Porok je na državni ravni lani bilo občutno več. Preverili smo, koliko smo jih našteli v pomurskih občinah.

V Sloveniji je bilo v letu 2018 sklenjenih 7.256 zakonskih zvez, kar je 12 odstotkov več kot prej. Večina parov za skok v zakonski jarem še vedno izbere soboto; kar 66,8 odstotkov mladoporočencev je usodni da lani dahnilo na predzadnji dan v tednu. Na sredo se jih je poročilo 16,8 odstotka, na preostale dni v tednu pa 16,4 odstotka, razkrivajo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Največ slovesnosti se je v letu 2018 odvilo 18. avgusta, a mesec z največ porokami je pravzaprav bil junij. V prvem poletnem mesecu je namreč zakonsko zvezo sklenilo več kot 1.100 parov. Več kot 1.000 parov smo jih našteli še v maju, avgustu in septembru. 

Neveste slaba tri leta mlajše od ženinov

Ženini so bili lani ob sklenitvi zakonske zveze stari povprečno 36,6 leta in s tem skoraj tri leta starejši od nevest. 
Pri 81,7 odstotka porok sta bila oba zakonca državljana Republike Slovenije. V primeru porok z državljani drugih držav pa se, kot kaže, tako neveste kot ženini najpogosteje odločajo za državljanke in državljane Bosne in Hercegovine.

Sicer pa je bilo lani sklenjenih tudi 50 partnerskih zvez, 27 od teh je bilo moških in 23 ženskih.

44 parov po ločitev že v prvem letu zakona

Razvez zakonskih zvez smo medtem našteli 2.347 ali 1,7 odstotka manj kot leto prej. Povprečna starost razvezanih mož je znašala 46,8 leta, žena pa 43,8 leta. V povprečju so njihove zakonske zveze trajale 14,2 leta. 

V približno polovici primerov ni bilo mladoletnih vzdrževanih otrok, v preostalih razvezah pa je večina otrok, 69,4 odstotka ob razvezi bila dodeljena materam; očetom je bilo dodeljenih 6,1 odstotka, obema staršema pa 21,2 odstotka otrok. 

Največ porok v Pomurju v Rogašovcih

Kako pa je bilo v naši regiji? Največ porok smo tokrat zabeležili v Občini Rogašovci (5,9 na tisoč prebivalcev), največ razvez (1,6 na tisoč prebivalcev) pa v občini Razkrižje. 

Podatke o vaši okolici preverite v zemljevidu in si v infografiki oglejte še nekaj zanimivosti v povezavi s sklenitvami in razvezami zakonskih zvez v Sloveniji:

Komentarji (7)

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa kaj je Sobotainfo ?????????????????????. Delate reklamo za Parado ponosa, da vsakih toliko objavljate, koliko se jih poroči in koliko loči...…………………..v Pomurju. Koga to briga !!!!!!!!!!!! Saj se imamo radi in skrbimo za svoje družine !!!!!!!!!!!!!!Pa koga to briga. Pa malo še napišite koliko moških sprehaja po Soboti male peseke in koliko žensk velike peseke……….Bo bolj zanimivo. BIZARNI STE DO KONCA.

dsfghfdsg (ni preverjeno)

V KAKŠNON SVETI JE TO ZAJ REKLAMA ZA PARADO PONOSA?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! Negi moreš svoje sovraštvo do homoseksualcov ven dati ali ka?... In koga to zanima? Očitno tebe glede na to, ka klikaš na članek pa ga celo komentejraš

In reply to by tuncika

čarni vrag (ni preverjeno)

Če te tebe ne briga te pač ne briga. Lahko greš na Parado ponosa in tam paradiraš oblečena v opico.

In reply to by tuncika

administrator (ni preverjeno)

mene pa zanima kdaj bodo dovoljene istospolne poroke v prekmurju
in
ali tudi te poroke leiko izvedel župan

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

dsfghfdsg………..nisem komentiral za tebe ampak za Sobotainfo. Komentar pač...………..seveda če razumeš komentare. Si pa ti mogoče eden tistih "indijancev", ki kontrolirajo splete ??????????????? in s tem služijo...……...samo prijazno vprašam ???????????? Kje sem pa napisal, da sem sovražnik neke agende, ti "indijanec" pa res vidiš sovraštvo v vsaki besedi, da se tako neumno izražaš.
Prekmurje je raj medkulturnega življenja in to zelo spoštujem.

Nije beg cicija (ni preverjeno)

Tuncika bi samo rad , ka bi pisali o receptih njegove stare mame , tak mi je vsaj zaupal .

Metka | Sanjsk… (ni preverjeno)

Pozdravljeni, vidim, da obravnavate poroke v številkah. Če vas morda zanimajo podatki za leto 2019, sem jih strnila v blog zapisu. V njem sem združila podatke za leto 2019 v Sloveniji in nekaj zanimivosti o porokah po svetu. Najdete ga na → https://sanjski-sopek.si/poroke-v-sloveniji/

Starejše novice