Slika je simbolična.
Varuh konkurence preiskuje usklajeno delovanje pri določanju odkupnih cen pšenice.

Agencija za varstvo konkurence je konec februarja proti Mlinu Korošec, Mlinopeku, Mlinotestu, Panviti in Žitu uvedla postopek ugotavljanja kršitve prepovedi omejevalnih sporazumov in usklajenega ravnanja.

Izkazana je verjetnost, da so si izmenjali informacije o odkupni ceni pšenice in usklajeno ravnali pri določanju odkupnih cen pšenice.

Tudi podjetja iz Murske Sobote in Markovcev kršila zakon

Kot so zapisali na spletni strani agencije, je izkazana verjetnost, da so podjetja iz Markovcev, Murske Sobote, Ajdovščine in Ljubljane kršila šesti člen zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki govori o prepovedi omejevalnih sporazumov, in 101. člen pogodbe o delovanju EU, ki prepoveduje sporazume in usklajena ravnanja med podjetji in skupinami podjetij.

»S tem naj bi neposredno ali posredno določala odkupne cene za pšenico, kar predstavlja omejevalni sporazum oziroma usklajeno ravnanje med podjetji, katerega cilj ali učinek je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju Slovenije in na znatnem delu notranjega trga EU, kar bi lahko prizadelo trgovino med državami članicami,« so poudarili.

Agencija je pozvala vse osebe, da ji pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev. Če so ti zaupni, naj jih za tako označene pošljejo fizično ločeno od ostalih podatkov v posebni zaprti kuverti, če gre za poslovno skrivnost, naj predložijo ustrezna pojasnila in posredujejo različico dokumenta, ki ne vsebuje zaupnih podatkov, so zapisali.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
wwiwi1 (nepreverjen)

vau, zelo sem presenečen. sarkazem off. ali po domače nič novega. vse v imenu kapitala.

Opazovalec 360 (nepreverjen)

Stara zgodba...

Gost5 (nepreverjen)

Tole traja že desetletja, super da se je nekdo zganil, sicer spet ne bodo nič našli, samo mešanje megle. Cigani so vsi, od prvega do zadnjega. Na koncu odnesejo več kot kmet, ki mora delati.

gost1 (nepreverjen)

Me sploh ne preseneča.

. (nepreverjen)

Kakšna ugotovitev za kero je zadosta 3 razrejde osnovne šoule, halo vej pa pri vseh stvareh je tak. Naj mi povejo što je gda zaradi toga odgovarjo nikdar nišče.

. (nepreverjen)

Preden vlada gre še panvito proda mađarom?

Dolenski Đanči (nepreverjen)

No, fala bouge, ka je nikak končno dregno v tou! Pa tou je rejsan stara zgodba in tou so stalno delali. Ali, ka so tou šteli delati zdaj, je pa defakto VOJNO DOBIČKARSTVO. Tej dileri so odlepleni od realnoga svejta in za njij nega meje v njuvon pohlepi. Telko gučijmo, ka de končno trbelo podprejti slovenskoga kmeta na poute k samooskrbi. Ali tej dileri pa brez sakšega srama noven miljonon na pot. Ka vas je nej sram! Vej prijde vrag po svoje, tak ali ovaček.

Fkdo (nepreverjen)

Žalostno...ne samo od teh ampak od države in vseh vpletenih.Izvozimo 94.000ton pšenice na zahod uvozimo pa 94.000 ton pšenice iz vzhoda...vsak prvo šolček izračuna da imamo pšenice sami dovolj...koruzo kurimo v bioplinarnah, krompirja pridelamo skoraj dovolj za samooskrbo...kje je ostala zelenjava...če bi država in priskledniki ne bili tako požrešni, bi lahko bili samooskrbni...ampak ne ker po tem ne morejo na veliko pokrasti...banda pokvarjena-fuj

Starejše novice