Težko pričakovan dopust se lahko zaradi neprevidnosti sprevrže tudi v nočno moro. Za vas smo poiskali rešitve, kako ravnati v primeru, če stopite na morskega ježka ali vas opeče meduza.

Za morske ježke je značilno, da se radi skrivajo v kristalno čisti vodi. Če je voda onesnažena, primanjkuje kisika. Okoli ustne votline imajo škrge in so zelo občutljivi na takšno pomanjkanje. Poleg pomembnosti kisika je za njih pomembna dovolj velika slanost, ki je povečana v čistejši vodi. 

Preventivna zaščita

Najbolje, da se že preventivno zaščitimo pred morskimi ježki in tako preprečimo morebitne poškodbe. Po plitvini je potrebno stopati zelo previdno in pazljivo. Priporočljivo je, da imate obuta vodna obuvala, s katerimi se boste zavarovali pred morskimi ježki, ostrimi kamni, školjkami, bodičastimi ribami in ostalimi neprijetnostmi v vodi. 

Najboljši način za odstranitev krhkih bodic

Pri neprijetnem srečanju z morskim ježkom najpogosteje pride do manjših oteklin in rdečin. Bodice je potrebno kar se da hitro odstraniti, da se rane ne zagnojijo: 

  • Pri odstranjevanju je koristno, da prizadeti del namočite v kis, saj bo pomagal raztopiti bodice, ki so izredno krhke in se bodo drugače lomile.
  • Ranjen del lahko tudi potopite v vročo vodo in ga s tem omehčate.
  • Za odstranjevanje bodic je najbolj priporočljiva pinceta, uporabite pa lahko tudi iglo in nož. 

V večini primerov se bodo bodice razgradile pod kožo ali prišle na površje, čeprav je ta postopek lahko dolgotrajen. Po odstranitvi bodic se lahko pojavijo vnetja, ki niso povsem nedolžna, zato je treba prizadeta mesta negovati ter spirati s čisto vodo in razkužilom. V kolikor bodic ne morete odstraniti, je priporočljivo obiskati zdravnika.

Ožig meduze

Čeprav v naših morskih vodah ni meduz, ki bi bile smrtno nevarne, je srečanje z njo lahko zelo neprijetno. Če vas pri plavanju opeče meduza, morate ožgani del najprej sprati z morsko vodo. Sladke vode ne uporabljajmo, saj ta spodbuja izločanje strupa. Ožigalke, ki so ostale na koži odstranite s kamnom ali papirjem in nikakor ne samo z roko. Ožigalke, ki jih ne moremo odstraniti, v izločanju strupa deaktiviramo s solatnim kisom, tega na gazi položimo na mesto ožiga.

Preostali strup iz kože odstranimo tako, da pripravimo zmes iz sode bikarbone in vode, s katero prekrijemo mesto vžiga. Postopek po potrebi ponavljamo vsakih 15 minut. Širjenje strupa lahko upočasnimo tudi z ledenimi kockami. Razdraženo kožo nato pomirimo z antihistaminičnimi mazili, po potrebi pa vzamemo še protibolečinske tablete.

Pri hujših ožigih je treba rano pokriti s čisto gazo, da bi preprečili okužbe, dokler se koža ne zaceli, ob drugih znakih, kot so slabost, težave pri dihanju in podobno, pa moramo poiskati zdravniško pomoč.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vili76 (nepreverjen)

Starejše novice