Soboško okrožno sodišče je bilo včeraj prizorišče nadaljevanja pravde med staro in novo lastnico družbe Hotel Diana.

Spomnimo, Jasna Klepec je od Olge Belec, ki trenutno opravlja delo državne sekretarke na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kupila 90 odstotni delež družbe Hotel Diana. Kupoprodajna pogodba je bila sklenjena 24.12.2018 za znesek 27 tisoč evrov. Vodenje podjetje je dejansko prevzela z letošnjim letom, nakar so hitro začele na plan prihajati težave družbe, o katerih pa naj ne bi bila seznanjena s strani prejšnje lastnice Olge Belec, zato po svojem pooblaščencu Dejanu Rituperju zahteva razveljavitev pogodbe. 

Poleg tega še navaja, da naj bi Belčevi pred podpisom pogodbe na roko plačala 50 tisoč evrov v gotovini. Belčeva, ki jo zastopa Luka Podjed iz odvetniške družbe Podjed, vse navedbe zanika in zahteva zavrnitev tožbenega zahtevka.

Klepčeva pred »penzijo« v nov posel

Nova lastnica družbe Hotel Diana Jasna Klepec, ki je sicer bivša direktorica Savinjsko-šaleške razvojne agencije, je na sodišču izpovedala, da ji je konec novembra 2018 možnost nakupa družbe predstavil družinski prijatelj Matej Hofinger. Sama je takrat bila ravno eno leto pred upokojitvijo in v pričakovanju določenega kapitala od prodaje družinskega vikenda. Seznanjena je bila, da so bili določeni interesenti, ki so se potem umaknili od nakupa, o družbi pa je bil tudi opravljen skrbni pregled s strani Igorja Petriča, zato je zaslutila dobro poslovno priložnost.
 

Vse dogovorjeno v nekaj dneh, ključni mož: Hofinger

Hofinger in Petrič sta nato Belčevi predstavila njeno zanimanje in 18.12.2018 je dobila informacijo o izhodiščni ceni, ki je izhajala na podlagi prej opravljenega skrbnega pregleda družbe. Po njenih informacijah je bila cena najprej 100 tisoč evrov, potem pa je bila v osnutku pogodbe cena 90 tisoč evrov. Nato so se dobili vsi skupaj, Hofinger, Petrič in Belčeva na sestanku 21.12.2018, kjer je bilo že več ali manj, vse dogovorjeno glede cene, Klepčevo pa je zanimala zgolj finančna plat družbe, sredstva na računu, masa plač, obveznosti do dobaviteljev in podobno. Naposled so se dogovorili, da se plača 50 tisoč evrov pred podpisom pogodbe, pogodba pa je bila pripravljena s kupnino 30 tisoč evrov za celotni delež družbe. 

V pisarni Belčevi izročil 50 tisočakov gotovine?

Za 90 odsotni delež naj bi Klepčeva tako skupno morala odšteti 77 tisoč evrov, 50 tisoč evrov pred podpisom pogodbe in 27 tisoč evrov v treh obrokih na bančni račun Belčeve. 

Klepčeva trdi, da je 50 tisoč evrov bilo plačanih na roke v gotovini in to v pisarni direktorice Olge Belec, denar pa je Belčevi fizično izročil Matej Hofinger. 

Od preostalih 27 tisoč evrov pa je prvi obrok plačala, nato pa se je vse skupaj zalomilo, zaradi nastalih okoliščin, saj naj bi ugotovila, da je bila zavedena o stanju družbe in pogodbo sklenila v zmoti. Spornih 50 tisoč evrov naj bi ji sicer posodila prijateljica, saj da takrat Klepčeva še ni dobila kupnine od prodaje družinskega vikenda.

Želela kupiti objekt, a od Hete dobila hladen tuš 

Zapletati naj bi se začelo, ko se je kot nova lastnica prvič sestala s Heta Asset Resolution, lastnikom nepremičnine, kjer Hotel Diana opravlja svojo dejavnost. S Hofingerjem in Petričem ter strateškim partnerjem, ki ga ni želela razkriti, so šli na sestanek z namenom dogovora o odkupu objekta. Sledil pa je hladen tuš, saj so bili s strani Hete seznanjeni o odprtih zadevah glede nedogovorjene višine najemnine (pri Heti so najemnino želeli zvišati iz 5000 na 10000 evrov), o neobstoju najemne pogodbe in o postopku za izpraznitev prostorov, ki je bil pravnomočen.

Konec marca tega leta naj bi dobili sklep o izvršbi glede izpraznitve nepremičnine do 9.4.2019. Klepčeva je zatrdila, da nihče ne bi šel v nakup družbe, če bi vedel, da mora že za 3 mesece izprazniti prostore, kjer opravlja svojo dejavnost. Vzporedno pa je bila takrat še seznanjena z obveznostmi do delavcev, in sicer o tem, da je bilo v letu 2018 za 5000 presežnih ur delavcev, poleg tega pa niso bile izplačane jubilejne nagrade, ostali pa so še neizkoriščeni dopusti.

Izigrana naj bi bila še pri »odtujitvi« vozila

 Z Belčevo, ki je še nekaj časa po primopredaji prihajala na družbo, da bi pomagala pri lažjem prevzemu, se je želela dogovoriti, da bi Belčeva pozabila preostala dva obroka kupnine, Klepčeva pa bi poravnala odprte zadeve do zaposlenih. Belčeva na to ni pristala in ji je predlagala, da bo sama na sestanku z delavci uredila zadeve. Do tega sestanka naposled ni prišlo, Klepčeva pa je dobila sklep o izvršbi za plačilo kupnine. 

Na seznam zamolčanih zadev je še dodala prodano službeno vozilo, ki je ob nakupu družbe še bilo v evidencah ter obstoj partnerstva in delitve prihodkov pri Escape Roomu. Sporno vozilo naj bi sicer bilo prodano za zgolj tisoč evrov in to Patricku Belecu, ki je bil desetodstotni lastnik družbe in sin Olge Belec.

Matej Hofinger je »vozil« interesente

Sledilo je zaslišanje državne sekretarke Olge Belec in njena plat je bila popolnoma drugačna od Klepčeve. V pričetku svojega zaslišanja se je vrnila v ozadje nakupa, saj naj sama sploh ne bi iskala kupcev za podjetje, ampak so interesenti stopili do nje. Začelo se je z Dejanom Šumakom, ki ji je konec avgusta 2018 najprej pripeljal Mateja Hofingerja, slednji ji je nato pripeljal Michaela Hlobila, poslovneža iz Avstrije, ki si je nepremičnino ogledal, ampak nato o njem ni več slišala nič.

Pojavila sta se resna kupca iz Hrvaške s podjetjem v Švici

Nakar je prišlo do preobrata, Hofinger je Belčevi sporočil, da je nepremičnina s strani Hete prodana poslovnežema iz Hrvaške s podjetjem v Švici, to sta bila Franco Santi in Nurija Pajazetović. Začeli so pogovore, kjer je Hofinger deloval kot posrednik in naročili skrbni pregled poslovanja družbe Hotel Diana, saj sta bila Santi in Pajazetović zainteresirana tudi za nakup njenega podjetja,  skrbni pregled je pa opravil finančnik Igor Petrič iz podjetja Impact Capitalis. Belčeva je še priznala, da sama ni bila zadosti finančno močna za nakup nepremičnine, zato je bila prisiljena v sodelovanje in je tudi želela, da kupec nepremičnine kupi tudi njeno družbo, da se bo poslovanje lahko nadaljevalo.

Po skrbnem pregledu podjetja v prostorih Hotela Diana so se začeli dogovarjati o nakupu podjetja in sestavili osnutek pogodbe s celotno kupnino 90 tisoč evrov, 60 tisoč evrov pred nakupom in 30 tisoč po treh obrokih. Hofingerja takrat več ni bilo zraven, sta pa interesenta predlagala, da bi najprej dokapitalizirala podjetje in nato preko njega kupila še nepremičnino, ampak sama na to ni želela pristati. 

Resna kupca nič več resna, Hofinger pripeljal Klepčevo

V tem času je zopet vskočil Hofinger, ki jo je začel odvračati od prodaje prej omenjenima poslovnežema in začel vsiljevati Jasno Klepec. Po njegovih pritiskih je pristala na sestanek s Klepčevo, ki naj bi bila resna interesentka s kapitalom, ki bo tudi odkupila nepremičnino. Bala se je, da bo prišlo do nakupa nepremičnine in bo podjetje prisiljeno v stečaj, zato je privolila v prodajo družbe in to po istih pogojih kot pri Santiju ter Pajazetoviću: 60 tisoč evrov pred in 30 tisoč v treh obrokih. 

Pred obiskom notarke ji je Hofinger povedal, da bo kupec še Željko Jovanović, ki bo od njenega sina Patricka Beleca kupil preostalih deset odstotkov. Do zasuka je prišlo ravno na dan pred notarsko overitvijo pogodbe, ko naj bi jo Hofinger stisnil v kot rekoč, da bodo dali samo 30 tisoč evrov v treh obrokih, saj bodo po novem letu tako ali tako kupili objekt, zato več ne bo mogla poslovati. Glede na to, da je vedela, da je 30 tisoč evrov bolje kot nič in predvsem, ker je imela v interesu preživetje podjetja ter nadaljnjo zaposlitev 50 delavcev, je pristala in podpisala kupoprodajno pogodbo s takšno kupnino. Belčeva trdi, da je dobila zgolj prvi obrok Klepčeve za njen 90 odstotni delež, sin Patrick Belec pa za svoj desetodstotni delež od Željka Jovanovića treh tisočakov nikoli ni prejel. 

Hofingerjevih koruptivnih ponudb ni sprejemala

Ob tem naj bi Klepčeva vedela za vso stanje v družbi, saj je bilo vse navedeno v skrbnem pregledu družbe, poleg tega pa je Belčeva prihajala do konca februarja na lastno pobudo pomagat pri vodenju in prevzemu družbe. Ob primopredaji je seznanila tudi vseh 50 zaposlenih o menjavi vodstva in v pričo njih Klepčevo seznanila o vseh odprtih zadevah s strani delavcev. Pojasnila je še, da 5000 nadur predstavlja v realnosti 100 ur na enega zaposlenega, kar je povsem običajna številka v gostinstvu in turizmu. 
Odločno zanika in zavrača prejem petdesetih tisočakov v gotovini, saj si ne bi omadeževala ugleda zaradi 15 odstotkov davka, ki predstavlja pri tem znesku 7.500 evrov. Priznava pa, da je dobivala s strani Hofingerja tovrstne nespodobne ponudbe, ampak jih je zavrnila.

Razburljiv zaključek dolgotrajnega naroka

Po maratonskem zaslišanju, ki je trajalo več kot štiri ure, je ob koncu za nekaj drame poskrbel še Rituper, ki zastopa Klepčevo. V spis je namreč predložil več kot sto strani dokaznih predlogov, ki vsebujejo elektronsko pošto in SMS sporočila. Ta bi naj med drugim dokazovala, da je Hofinger pred obiskom notarke Belčevi v njeni pisarni izročil spornih 50 tisočakov v gotovini. Stroj za štetje denarja naj bi bil v okvari, zato je Patrick Belec opravil štetje obsežne gotovine v bližnji bančni poslovalnici. 

Nadaljevanje razburljiva pravde je sodnica Marjetica Škerget Logar razpisala marca prihodnje leto, ko bodo tudi zaslišani notarka Romana Gajšek, Patrick Belec in ključna v celotni zgodbi: Matej Hofinger ter Igor Petrič.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pa trik (nepreverjen)

Teta je prinesla 50.000 v 5 EUR epoenih, moral sem nesti na banko prešteti...

Šumakovi pojge (nepreverjen)

Šumak ?

Bubek (nepreverjen)

sramota za našo državo,ka je takša lejko na takem položaju

Karl Marx (nepreverjen)

Diana ima prijetno kavarno in slaščičarno, najboljšo v mestu. Žal nudijo le podpovprečne sladice, pa tudi leta se objektu že poznajo. Vseeno pa gre za perspektiven lokal in škoda bi bilo, če bi propadel. Vsako mesto potrebuje klasično in malo večjo kavarno kjer se ljudje dobivajo, preberejo časopis, pogovorijo, malo pošimfajo oblast... Pogrešam čase socializma, kjer so takšni "privatniki" kot danes vodijo Diano, lahko vodili le svoje kokošinjce in prašičje hleve.

Bonge (nepreverjen)

To ka se zdaj dogaja v Diani nastane takrat ko tvoji "socialisti" hočejo postati privatniki. So pa navadni nesposobnjakoviči in tatoove.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Malo googla (nepreverjen)

Če sami ne znate poiskati kdo je Matej Hofinger, naj vam malo pomagam. Očitno ima gospod že pestro zgodovino s podobnimi primeri.

https://www.dnevnik.si/86224
https://www.finance.si/173375/Igralnicarji-na-sodiscu

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

In ta ista Belčeva je sekretarka? To je lahko samo pri Bratuškovi. In Alenka ji bo uredila imuniteto, Belčeva pa nakazala nekaj tisočakov in to bo to. Tako se dela v Sloveniji.

gotovina. (nepreverjen)

Pa dajte no.... vsi po vrsti so lažnivci. Me zanima što bi nekomi dao 50 tisoč evrov na rokou za nekšo kupnino brez enoga samoga dokazila. Malo je tou dosta pejnez. Ne vrvlen nikomi nikaj.

Plačilo na domu (nepreverjen)

Kje je furs, spi, ali, 50.000 € na roko???? mene pa prose račun za 10 jajc??

STRPNEŽ (nepreverjen)

Zdaj pa naj se kdo pove da pri nas ni korupcije ,zapraviš podjetje pa gres v politiko to je živ dokaz BELČEVA naj sedaj javno to zanika BRATUŠKOVA CE IMA JAJCA , svinjarija pa naj jo volijo se b.....

Starejše novice