EY Slovenija je z nagrado odličnosti za družinsko podjetje 2022 nagradilo podjetje Varis Lendava.

Ekipa vodilnih evropskih specialistov za razvoj in proizvodnjo gotovih kopalnic na leto naredi od 4.000 do 4.500 kopalnic, v 40-letni zgodovini pa že več kot 100.000. V tem času je vodenje podjetja prevzela druga generacija družine.

Družinsko podjetje Varis Lendava vodi Sabina Sobočan, direktorica in solastnica družinskega podjetja v drugi generaciji.

Večkrat nagrajeno podjetje, med drugim z nagrado za inovacijo 2016 za edinstven okolju prijazen »zeleni« beton (v smislu lastnosti betona in njegove toplotne prevodnosti, požarne varnosti in protihrupne izolativnosti), je z izjemno vizijo, rezultati in družinskim delovanjem, prepričalo tudi EY Slovenija. Nagradili so jih z nagrado odličnosti za družinsko podjetje 2022.

»Prejeto nagrado krasijo ponos, poslanstvo in odgovornost. Ponos na to, da smo prepoznani kot odlični in trajnostni. Ter poslanstvo in odgovornost, da bomo takšni še naprej. Do nas samih, naših družinskih članov in poslovnih partnerjev, do lokalnega okolja, nenazadnje tudi do slovenskega in globalnega gospodarstva ter družbe kot celote. Za vse nas ustvarjamo boljši svet in gradimo odgovorno prihodnost,« se je za nagrado zahvalila Sobočan.

V letu 2021 ustvarili skoraj 32 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje

Družinsko podjetje Varis je specializirano za izdelavo individualiziranih gradbenih modulov, to je gotovih kopalnic.

Proizvajajo betonske, lahke in kombinirane kopalnice in so med vodilnimi evropskimi proizvajalci ter partner svetovnih hotelskih verig Sheraton, Motel One, Hampton by Hilton, Holiday Inn, InterCity, Premier Inn ...

Poleg gotovih kopalnic med njihove prepoznavne produkte sodijo tudi betonski elementi za skate parke in pump track steze. Njihovi finalizirani gradbeni elementi in moduli, so namenjeni za vgradnjo v hotelske, stanovanjske, bolnišnične, študentske in druge objekte ter v zapore, kjer sta poleg videza še pomembnejša funkcionalnost in trajnost objekta.

Prednost takšnih produktov je v cenejši in varnejši naložbi. Objekt, na primer hotel s 130 sobami, se v primerjavi s klasično gradnjo z gotovimi kopalnicami zgradi tri mesece hitreje. To vpliva na pocenitev naložbe oziroma zmanjšanje skupnih stroškov investicije in hitrejšo povrnitev naložbe za investitorja.

S tako gradnjo tudi ni zapletov na gradbišču in nepredvidenih stroškov. Največ poslujejo z Nemčijo, sledijo Avstrija, Švica in Slovenija. V letu 2021 so ustvarili skoraj 32 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje – skoraj dvakrat več kot leta 2016.

V delovanje podjetja vpeti obe generaciji družine

Podjetje sicer izdeluje gotove kopalnice od leta 1977 in izhaja iz nekdanjega Gorenja IMO, kjer je bil Štefan Sobočan, oče in solastnik Varisa, tudi direktor.

Svoje delo je uspešno opravljal do leta 2015, ko je vodenje prevzela hči Sabina.

Tako o izbiri naslednika pripoveduje Sobočan: »Pri izbiri naslednika imaš tri možnosti. Lahko nekoga priučiš, pridobiš izkušenega managerja s priporočili ali pa izbereš nekoga z družine, ki ga vzgojiš v svojega naslednika.« Oče je danes vpet v podjetje pri odločitvah o strateških naložbah, vodenje podjetja opravlja Sabina, v vodstveno ekipo je vpet tudi njen partner Marko Čuš. V družinskem podjetju trenutno zaposlujejo 211 sodelavcev.

Osnovna enota uspešnega evropskega podjetja je družina

»Osnovna enota podjetja Varis Lendava je družina Sobočan. Podjetje je svoji industriji v Evropi vodilno, s celostnim načinom družinskega delovanja pa se postavlja kot zgled tudi v svetovnem merilu. Razlogov je več, med pomembnejšimi pa se kaže obvladovanje kakovosti na vseh nivojih podjetja.

Zvesto sledijo viziji delovanja 'da se!', z nenehnim vlaganjem v razvoj pa skrbijo za prihodnost podjetja, da ga bodo v odlični kondiciji prepustili tudi prihodnjim generacijam,« poudarja Mojca Emeršič, vodja družinskega podjetništva pri EY Slovenija, kjer so letos sedmič zapored podelili nagrado odličnosti slovenskemu družinskemu podjetju. Lani so nagradili podjetje Intra Lighting, pred tem pa podjetja Lotrič Meroslovje, Vivapen, Lumar IG, KLS Ljubno in Roto.

Podjetje je za nagrado izbrala neodvisna izborna komisija, ki jo sestavljajo Boštjan Antončič, predstojnik katedre za podjetništvo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, in predsednik komisije Matjaž Čadež, ustanovitelj podjetij Halcom in MBILLS.

Komentarji (8)

Varis (ni preverjeno)

Varis je družinsko podjetje??

Gadaffi (ni preverjeno)

Od ked pa kradejo šoder???

In reply to by Varis (ni preverjeno)

pomerankar (ni preverjeno)

ma vraga je družinska firma. definitivno niso oni ustanovitelji, pač pa so le prevzeli propadlo firmo. nekak tako no. ko človek ustanovi svojo firmo čisto sam iz čistega ničega in ima več druž članov zaposlenih, govorimo o druž. firmi. ne pa ko je že vse na pladnju, pa se samo poceni prevzame itd. takih je več fimr sicer vsepovsod.

In reply to by Varis (ni preverjeno)

carni vrag . (ni preverjeno)

Kako lepa gospa

tralol (ni preverjeno)

malo preobla za moj okus.

In reply to by carni vrag . (ni preverjeno)

GImo

Varis Lendava izvira iz podjetja Gorenej Varstroj, Tozd Varis, in Gorenje Imo Lendava d.o.o., reg.po stečaju 1991, piše na njihovi spletni strani. Je to družinsko podjetje?

Fukajveter (ni preverjeno)

Hvala vam gospod Kettler........!!!!

Popcink (ni preverjeno)

seveda ni ta pravo druž podjetje in niti tako rožnato ni tam kot se predstavljajo.

Starejše novice