiš gostilničaron pač resno nemreš nikan iti na dopust in ti drugo ne preostane kak doma na interneti viseti pa šinfati javni sektor pa tiste kerin nan je nej pomembno sakši den v gostilni viseti pa za cigarete zapravlati, ampak tou ka idemo s familijo na dopust. Zdaj pa lejko dale modruvleš. Lep pozdrav iz dopusta v Italiji.

In reply to by šamprca (ni preverjeno)

stric vili (ni preverjeno)

Dopustnik ne serji in ne zaničuj ljudi. Delno je res, kar praviš. Ampak zelo narobe je, ker zaničuješ in ponižuješ ljudi. Veliko jih poznam, ki so na minimalcu in ne hodijo v gostilen in ne kadijo. Z vojo plačo so koliko lahko vzdržujejo svoja bivališča in šolajo otroke. So delavni in pošteni ljudje. Zato je zelo nesramno zaničevati te ljudi. Tudi ne gre samo za izobrazbo in sposobnosti. Nekdo tudi mora opravljati določena dela, ki so na žalost plačana najmanj. In verjemi, da bi zelo hitro opazili, če bi tak človek manjkal. Veliko prej, kot pa kakšnega dobro plačanega.
Če kak teden ali dva ne bi bilo komunalne služba, ki odvaža smeti, še posebej kakšne biološke odpadke okrog blokov bi takoj opazili, da jih ni, ker bi se širil grozen smrad. Če pa župana ne vidiš 2 tedna sploh ne opaziš nič. Tak za primerjavo. Vsako delo je pomembno!

In reply to by dopustnik (ni preverjeno)

šamprca (ni preverjeno)

dopustnik ........ Če te zanijma ti tak napišem . K sreči sem imel službo ,ki mi je omogočala da sem videl in preživel skoro,da polovico sveta .Tudi države kateri ti poleg svojih 1000 € plače ne boš nikoli videl sem jaz bil .Kljub temu ,da sem delal sem pa tudi ogromno užival .Prvo obsojaš nas ,da pijemo drugo pa da kadimo.Smo kateri ne pijemo in ne kadimo za to prebiraj reči . Tudi če te zanima več ne delam in hvala bogu imam tudi pokojnino kot ti plače .Tij si za mene navadno tele . Če si kar pa dvomim da res dalje od Italije ne moreš po tem si bolj med tistimi KI KOMAJ kaj naberejo za dopust,
Da se pa ne misliš piščavati na nekakšen nivo ti povem,da nižje ne moreš kot si . Lep pozdrav iz Havajev .

In reply to by dopustnik (ni preverjeno)

Anon2103 (ni preverjeno)

Ka je dečki, resnica boli? Čista praf je pravo, či bi se v šoli fčilij, bi gnesden tuj vi lejko šli večkrat na dopust. Ampak te ste bli frajeri, geli? Špricali pouk, ga odili v park pit, ovi piflari s petkami pa so bli takši luzeri, ka jih niti na cesti nejste ščeli pozdravite. Zaj van pa na živce idejo, ker majo več pejnez kak vi. Norci.

In reply to by šamprca (ni preverjeno)

irgolič (ni preverjeno)

Anon2013 Tij si isto tele kak ovo zgoraj ( dopustnik ) .Posergen se ges na tebe statistiko in dopustnika

In reply to by Anon2103 (ni preverjeno)

Anon2103 (ni preverjeno)

*tele na enomesečnon dopusti, fala lepa. Pa nej se preveč žrejti od zavisti, tau škodi lepoti.

In reply to by irgolič (ni preverjeno)

Landini

Tudi sam sem to doživel. Ker sem pač bil dober, so me enostvano potisnili vstran. Po drugi strani sem bil neumen, ker študiram, ker oni že itak delajo. No tudi jaz sem začele delati. Moja začetna plača je bila trikratnik njihove sedanje in zdaj sem spet jaz tisti, ki sem kreten, češ, da živim na njihov račun. WTF?? Saj smo vsi imeli enake možnosti.

In reply to by Anon2103 (ni preverjeno)

DOPUST - JOK (ni preverjeno)

dopustnik - tvoj komentar ni vreden odgovora, ampak zaradi tvojega ven metanja ti morem odgovoriti. Kak prvo, poserem se jaz na tako statistiko, ki pravi da 60% Prekmurcev tak dobro živi kar ni res in je LAŽ. Kje pa potem lahko Prekmurski upokojenec ide na dopust ? Se pravi če vse to odšteješ potem ostane res javni sektor (50%ga je preveč), ostanejo ti ki so v času privatizacije pridobili - pokradli premoženje in ti ki so tem ki so kradli štango držali. Povej mi kdo v Prekmurju je od svojega dela postal bogataš. Zdaj ti ne vam kama spadaš vendar če imaš jajca napiši to firmo v kateri ti delaš in kje imajo plačo vsi nad 1000€, vupan ka znaš ka pomeni definicija plača. Napiši če si upaš pa potem lahko debatirava da ne bova na pamet.

In reply to by dopustnik (ni preverjeno)

Landini

Sam sem takoj za privatizacijo na celotni črti. Upravne enote lahko takoj ukinemo, saj v današnjem času lahko vse opraviš preko pametnega telefona. OŠ naj bo samo zasebna z letno šolnino 2000 €. Zdrastveno zavarovanje naj bo na mesec 400 €. Dajmo privatizirat. Letna šolnina za študij naj bo 20000 €. Sam sem takoj za. Ker jaz vem, da sem dovolj dober, da bom v tem svetu uspel. Vprašanje kje si ti. In kako boš jamral takrat. Sam sem za takojšnjo privatizacijo. Samo naj ti bo nekaj jasno. V privat sektorjih so plače po defaultu še višje, ker ljudje zato grejo tja. Uspešnejši in bolj zagnani dobijo še več. Kar pomeni, da je tvoj osnovni strošek na mesečni ravni po defaultu še višji. Ker ste vsi proti javnemu sektorju.

In reply to by DOPUST - JOK (ni preverjeno)

Landini

V Prekmurji je problem edino mentaliteta takšnim zabitih lidinj kak si ti in neizobraženost. Vrhunski komentar. Tudi sam to vedno bolj opažam. Takih ljudi ni nikjer drugje kot v Prekmurju. Ivo Boscarol je lepo rekel:"Slovenci oprostijo vse, samo uspeha ne." Za Prekmurce to velja še bolj.

In reply to by dopustnik (ni preverjeno)

Anon2103 (ni preverjeno)

Oh, so so. V Ljubljani jih je celo morje. Bog nedaj, ka maš višjo plačo od njih, te včasi začnejo opravlati in minerati na vsakon koraki. To neje prekmurska mentaliteta, to je čista slovenska. Pač ležje se je pizditi nad enin kak pa delati na sebi in iskati nove možnosti osebne rasti in zaslužka, nej?

In reply to by Landini

Hmmmmm (ni preverjeno)

Nej ka bi brano zaj tiste v javnon sektorji, AMPAK - tudi tij si mel šanso dobiti takšno službo. Samo na pedagoški faks bi mogo iti pa bi bil recimo učitel... Ampak je najležje komaj končati SPTŠ, delati za minimalca in se te pritožuvati nad enimi, šteri so kaj s svojoga života napravili pa več služijo. Te pa je država kriva za tvoje stanje pa stanje najboukšoga kolega. Pa ges, šteri ma boukšo službo pa služi malo več. Pa nejsan v javnon sektori. A oba sta v 4 letaj srednje šole verjetno več časa preživela pri transformatori kak pa pri pouki pa za knjigami.... Že prevečkrat videno...

In reply to by DOPUST - JOK (ni preverjeno)

šnela (ni preverjeno)

Poznam jih par, ka so komaj napravili SPTŠ, zaj pa delajo v Avstriji za dobre pare, poznam pa tudi ednoga odličnjaka šteri dela v uspešnom podjetji tu doma, pa dela za minimalac + dodatki =750 €

In reply to by Hmmmmm (ni preverjeno)

Hmmmm (ni preverjeno)

Saj to ti vrvlen. Je sigurno tak. Tudi z fakson nemas garantejrane dobre sluzbe pa viske place. Pa tudi s SPTŠ ne pomeni, ka delas za minimalca. Saj to neje zaj bil napad na to solo ali kaj podobnoga. Samo primer. Ampak kak receno, najveckrat se nad vsemi drugimi, predvsem tistimi, steri so neka s sebe napravili, pritozujejo glih tisti, steri so si sami vse zafušali s ten, ka v soli nejso bili pridni pa jin je vse drugo (pijaca, cilanje s kolegi, trava) bila prioriteta. Te pa je kriva drzava, javna uprava, tisti, steri sluzijo malo vec...

In reply to by šnela (ni preverjeno)

df (ni preverjeno)

Pa ka se telko idete što ide kama na dopust. Jes san fajn na podpori cejle dneve visin na računalniku pa mudruvlen komentare pa mi čista nikaj ne falij. Jebeš dopust pa morje či pa lejko fajn cejle dneve za štirimi stenami preživeš.

In reply to by DOPUST - JOK (ni preverjeno)

Landini

V najuspešnejših firmah na svetu delajo tudi po 6 ur. Še vedno imaš na izbiro. Work smart or work hard. Kdo ti je pa kriv, da si najuspešnejša leta pustil v srednji šoli kot največji frajer.

In reply to by DOPUST - JOK (ni preverjeno)

Lp890 (ni preverjeno)

Jebo vas ...... Če nebi bilo ljudi ki delajo za minimalca bi ta država propadnola. Što pa mislite dela rad za minimalno plačo. Nišče. Brez teh ljudi in tudi ge san dugo časa spado med njih nebi bilo ne trgovcov, čistilk, skladiščnikov, proizvodnih delavcev, šoferov, gradbeniko , kuharjev in še dosta drugih poklicev. Bog daj ka bi v bodoče ti ljudje štrajkali boste vidli država de obstala. Zato prosim ne govoriti da ljudje ki delajo za minimalno plačo nimajo šol. Koliko visokošolanih je prisiljeno delati preko sp-ja za minimalno plačo. Pamet v roke pa ne se metati ven.

Hdbdbe (ni preverjeno)

Ges bi rad vido vse pametnjakovice kda bi smetare 2 mesca štrajkale. Te bi vidli ka je smetar za poklica.

In reply to by Lp890 (ni preverjeno)

rojko (ni preverjeno)

Dopust? to ni vedno samo morej. Ko je doopsut lahko greš tudi po prekmurju ali na Balaton, tudi na soboško kamešnico, ki te stane skoraj nič ali ob reki muri.. Ali pa si na dopustu lepo doma pod brajdami in prežviš dneve z družino, piknik itd. Vsak si lahko privošči dopust. Vsak. Edino kje je razlika. Zakaj pa ne napište kdo lahko gre na dopust v Monako?

gfdgd (ni preverjeno)

vaj kak ste pametne kak je v prekmurje vse baugo. Zatau pa sake den gostilne pune, baute pune, kopališča puna, audije bmwji merđoje na cestaj ale očitno vseh 20 jurjof lujde na 600€ plače. Dobro nan ide slovencan čistak zadosta. San bil na morje pa pun kurac slovencov pa prekmurcov bilau.

friktrik (ni preverjeno)

obiskovanje v BIH pomeni obisk MEĐUGORJA kateri je najpopularen med prekmurskimi katoliki.

stric vili (ni preverjeno)

Najbolj noro je, da eni bisedo dopust zmenjajo za morje. Lepo je vse to razložil rojko. Nekatri več ne vprašajo, kdaj grešna dopsut ampak kdaj greš na morje. Kot bi res morje in Hrvaška bila edino, kar obstaja na tem svetu. In najbolj žalsotno od ljudi je, da so ujeti v neke okvirje in mislijo, da je morje na Hrvaškem pač del življenja. Počitnice, da uporabim malo lepši izraz, ker človek počiva, so lahko kjerkoli. Potrebno jih je znati pravilno preživeti in nekaj imeti od počitnic. Seveda gredo ljudje marsikam letovat. Problem je tudi, da nekateri ne znajo ali ne zmorejo razmišljati malo drugače in si poiskati dobro destinacijo. Veliko se najde za majhen denar. Pri nas vam tega nihče ne pove. Z malo brskanja po netu in znanja tujega jezika se pa veliko najde. V Avstriji so že davno ugotovili, da je med državami Sredozemlja najugodnješa Španija. Tudi v Nemčiji je podobno. Z Avstrijsko agencijo se na znanem Španskem otoku lahko letuje že za 450 EUR na osebo. ALL INCLUSIVE ! Tudi z Nemškimi agencijami je zelo podobno. Lahko še ugodneje.

Dopust (ni preverjeno)

V Prekmurje 20% ljudi nejde na dopust, ker finančno nemre.
V Prekmurje 30% ljudi nejde na dopust, ker so se z nakupom avtoja tak zapufali, ka finančno nemrejo pa kcuj tožarijo ka nemajo pejnaz.
V Prekmurje 30% ljudi dopust enači s hrvaško obalo.
V Prekmurje 20% ljudi zmore kelko telko domišljije, za silo obvlada 2 tuja jezika ali njin kvaliteten oddih telko pomejni, ka idejo na normalen dopust.

Trnek (ni preverjeno)

Kakšno razmišljanje mate eni vse mi je groza. Žalite lidij keri majo konačano srednjo šolo ali ka dela za minimalca, prosen?!!!! Ka ma veze izobrazba, kelko takših zelo izobraženih dela v oštarijaj v trgovinaj celo poštare takše poznan. Nemrejo vsi delati v javnon sektori ker nega nite telko slujžb. Zato je pa na faksaj vsako leto menje prostih mest. V Sloveniji je minimalec sramota od plače!!!!!!!! Nešče ka hode delat in ne sedi doma na podpori si ne zaslujže takših žalitev!!!!!!!

gvgh (ni preverjeno)

Na dopust lejko idejo vsi keri majo volau!
Tudi tisti idejo keri so na socijalni!

Starejše novice