Po okusu Pomurk so – seveda poleg domačih fantov – predvsem Štajerci in Osrednjeslovenci.

V minulem letu smo v Sloveniji našteli 6.481 sklenitev zakonskih zvez, kar je 2,8 odstotka manj kot leta 2016, razkrivajo najnovejši podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Poročni september, julij in junij

Sobota seveda velja za dan, ko je sklenjenih največ zakonskih zvez; lani se je ob sobotah odvilo kar 75,8 odstotka vseh porok. Največ parov je v zakonski jarem skočilo v soboto, 17. junija. 

Po številu sklenjenih zakonskih zvez so izstopali september (1.014), julij (1.011) in junij (989). 

V povprečju so ženini ob poroki šteli 35,3 leta, medtem ko so bile neveste z 32,7 leta skoraj tri leta mlajše. Ženini, ki so v zakon stopili prvič, pa so v povprečju bili stari 32,2 let, dve leti starejši od nevest. 

Razvez smo v minulem letu našteli 2.387, kar je 5,7 odstotka manj kot leto poprej, v povprečju pa so zakoni do razveze trajali 14,1 leta.

'Da' dahnilo 50 istospolnih parov

Sicer pa smo v Sloveniji lani sklenili tudi 50 partnerskih zvez, od tega 24 moških in 26 ženskih. Z Zakonom o partnerski zvezi so namreč 24. februarja lani registracije istospolnih partnerskih skupnosti nadomestile sklenitve partnerskih zvez. 

Poročni zvonovi najglasneje zadoneli v Veržeju

O porokah in ločitvah v pomurskih občinah smo se podrobneje razpisali septembra, ko smo ugotovili, da smo tako največ sklenitev zakonskih zvez kot tudi najmanj razvez zabeležili v občini Dobrovnik.

Letos so glede na število prebivalcev največ parov v zakon pospremili v Občini Veržej, medtem ko v številu razvez prednjači Občina Rogašovci. 

Podatke o svoji regiji si lahko ogledate v interaktivnem zemljevidu:

Tokrat pa smo na straneh Statističnega urada Republike Slovenije izbrskali še nekaj zanimivih podatkov. Preverili smo namreč, s prebivalci katerih slovenskih regij si Pomurke in Pomurci najpogosteje prisežejo večno zvestobo. 

Večina parov se seveda najde znotraj domače regije, a če to izvzamemo in upoštevamo povprečje sklenjenih zakonskih zvez med letoma 2008 in 2016, številke razkrijejo, da se Pomurci ujamemo predvsem s prebivalci Štajerske in Osrednjeslovenske regije. 

To niti ni tako presenetljivo, saj smo sosednjim Štajercem zaradi bližine najbolj izpostavljeni, kar nekaj Pomurcev pa študij ponese v Ljubljano, kjer velikokrat najdejo tudi ljubezen.

Komentarji (9)

lep pozdrav (ni preverjeno)

"kar nekaj Pomurcev pa študij ponese tudi v Ljubljano, kjer ob izobrazbi in zaposlitvi velikokrat najdejo še ljubezen."

Zanimivo. :)

benhur (ni preverjeno)

kaj pa otroci ločencev???---statistiko prosim.

Volimose (ni preverjeno)

Ka pa prlečke? Tau so baba ka znajo stvar v rokau zejti!

Čarni vrag (ni preverjeno)

To niti ni tako presenetljivo, saj smo sosednjim Štajercem zaradi bližine najbolj izpostavljeni,

Bog pomagaj kakšna genialna ugotovitev.

neimenovan615 (ni preverjeno)

ali prekmurec,ali štajerec,100%garancije za dolg zakon dandanes ni več!!

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Je naša vlada sprejela zakon o davčni olajšavi za familijo, če se slovenka poroči z migrantom,,,,Jebem jim mater dotle smo dogurali

Čarni vrag (ni preverjeno)

Se ti hecaš, to nemre biti istina.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Zmelkovvv (ni preverjeno)

Razveze zaradi pridobitve denarnih transferov?????

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Zelo veliko zaradi kurbarije !

In reply to by Zmelkovvv (ni preverjeno)

Starejše novice