V času epidemije se je občutno poslabšuje mentalno stanje mladih, ki so zaradi zaprtja šol in dogodkov, zaprti med štirimi stenami svojih domov.

Pri Študentski organizaciji Univerze v Mariboru že vrsto let pomagajo študentom v stiski, ki jo ti občutijo zaradi težav pri študiju, duševnem zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. V času epidemije se je povpraševanje po tovrstnih svetovanjih občutno povečalo.

Študenti so vsaj v tolikšni meri izpostavljeni duševnim boleznim kot ostali odrasli - to na primer pomeni, da jih ima v tem trenutku vsaj pet odstotkov depresivno motnjo, ki je najpogostejša duševna bolezen. Med mladimi je poleg depresivnih in anksioznih motenj, še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih substanc.

Odstotek depresij je večji med ženskami, medtem ko je pri moških prisotnih več zlorabe substanc. Zloraba alkohola je pogosto način 'samozdravljenja depresije' med moškimi, vendar dolgoročno vpliva samo še slabše na telesno in duševno zdravje človeka.

Svetovanje je mnoge koristno

»Mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagale v njegovi situaciji. Tovrstno pomoč študentom nudimo že enajsto leto zapovrstjo, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa so vedno večja, sploh v času epidemije«, je povedala vodja projekta Lucija Božnik.

Psihologinja Vita Poštuvan, ki svetovanja nudi že od same ustanovitve Psihološke svetovalnice, navaja: »V preteklem letu smo pri večini študentov ugotavljali težave v odnosih, težave občutij depresije, tesnobe ali tudi težave z zaključevanjem študijskih obveznosti. Lani je bilo izvedenih 111 ur svetovanj«.

Svetovanja potekajo po dogovoru, mladostniki pa lahko v stik s svetovalnico vstopijo preko elektronskega naslova [email protected]. Zaradi trenutnih razmer svetovanja potekajo na daljavo, preko aplikacije Zoom, takoj ko bo možno, bodo pa svetovanja zopet potekala v živo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Mogoče pa psihologi sami med sabo potrebujejo pomoč, ko toliko klobasajo. Oni so tisti ki iz normalnega delajo nenormalno in se smatrajo za nepogrešljive v "teranju" različnih ideologij. Ne žalim ampak nekoč so to pomoč izvajali starši in učitelji.

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

ja ampak takrat se še kotila deca srednjeg spola
kakor gnes
Za decu koju neznaš kakvog je spola
trebaš tri psihiče da ga spravijo k pameti

In reply to by tuncika

administrator (nepreverjen)

tudi če je srednjega spola
jih jaz naguzim
boli me

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Naj gre k psihiatru kompletna vlada.

Starejše novice