Foto: Krajinski park Goričko
Ker spadajo žabe med najbolj ogrožene živalske skupine na svetu, se v Krajinskem parku Goričko vsako leto zavzemajo, da jih zaščitijo.

V evropskih državah so dvoživkam namenjeni številni standardizirani ukrepi, kot je obvezna ureditev varnih podhodov zanje pod prometno cestno površino.

V Sloveniji je vse več urejenih odsekov cest, kjer je že poskrbljeno za varno pot dvoživkam, kljub temu je še vedno preveč črnih točk, kjer so dvoživke žrtev prometa.

V Krajinskem parku Goričko so bili prvi podhodi za dvoživke vgrajeni na regionalni cesti Cankova - Kuzma leta 2003. Takrat je bilo sredstev za vgraditev stalnih varovalnih ograj, ki bi usmerile dvoživke v podhode, premalo, zato jim v času selitve iz kopnega v vodo in nazaj, kjer bodo odlagale mrest, še vedno pomagajo ljudje.

Pri postavljanju in zakopavanju varovalnih mrež vsako leto sodelujejo zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko in sodelavci v občinah Cankova in Rogašovci, prostovoljci pa ob večernih urah pomagajo dvoživke v vedrih prenašati z ene na drugo stran ceste.

Prostovoljnim akcijam pri postavljanju varovalnih mrež se lahko pridruži vsak

Najbolj črne točke, kjer se zgodi največ povozov dvoživk, so ob Bukovniškem in Hodoškem jezeru, nevarni so tudi odseki cest ob drugih večjih ali manjših vodah, na primer v Kančevcih.

Pri ohranjanju življenj dvoživk pa lahko pomagamo tudi na takšen način:

  • v času selitve se ponoči ne vozimo po cestah v bližini mlak in jezer, kjer dvoživke prečkajo cesto,
  • pridružimo se prostovoljnim akcijam pri postavljanju varovalnih mrež in prenašanju dvoživk čez cesto,
  • v svojem vrtu poskrbimo zato, da mlake ostanejo žive.

Komentarji (2)

čarni vrag (ni preverjeno)

jebeš žabe
čuvaj zdravje

Kijnastiklin (ni preverjeno)

Boug pomagaj s ken s ljudje ukvarjajo 😂

Starejše novice