Poletje prinaša tople, brezskrbne dneve z višjimi temperaturami, počitnice in osvežilno hlajenje v morju, reki, jezeru, bazenu … Med poletnim vzdušjem pa ne pozabimo na pravila varnega kopanja v površinskih vodah.

Pod kopalne površinske vode prištevamo odseke na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za površinske kopalne vode in na katerih se sicer običajno kopalci zbiramo v večjem številu.

Skladno z zahtevami evropske in naše zakonodaje za kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 18 naravnih kopališč katera imajo upravljavca, ki zagotavlja varnost in urejenost kopališča: prisotnost reševalcev iz vode, označbe (ograjene vodne površine, dostopi v vodo, sanitarije, prva pomoč in druge), dodatne ponudbe. Imamo tudi 30 kopalnih območji, ki pa nimajo upravljavca in ne reševalcev, zato je glede poškodb in utopitev kopanje v njih na lastno odgovornost.

Preden se odpravite na kopanje v divja ali urejena kopališča na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo, da si preberete nekaj zelo uporabnih nasvetov, kako poskrbeti za svojo varnost in varnost otrok.

Na nenadzorovanih površinskih vodah kopanje odsvetovano

Nacionalni inštitut za javno zdravje kopanje v površinskih vodah priporoča le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, to je na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki so vključena v državni monitoring (spremljanje kakovosti kopalnih voda v času kopalne sezone, katera na celinskih vodah traja od 15. junija do 31. avgusta, na morju pa od 1. junija do 15.septembra).

Na ostalih, nenadzorovanih površinskih vodah kopanje odsvetujejo.

Površinske kopalne vode lahko onesnažujejo komunalne in industrijske odpadne vode, kmetijstvo, spiranje površin in prelivi ob nalivih. Stopnja onesnaženja je odvisna tudi od hitrosti toka vode in sedimenta, temperature, sončnega sevanja in kakovosti vode. Zato je potrebno, da se pri kopanju v največji meri izognemo požiranju vode, na kar moramo biti še posebej pozorni pri otrocih.

Po kopanju je priporočljiva prha. Sicer pa smo lahko kopalci različnim okužbam izpostavljeni tudi v okolici kopalne vode, na primer na obalnem pesku, objektih, napravah in vodnih atrakcijah (toboganih, plezalih nad vodo, napravah za skoke v vodo).

Ne pozabimo na osnovna pravila za preprečevanje okužb

Nacionalni inštitut za javno zdravje poudarja tudi, naj ne pozabimo na osnovna pravila za preprečevanje prenosa okužbe s koronavirusom.

Na kopanje se odpravimo le če smo zdravi, brez znakov okužb dihal (kašelj, nahod, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu …) in predvsem poskrbimo za ohranjanje ustrezne medosebne razdalje, tako na kopnem (na parkirnih prostorih, pred vhodom na naravno kopališče, na površini za sončenje, sprostitev in počitek), kot v vodi na kopalni površini (vključno s plovnimi napravami npr. splavi). Varna medosebna razdalja zaradi virusa, ki se izloča s kihanjem, kašljanjem, glasnim govorjenjem, petjem… je vsaj 1,5 metra.

V primeru, da je ta razdalja manjša, je tveganje za okužbo večje.

V primeru, da je večja, je tveganje za okužbo manjše. Izogibajmo se zaprtim prostorom na obvodnih površinah in čim več zadržujmo na odprtem. Pogosto si umivajmo in/ali razkužimo roke, zlasti po uporabi sanitarij, garderob in dotiku različnih površin v skupini uporabi (kljuke, ograje..)

Pred kopanjem se odsvetuje uživanje alkohola

Kopanje ni primerno, če smo imeli v zadnjem tednu drisko, če imamo na koži rane ali akutna vnetja, zlasti gnojna, vnete oči, ušesa, prehlad, povišano telesno temperaturo, povišan krvni tlak, ali druga akutna stanja.

Previdnost ni odveč tudi pri nekaterih kroničnih boleznih (sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, imunska pomanjkljivost) – pri le teh upoštevajmo navodila zdravnika. Pred kopanjem se odsvetuje uživanje alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V vodo nikoli ne vstopimo nenadno. Pred vstopom v vodo preverimo ali je vstopno mesto v vodo dovolj varno in če so na površini vode oljni madeži, pena, katran ali drugi tekoči odpadki. Ravno tako moramo preveriti vidljivost v vodi do dna, dno mora biti prosto ter trdno, brez ostrih odpadkov.

Ob morebitnih algah in drugem rastlinju v vodi bodimo pozorni, saj le te zmanjšajo vidljivost, preglednost ter ovirajo gibanje med plavanjem.

Pred kopanjem preverimo temperaturo vode, vzemimo si čas za prilagajanje. Če smo pregreti, vstopamo postopoma in previdno.

Ne precenjujmo svojih sposobnosti

Plavajmo glede na plavalno znanje, ne precenjujmo svojih sposobnosti. Na morju, večjih jezerih ali deročih rekah nikoli ne plavajmo sami in se ne oddaljujmo preveč od obale. Na morju spoštujmo z bojami označena plavalna območja in plavajmo le znotraj njih.  

Kadar se za kopanje odločimo na naravnih kopališčih ne podcenjujmo moči narave (ocenimo moč tokov v rekah, brzice, vrtince, valove,...). Potrebna je previdnost zaradi zdrsa na kamnih in jezovih v vodi, ki so prekriti z algami, mahovi ipd.  

Za vstop v vodo in za gibanje v vodi na inštitutu priporočajo primerno obutev za vodo, ki ne drsi in ščiti pred poškodbami. Pred skakanjem v vodo preverimo, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno, kamor nameravamo skočiti. Ne skačemo in ne potapljajmo se v vodo z neznano globino in slabo vidljivostjo pod vodo. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo vedno na noge. Ob nenadnem poslabšanju vremena pojdimo čim prej iz vode.

Na kopališčih se ravnamo po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču, ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode in druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.

Soboško jezero nima statusa kopalnih voda

Ureditev območij kopalnih voda, tako tudi na Bakovski gramoznici oziroma Soboškem jezeru, urejajo različni državni predpisi, ki jih je potrebno upoštevati, predvsem Zakon o vodah. Osnovni predpis s tega področja je tudi Uredba o upravljanju kakovosti kopalnih voda, katerega del je seznam kopalnih voda.

»Soboško jezero nima statusa kopalnih voda in je zato kopanje v njem na lastno odgovornost, kar je tudi označeno z opozorilnimi tablami,« poudarjajo na Mestni občini Murska Sobota.

Jezero je nastalo dejansko po eksploataciji gramoza, ki se na delu jezera še vedno izvaja. Še vedno ima status gramoznice

Na občini dodajajo še, da je Skupnost občin Slovenije na pobudo nekaterih občin, ustanovila Delovno skupino za ureditev vodnih površin za turizem in prosti čas pri SOS, z namenom, da se med drugimi nalogami, tudi za tovrstne vodne površine uredi status kopalnih voda.

»Zaenkrat ni bilo sprejetih novih predpisov za urejanje statusa kopalnih voda,« so za Sobotainfo še povedali na občini.

Komentarji (23)

ena pač (ni preverjeno)

gramoznice niso za kopanje!!! so velike pasti za izgube življenj!

lopre (ni preverjeno)

Nima statuta kopalnih voda in ni jezero in nikoli ni bilo in nikoli ne bo

Dinarcki (ni preverjeno)

Lejko pa bi se en tal vode naredo za kopalno tan ta dale pa lejko sup majo

In reply to by lopre (ni preverjeno)

Neko (ni preverjeno)

Ti tele nerazgledano. Imaš več vrst jezer!

In reply to by lopre (ni preverjeno)

Gff (ni preverjeno)

Gkede na to ka dostopan do doloceneh podatkov, bi moglo bite sobosko jezero vred z ledavskih jezaron zaprejto. Pojavila se je zelo nevarna bakterija za cloveka. Podgrad je zaradi tega zaprti. ;)

1234tik tak (ni preverjeno)

Vse okrog naj se potegne trak in napis prepovedano kopanje .V NASPROTNEM PRIMERU PA NAPISATI VELIKO KAZEN to je mislenje.

Ajme (ni preverjeno)

Soboško jezero / kamešnica = dr..k v celofani / gramoznica

ee (ni preverjeno)

zaradi pretoka podtalnih voda na 1meter globine mas 13 stopinj

pingu (ni preverjeno)

ne jemat droge, piti alkohola. a če se kdo utopi in je le toužival dan dva prej, bo še vedno v krvi to in bo vzrok smrti to, četudi dejansko ni. pa potem še obsodki ljudi ki nimajo pojma o pojmu ter nepotreben trač in laži. potemtakem se tudi cuker, bela moka itd. naj ne uživa sploh, ker povzroča sladkorno, holesterol itd. seveda pa takšnega človeka potem ne obsojajo kot alkoholike in narkomane čeprav so si isto tak sami krivi za svoje stanje, tudi smrt, kot tisti drogeraši. smrt vsem tem zabitim ki tak razmišljajo!

magarac (ni preverjeno)

kaj je zdaj s tistim tipom ki se je skoraj utopil sredi MS? je še živ ali že pri sebi? verjetno pa ga ne bo nič izučilo to in bo nadaljeval svoj odvisniški pohod.

Šipo (ni preverjeno)

Lejko on dela ka ščej dokič škodi samo sebi, jasno?

In reply to by magarac (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Šipo te pa naj dela na svoje stroške ka zdravljenje mij plačamo.

In reply to by Šipo (ni preverjeno)

SirOliver (ni preverjeno)

Ne more, ne more ... Intervencije in urgence stanejo vse nas, tudi tebe ...

In reply to by Šipo (ni preverjeno)

Likolnik (ni preverjeno)

Kaksni pametnjakovici ste vsi vi,ka neka brezveze fantazejrate.

In reply to by magarac (ni preverjeno)

Eluziona (ni preverjeno)

EVO Prišlo na dan ko je v mestnem
Svetu predhodni župan omenjal da Soboška kmešnica nikoli in nigdar nebo dobila koncesijo za kopanje v gramoznici ….In to zakaj?????>>>bi se to zdaj dalo kaj uredit ka je naša nova vladna skupino stisnila našega prelejpega BRNIY IZ RISANKE OZ NAŠ ŠE ŽUPAN >saj če de Celec zmago na volitvah bo tou spadalo pod RIS RAKIČAN 😂😂😂🥴🤪>>>No no če de Štihejc se kandidejro de zmago saj on ma na PÜŠČI ADUTA( GASILCE )🤗🤗🤗🥳🥳🥳🥳….Celec pa po neuradnih info še more baje gor dobit od njih …🤮😂😂😂😂😂😂

Kiros (ni preverjeno)

Celec nede zmagali, me pa čudi kak neje še fasivo z ten gobcon raztegnjenin.

In reply to by Eluziona (ni preverjeno)

Soferka (ni preverjeno)

Ka pa table v tujih jezikih za tuje šoferje ki se kopajo? Saj ne znajo slovenščine.

.... ..... (ni preverjeno)

Tij kda ideš v tujino tudi ge pijšejo v slovenščini. Tak ka tiho.

In reply to by Soferka (ni preverjeno)

carni vrag , (ni preverjeno)

Prvo. Prepoveite praznjenje greznic v jezero

Za tebe vala (ni preverjeno)

Nej prazniti Fuknjenec, svoje greznice na ton mesti!

Obveznoo (ni preverjeno)

Pa doma si šče prle gnila đajca operi.

Ajdiii (ni preverjeno)

****gramoznica***** ma kakso jezero ka ste nori celi ka ne ločite razlike haha

Ena ta (ni preverjeno)

Ka ste resni, pa mi smo se kak dečurlija kopali tan, moji hčerki sta se tan navčile plavati, nega boukše od kamešnico, samo po pameti brez alkohola, precejnI svoje zmožnosti itd.

Starejše novice