Robi Poredoš v svoji knjigi "Tü je Amerika" na zanimiv način opisuje izkušnje iz življenja v ZDA. Pisanje mu je vzelo več kot leto dni časa, k ustvarjanju pa so ga med drugim spodbudile razlike in podobnosti med Slovenijo in ZDA.

Nedolgo nazaj smo pisali o življenjski zgodbi Slavka Baranje, ki ga je ljubezen gnala onkraj luže, tokrat pa vam predstavljamo knjigo "Tü je Amerika", ki je nastala izpod peresa Prekmurca Robija Poredoša, ki v New Yorku dela kot dopisnik Slovenske tiskovne agencije (STA). Pisanje mu je vzelo kar nekaj časa, saj zaradi rednega službenega pisanja proste trenutke raje preživi daleč stran od računalnika in tipkovnice.

Pisal več kot leto dni

Decembra letos bo dvajset let, odkar se je preselil v ZDA, kjer mu kot dopisniku STA dela ne manjka. Zato je predlog založnika Dušan Helda iz Maribora, da naj napiše knjigo, najprej naletela na blokado v stilu "kje pa imam čas za dodatno pisanje". Toda ideja je ostala in bila realizirana, le pot od ideje do knjige je bila nekoliko daljša.
 

"Knjigo sem ustvarjal kar precej časa. Vse skupaj je trajalo več kot leto dni, razlog za to pa je predvsem pomanjkanje časa in izpraznjenost od pisanja kot pa kaj drugega. Pisanje knjige mi je zato vzelo več časa kot bi moralo," pravi Poredoš.

Razlike med Slovenijo in ZDA na šaljiv način

Kot dopisnik STA je navajen na agencijsko pisanje, ki ima določena pravila, pri čemer visoko kotira jedrnatost. Zato se je odločil, da ustvari zbirko kratkih zgodb o njegovem podoživljanju ZDA, o izkušnjah, ki jih je z leti pridobil ter o manjših oziroma večjih razlikah med življenjem in delo v ZDA ter v Evropi oziroma Sloveniji. Vse to je opisal na šaljiv, zabaven in vsem razumljiv način. Temelje za knjigo je sicer postavil obisk njegove sestrične in njene hčerke. 

"Šli smo mimo urejene vrste čakajočih na avtobus blizu mojega bloka v Kew Gardensu, v Queensu. Sestrična me je vprašala kaj čakajo ti ljudje in sem odgovoril, da na avtobus. Začudeno je dodala vprašanje: “A pa tako lepo v vrsti?”. Spomnil sem se na moja študentska leta in vkrcavanja na avtobus v Murski Soboti ali Ljubljani, ko smo vsi navalili na odprta vrata kot razbojniki na zlatnike in sem spoznal, da je njeno začudenje nad urejeno vrsto iskreno. Če bi skušal v New Yorku mimo koga pred mano v vrsti, bi dobil zvrhan krožnik jezikove župe in še kaj. Potem sem se spomnil, da so bile pri nas včasih vrste znamenje pomanjkanja česa, v Ameriki pa ljudje čakajo v vrstah za stvari, ki jih v bistvu ne potrebujejo ali pa vsaj ne tako nujno".

V New York zaradi ljubezni

V knjigo je dodal zgodbe tudi o drugih izkušnjah, poigraval se je z različnimi zgodbami slovenskih in ameriških politikov, poleg tega pa ne manjka zgodb o vsakdanjem življenju v ZDA. Slovenijo je za New York, podobno kot njegov dobri prijatelj Slavko Baranja, zamenjal zaradi ljubezni. Dogovor za delo je sledil kasneje.

"Z nekdanjim direktorjem STA Tadejem Labernikom sva se po mojem obvestilu, da se selim v New York dogovorila, da bo STA za dve leti potrebovala dopisnika. S 1. januarjem 1998 je takrat še vedno zelo mlada Slovenija začela dveletni mandat članice najpomembnejšega organa ZN Varnostnega sveta, ker je bil zelo odgovoren položaj. Pod vodstvom Danila Turka je diplomatska ekipa Slovenije v New Yorku svojo nalogo opravila gladko".

Lahko bi dejali, da je nato iz prve vrste spremljal vsa pomembnejša dogajanja v ZDA. 

Vmes je izbruhnil slavni škandal predsednika Billa Clintona s pripravnico Monico Lewinsky, zapleti z volitvami na Floridi med Alom Gorom in Georgem Bushem mlajšim, pa 11. september in vojna proti terorizmu. Američani so potem dvakrat izvolili temopoltega Baracka Obamo za svojega predsednika, sedaj pa šli v obratno smer in izvolili Trumpa. Dela ne zmanjka. 

Slika je simbolična

"Kot rit in srakica"

Ne le v New Yorku, oziroma v ZDA, vsepovsod v tujini je lažje, če imaš ob sebi nekoga iz rodne države, če ne že rodnega kraja. Tega se je zavedel že pred leti, ko mu je "družbo" delal poslovnež Jože Casar iz Rakičana, ki je nekaj let živel v New Jerseyu, nato pa ga je poslovna pot vodila v Atlanto. Nedolgo zatem je na sprejemu v čast boksarju Dejanu Zavcu v slovenski cerkvi srečal Slavka.
 

"V ZDA sva skoraj enako število let, on je živel v Astoriji v Queensu na isti ulici kot sem kasneje, ko se je Slavko že preselil v New Jersey, živel sam. Vendar se nisva poznala, videla ali srečala. Odkar se poznava, pa sva kot pravi prekmurski rek – kot rit pa srakica. Podobne izkušnje, podobna mentaliteta, podobne finte. Slavko je nogometaš in izjemno uspešen učitelj tega športa najmlajšim Američanom. Z veseljem sem mu občasno pri tem pomagal, čeprav mi ni nikoli niti približno uspelo otrok ohraniti tako navdušenih in animiranih kot to njemu uspeva z lahkoto. V naslednjem desetletju lahko pričakujemo kakšnega ameriškega reprezentanta, ki se bo z veseljem spominjal nogometnih začetkov pri Slavku".

Anekdot za eno knjigo

Včasih je poleg pisanja za STA uspel napisati še kaj za druge medije, toda za to enostavno ni več časa. Kot pravi sam, je delo za STA sedaj, ko ZDA vlada slovenski zet preveč intenzivno, da bi pisal še za koga drugega, pa tudi odnosi s sodelavci in šefi so urejeni.

Tekom let se je nabralo kar nekaj zanimivih anekdot, še za kakšno knjigo. Nekaj teh je sicer opisanih že v tej knjigi, za katero pa upa, da ni zadnja. Anekdota, ki nam jo je zaupal je povezana z nekdanjim demokratskim senatorjem slovenskega rodu Tomom Harkinom. 
 

"Spremljal sem obisk enega od naših ministrov pri senatorju, katerega osebje mi je zagotovilo kratek intervju, vendar je moral Harkin odhiteti na pomembno glasovanje iz pisarne v senatno dvorano. Senatne pisarne so v posebnih zgradbah, glasovanja pa potekajo v tisti znani kongresni palači in senatorji imajo pod zemljo svojo železnico, ki jih vozi sem in tja. Harkin je hitel na vlak, jaz mu molim mikrofon pod nos in ga sprašujem, on odgovarja, drviva mimo varnostnikov, ki jih umiri senatorjev gib roke, naenkrat sediva na vlaku in se peljeva, prideva do končne postaje in končava ter se posloviva. Harkin drvi naprej na glasovanje, jaz zadovoljen z materialom, ko me prešine, da ne vem kje sem in ne znam več nazaj oziroma ven iz podzemnega kongresnega labirinta mimo mrkogledih kongresnih policistov. Na srečo se je senator odzval na moj zasoljeni vzklik izgubljenega presenečenja, prišel nazaj zagrabil enega od policistov in mu zabičal naj bo moj turistični vodič, dokler ne zadiham svežega zraka".  

Za New York pravi, da je zapleteno mesto, ki ga lahko bodisi ljubiš ali sovražiš. Življenje tam vsakodnevno namreč prinaša nove izzive, pravi tudi, da je nekaj posebnega že sama vožnja na določen cilj s podzemno železnico, avtomobilom ali peš. 

"Vsak dan je nekaj novega in zanimivega, toliko zabavnih in raznolikih karakterjev pa sem nazadnje na enem mestu srečal morda daleč nazaj, ko sem tik pred izdihom pokojne Jugoslavije služil vojaški rok na meji med Albanijo in Makedonijo".

Smiljan Kuhar

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

gost1234 (nepreverjen)

Bravo Robi. Marjat, na slikaj si isti kak si biu v osnovni šouli, gda san te nazadnje v živo vido. :)

Tujec 2

Kak smo mali, da nam je to veliko !

narod je čuda (nepreverjen)

Stvarno si debil.

In reply to by Tujec 2

Olosh (nepreverjen)

Majster daj idi se zapri v klet palik za par mescof, bil je mer in noben kreten neje vničavo dobrih člankof! Ajd lepo čap čap, pa ka se mi več ne prikažeš na ton portali!

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

VRANA, kje si ? Aja, to ni Nika.

VRANA (nepreverjen)

Tujec 2, evo mene, gnes san sploj nej mel cajta nič še prešteti. Je pa komentejrano že vse, kar bi tudi jaz napisal. Bravo in da si ti debil !!!

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

VRANA, betežen si. Kak sem omenil Niko, si se takoj javil. In, če je za vas to nek velik uspeh, ni čudno, da je Prekmurje tam kjer je. Vej pa, od teh dveh knjig, ki sta ju napisala dva Prekmurca, bomo živeli. To ni nič drugega kot promocija posameznika na Sobotainfo, vi naivneži pa temu nasedete in mislite, da ste Ameriko odkrili.

Olosh (nepreverjen)

Ka si pa ti dobroga naredo za Prekmurski narod? OD pritoževanja pa bahanja se ne da živeti ;) In logično da je promocija, je pa tudi pozitivna novica.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Olosh, z glavo se v zid zaleti !

Olosh (nepreverjen)

Še si tu? Ajd san ti pravo ka spi*di!!! Ka zdaj tu ne razmiš? Neščemo te gor.

In reply to by Tujec 2

bb11 (nepreverjen)

Ste že čule za trolle? Čepraf je "trollanje" popularno med mlajšo generacijo praf na spletnih straneh, je očitno tudi Tujec 2 eden izmed njih. Nejso vas včilij kak male ignorejraj ga pa de zgujbo volau? Če iz sakoga članka napravite bitko po 30 komentarof z Tujec 2, keri več kak očitno živej za to ka lidij ob živce spravla ste na iston nivoje kak un. Ignorejrajte nej trbej kazati jajc prek foruma. Vsi znamo ka je tujec 2 rahlo poseben pa par lejt ozadaj.

Včasi smo še kaj debatejrali pod komentarame, zaj pa se počujten kak v nekšoj veškoj gostilne ge je sake že spil 15 špricerof pa smo vsi idiote pa samo ge man praf.

Tujec 2

bb11, če te jaz s svojim pisanjem ob živce spravim, boš moral resnično nekam na pregled, ker s tabo ni vse v redu.

Tujec 2

Olosk, kaj si pa ti napravil ? Od države in občine ( se pravi od nas vseh ) si denar pobral, zdaj si pa dužen na vse strani ! Jaz sem toliko napravil, da lahko moja družina brezskrbno živi. In to je zraven ljubezni za srečo dovolj.

portil

Tujec 2 oziroma Pleničkar 1 ; dejstva na požarreportu. Tvoj komentar!?
Magna - novi dokumenti, popolni preobrat. Država na polno kršila Zakon o vodah, zato se Magna seli na sodišče.
Bojan Požar, Ljubljana, Hoče, 13.09.2017 07:00Objavljeno: Posli & FinanceKomentarji: 0Ocena: Galerija slik: 2
Čeprav sta predsednik vlade Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek že včeraj, potem ko je sporno okoljevarstveno soglasje za projekt Magna Steyr v občini Hoče - Slivnica (razvpiti projekt Magna Nukleus) postalo pravnomočno, na hitro izjavila, da zdaj "ni več ovir" za začetek gradnje Magnine lakirnice (to sta izjavila, čeprav Magna še nima gradbenega dovoljenja), pa so dan prišli novi uradni dokumenti, ki nakazujejo popolni preobrat. Pri pregledu zgodovine nastajanja okoljskega soglasja na Agenciji republike Slovenije za okolje (Arso) se je namreč izkazalo, da je država, natančneje, gre za Arso in Direkcijo za vode, oziroma Ministrstvo za okolje in prostor, pri izdaji okoljskega soglasja drastično kršilo Zakon o vodah (vir), natančneje - 69. čen Zakona o vodah. Ta člen zakona Zakona o vodah namreč izrecno prepoveduje kakršno koli gradnjo objektov in naprav, namenjenih proizvodnji, v katero so vključene nevarne snovi in za katero je v skladu s predpisi na področju varstva okolja potrebno pridobiti okoljevarstveno soglasje. Gradnja takšnih objektov, pa tudi objektov ali naprav za odlaganje odpadkov, je na okoljevarstvenem območju absolutno prepovedana (faksimile)!
To je 69. člen Zakona o vodah, ki so ga pri Magni Steyr čudežno spregledali vsi državni organi.
To je 69. člen Zakona o vodah, ki so ga pri Magni Steyr čudežno spregledali vsi državni organi.
Da gre pri projektu Magne Nukleus za nevarne snovi, pač ni nobenega dvoma. To priznava tudi sama Magna Steyr, kot navaja samo Poročilo o vplivih na okolje (PVO), ki ga je po naročilu Magne Steyr napravil zdaj že kompromitirani "ekolog" Jorg Hodalič. Hodalič je svojem poročilu izračunal, da bo Magna Nukleus na leto sproducirala najmanj 928 ton nevarnih odpadkov, ali 3,2 tone nevarnih odpadkov na dan! No, nevarnih snovi bo sicer precej več, ker jih večino porabijo v proizvodnem procesu. Da gre pri projektu Magne Nukleus za nevarne snovi je seveda potrdila tudi Arso, zato je Magna tudi morala pridobiti okoljsko soglasje.
Da se bodo obrati Magne Nukleus gradili na vodovarstvenem območju, in to celo ožjem, pa je uradno potrdila Direkcja za ceste, v tako imenovanem vodnem soglasju (faksimile), ki ga je 7. avgusta izdelala za potrebe okoljskega soglasja in posredovala na Arso.
DRŽAVA ČUDEŽNO SPREGLEDALA ZAKON O VODAH ...
Toda pozor, vsi našteti državni organi so kakor "spregledali" prej citirani 69. člen Zakona o vodah, ki tovrstno gradnjo na vodovarstvenem območju izrecno prepoveduje, in to brez izjem! Kar posledično pomeni, da so vsa dosedanja soglasja za Magno Steyr praktično nična, kar pa bo - seveda - odločalo (upravno) sodišče.
... ZATO SE MAGNA ZDAJ SELI NA SODIŠČE
Na upravno sodišče pa se zdaj seli tudi temeljni akt, potreben za gradnjo projekta Magna Nukleus - to je Očinski prostorski načrt občine Hoče - Slivnica (OPN), ki je - kot vidimo šele zdaj - sprejet v nasprotju z Zakonom o vodah. Na zemljiščih, ki jih ta OPN daje Magni Steyr, je namreč - na podlagi Zakona o vodah - izrecno prepovedano graditi lakirnice in podobne industrijske obrate. Vse to posledično pomeni, da se projekt Magna Nukleus vrača daleč daleč nazaj, šele v prvo fazo.
Drugo vprašanje pa je, kako je mogoče, da so vsi ti državni organi spregledali Zakon o vodah?! In to organi vlade Mira Cerarja, ki je pravico do vode dala celo v ustavo ter ustanovila posebno Direkcijo za vode?! Hm, vladni cinizem prve vrste!
NE SAMO CINIZEM VLADE, ZELO VERJETNO TUDI KORUPCIJA
Toda zelo verjetno gre tej kolektivni kršitvi Zakona o vodah za veliko korupcijo, povezano s projektom Magne Steyr. Zato na spletni Arso tudi ni bilo objavljeno okoljske soglasje in druga dokumentacija, sicer bi se vse te kršitve lahko odkrile že prej. Kar je praktično še en dokaz suma načrtne korupcije. In zato se tudi že pripravljajo kazenske ovadbe zoper odgovorne osebe na Arso, na Direkciji za vode ter na Ministrstvu za okolje in prostor.
Opomba: vsi dokumenti, na katerih temelji ta članek, so dostopni kot informacije javnega značaja.
Razkritje: zaradi evidentne kršitve Zakona o vodah pri sprejetju novega Občinskega prostorskega načrta občine Hoče - Slivnica se v pravne ter upravne postopke okoli Magne Steyr vrača tudi avtor teh vrstic, kot lastnik nepremičnine v občini Hoče - Slivnica. Tako bo skupina lastnikov nepremičnin iz Hoč že v prihodnjih dveh ali treh tednih na upravno sodišče vložila tožbo - za razveljavitev nezakonitega občinskega prostorskega načrta. Hkrati s (pri)tožbo bo vložen tudi predlog začasne odredbe za zadržanje izvajanja - očitno nezakonitega - občinskega prostorskega načrta, ki na rodovitno zemljo v občino Hoče - Slivnica nezakonito "spušča" Magno Steyr.
Vir: http://www.pozareport.si/?Id=posli&View=novica&novicaID=23002

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

portil, nehaj že srati s tem pozareportom. To berejo samo Janezkove ovčke kot si ti. Resni ljudje se s takimi sranji ne ukvarjamo in beremo ! Kaj si ti dvakrat plačan ? Enkrat kot član organizacije za mešanje megle ( iz proračuna države ), drugič kot nasprotnik novih delovnih mest v bližini Maribora ( od najbolj " poštene " stranke ) ? Ta tema ne spada sem, a povsod sereš z njo, plačanec !

Olosh (nepreverjen)

Če što more enjati srati po sobotainfo si to ti, senilen dementen dedek! Ge san nej nič naredo in zato to tudi ne gučin in trobin to okoli, to ka v bistvi ti delaš.

Čestitan ti, uspelo ti je uničiti še en članek več. Lejko te je v rit sran!

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Olosh, če ti misliš, da je napisati eno čist povprečno knjigo nek velik svetovni dosežek, potem ni čudno, da ti v življenju ničesar ne uspeva ! Ko se boš spustil iz oblakov in Noriškega kraljestva v normalno življenje, ti bo mogoče kaj gratalo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice