Matej Fišer ob predstavitvi prve knjige.
Avtor knjige želi s tradicionalnimi prekmurskimi recepti ohraniti kulinarično dediščino in jo prenesti naslednjim generacijam.

V tednu, ko smo praznovali Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je izšla tudi kuharska knjiga Goričko – kuhinja v naravi, izpod peresa Prekmurca Mateja Fišerja. Gre za nadaljevanje knjige Tradicionalna Prekmurska Kuharica, ki je izšla pred petimi leti.

V novi knjigi so vključeni tudi recepti, ki jih je možno pripraviti tako v domači kuhinji kot tudi v naravi.

V knjigi zbrane tudi pozabljene ali izgubljene jedi

V novi kuharski knjigi Goričko - kuhinja v naravi, se najdejo jedi, ki so bile nekoč prisotne v gospodinjstvih, in so se čez čas izgubile ali pa so ljudje na njih preprosto pozabili. Seveda pa se nahajajo tudi recepti jedi, ki so aktualne še danes.

Namen izdaje druge knjige je prenos tradicionalnih domačih jedi med generacijami in želja po ohranjanju koščka nematerialne kulturne dediščine prostora.

»Kulinarika vsakega prostora je tesno povezana z življenjem ljudi, zato so tudi recepti in jedi v novi knjigi postavljeni v širši kontekst. Dopolnjeni so z zgodbami, ki predstavljajo barvitost prostora,« o svoji novi kuharski knjigi razlaga Fišer.

Način življenja ljudi in njihovih jedi določi predvsem okolje

Jedi in ljudje, ki jih pripravljajo so ogledalo pokrajine v kateri živijo in katera jih je izoblikovala. Prav zaradi tega je kulinarika lahko tako raznolika in posledično zanimiva za ljudi.

»Naravne danosti v prostoru so tiste, ki v prvi vrsti določajo način življenja prebivalcev na tem območju. Območje Prekmurja, še posebej Goričkega je že od nekoč na stičišču različnih kulturnih vplivov, ki se odražajo skozi kulturni, zgodovinski in nenazadnje tudi kulinarični pomen,« pravi avtor nove kuharske knjige.

V monografski publikaciji, ki so jo zasnovali in izdali s pomočjo operacije Strategije lokalnega razvoja Lokalne akcijske skupine Goričko 2020, so združili prav te vplive, ter skozi kulinariko poizkušali predstaviti unikatnost tega prostora.

Še vedno obstajata 'đabuka pa falat krüja'

Prav kulinarika in recepti so tisti, ki se v veliki meri prenašajo skozi govorjenje, dandanes pa tudi preko telefonov, računalnikov ter ostalih medijev. Vsaka družina se sooča z dejstvom, da kakšnega od babičinih receptov niso uspeli pravočasno zapisati in je utonil v pozabo.

»S publikacijo želimo tudi v pisni obliki ohraniti tradicijo in omogočiti novim generacijam, da bodo lahko nekoč, pripravljali jedi, ki jih poznajo od malih nog,« razlaga Fišer in dodaja: »Ker je tradicionalna prehrana tega območja dokaj enostavna in v harmoniji z naravo, želimo s publikacijo opozoriti tudi na ta vidik. Obenem bo ta publikacija služila, da nove generacije in tisti, ki naše regije ne poznajo, postanejo pozorni na množico enostavnih živil in pridelkov, ki jih je možno na tem področju dobiti.«

Publikacija predstavi tudi način življenja in edinstvenost Goričkega. S to knjigo želijo tudi znova opozoriti, da poleg vseh sodobnih jedi, ki se pojavljajo, še vedno obstajata 'đabuka pa falat krüja', kot ena tistih malic na kateri so zrasli mnogi rodovi na desnem bregu Mure.

Komentarji (19)

Gejz1gejz2 (ni preverjeno)

Dober je naj Fiser! Samo naj se zaca na lidij gledati s spostovanjem in ne samo na svojo rit pa bo gospod clovek.

Si4kobja (ni preverjeno)

Fiser je spostljiv in ugleden fant,tak ,ka ne razmin ka tebi ne stima v glavi?!!!

In reply to by Gejz1gejz2 (ni preverjeno)

Kobilje24 (ni preverjeno)

Wow, super modelka na fotke!

KroškaTikev (ni preverjeno)

Fišer, ti si car. Moj globok poklon... idemo dale!

Aoxd (ni preverjeno)

Zdaj že fsak ka ma 5 minut časa pijše kuharske knjige.

Si4kobja (ni preverjeno)

Fiser si ke vzel vec kak 5min. Ka je z vami primitivci,nika ne spremljate delo drugih,te pa pisete neumnosti. Vsak ki ima 5min casa pise brezvezne komentare.

In reply to by Aoxd (ni preverjeno)

Vej pa (ni preverjeno)

Tij maš 24 vör časa na den duuuga lejta. Kelko si jih napijso, te pijtan?

Piškot (ni preverjeno)

Dunajčan

Dillinka (ni preverjeno)

Jeeeee tej ga je seronja, Ka se ga pa on razme v kulinariko?Seronja bejli paver. Tak kak cigajn v kunjske dirke.

Si4kobja (ni preverjeno)

Ka,ti si ge iz hrastovca pobegno?!!!

In reply to by Dillinka (ni preverjeno)

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

Mama ti je iz Pušče

In reply to by Si4kobja (ni preverjeno)

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

Jebe se meni za bograč
Ja volim moj srbski pasulj
Ker po njemu super prdim
In smrdim

Svetlana Maka… (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jebe se meni za bograč
Ja volim moj srbski pasulj
Ker po njemu super prdim
In smrdim

Proizvodnja (ni preverjeno)

Pa ko je z nomi lidgej? Clovik se nika zamislo pa naprovo. Osem komentarov neko pluvanje pa sinfanje. Smo tak frustrejrani ali kaj?

hgbegjnbiotgbn (ni preverjeno)

En kup komentarov (negativnih) je od istoga osebka, ki je nej samo frustrejrani, ampak glede na napisane komentare zelo mouteni.

Vilmoš (ni preverjeno)

Podpiran sakšoga šteri promovejra Goričko ali Prekurje. Kritizejrati je najleže.

Jahh (ni preverjeno)

... še vedno obstajata 'đabuka pa falat krüja', kot ena tistih malic na kateri so zrasli mnogi rodovi na desnem bregu Mure.

Prekmurje je na levem bregu Mure.
Ovači pa fajn zgledne ta knjiga!

Drevožder (ni preverjeno)

Te tri knjige so dosti več kot kuharice, ampak poklon naši regiji z zapisanimi zgodbami in dogodki, ki so bili na poti v pozabo.

Jack000000 (ni preverjeno)

Bravo

Starejše novice