Slika je simbolična.
Spregovorili smo z nekdanjo duhovnico Jano Kerčmar, ki se je zaradi ločitve in brezposelnosti v lanskem letu znašla v težki življenjski situaciji.

Jana Kerčmar, znana tudi kot Nana, nekdanja evangeličanska duhovnica, je bila zaradi skupnega skrbništva nad hčerjo primorana nakazovati preživnino, po pobudi zaposlene na centru za socialno delo pa je zaradi brezposelnosti podala izjavo, ki ji je sprva sicer zagotavljala dovolj denarja za preživetje, a se je kaj kmalu ta pomoč zaradi nepojasnjenih razlogov razpolovila.

Takrat je bila postavljena pred vprašanje, na katero je nujno potrebovala odgovor, zato se je na pristojne ustanove obrnila tako pisno kot osebno, a povratne informacije od njih vse do danes ni prejela.

Luč na koncu tunela je zasvetila šele, ko ji je po javnem zapisu na pomoč priskočila prijateljica. 

Denarna pomoč se je brez pojasnil naenkrat razpolovila

Po ločitvi julija lani je na center za socialno delo vložila prošnjo za odobritev denarne socialne pomoči. 

»V tistem času sem bila brezposelna, z bivšim možem pa sva se odločila za skupno skrbništvo nad hčerjo, kar pomeni, da se glede vsega dogovarjava sama.«

Socialna delavka je po besedah Kerčmar njej in bivšemu možu takrat predlagala, da si nakazujeta preživnino v višini 200 evrov, kar je tudi sprejela. Vedela je namreč, da bo do konca leta brezposelna. 

»Takrat mi je zaposlena rekla, da moram vložiti dodatno izjavo glede brezposelnosti, kar sem tudi storila. Prve tri mesece sem prejemala denarno pomoč v višini nekaj čez 600 evrov, za kar sem tudi izjemno hvaležna.« 

A se je situacija po treh mesecih nenadno obrnila, saj je Jana Kerčmar s centra za socialno delo prejela odločbo, da ji pripada denarna socialna pomoč v višini 294 evrov.

Dejanske pomoči ni prejela od tistih, ki naj bi jo nudili  

Ker odločbe ni razumela najbolje, se je naslednji dan odpravila na pristojno ustanovo, na kateri je pričakovala, da ji bodo težave ustrezno razjasnili.

»Zaposlena na centru za socialno delo je uvidela napako in poslala pritožbo. Sama sem tedaj razumela, da v sistemu ni zavedeno, da plačujem preživnino,« pravi bralka.   

Da je prišlo do napake, je verjela vse do nedavnega, ko ji je prijateljica po zapisu na družbenem omrežju naposled le razjasnila dejansko dogajanje

»Ko je prijateljica videla javni zapis o težavah, v katerih sem se znašla, na mojem družbenem omrežju, mi je pojasnila, za kaj točno gre. Sama tovrstnih zadev ne razumem najbolje, zato sem na uradih vedno prosila za dodatna pojasnila. Tudi tokrat sem potrebovala, da mi preprosto pomagajo. Na koncu mi je pomagala ona.« 

Potreben je bil le odgovor 

Kot je dejala za Sobotainfo, je slednja dolgo čakala na kakršen koli odziv s strani centra za socialno delo, ki pa, kot pravi, ni dobila

Ob tem pa je denarna pomoč v višini 249 evrov ostajala enaka. 

Sogovorka pravi, da ji je prejeta višina zneska, ki v današnji situaciji s številnimi visokimi stroški ni zadostna, prekrižala številne načrte in jo pahnila v finančno stisko

»Pisala sem dopis. Dopise. Dvakrat sem prejela odgovor, da so mojo pritožbo posredovali naprej. Nazadnje pa so mi odgovorili, da so mojo pritožbo posredovali na ministrstvo.«

Ob tem dodaja, da je pisala tudi tja, a o odgovoru vse do danes ni ne duha ne sluha

Slika je simbolična.

Zadrževanje informacij ne služi nikomur

Ena izmed nalog centra za socialno delo je tudi, da stranke poučijo o njihovih pravicah in dolžnostih, prav tako pa zagotavljajo informacije, ki jih te potrebujejo. 

Ljudje so pahnjeni v številne grozljive in težke situacije, ki povzročajo občutek nemoči in obupa, zato je pomoč sočloveku, tako profesionalna kot druga, tukaj edina pravilna.  

»V mojem primeru so na centru zadrževali pomembne informacije zase. Zakaj to počnejo, je jasno le njim. Na podobno težavo neodzivnosti in prikrivanja informacij pa na žalost nisem naletela prvič. Takrat je omenjeno ravnanje ena od zaposlenih tudi priznala,« navaja Kerčmar. 

Res je tudi, da so informacije dostopne na vladnih spletnih straneh, a kot pravi, sama takrat ni razmišljala o branju odločb in zakonov, temveč je potrebovala le informacijo in nasvet s strani osebe, ki je za to ustrezno izobražena. 

»Ko se oseba nahaja v stiski in ima tisočero skrbi in stresov dvomim, da gre študirat zakone. Na takšni točki se od ustanov pričakuje, da pomagajo, usmerjajo in lajšajo pot iz stisk, ne pa da odpirajo dodatne dileme.« 

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Želi si, da bi ustanove v prihodnje delovale bolje

Kot navaja Kerčmar, je v tistem trenutku potrebovala le nekaj minut časa in kratek, a razumljiv odgovor. 

»Vse, kar bi mi morali reči, je: 'Gospa, še enkrat morate podati izjavo o brezposelnosti. Če tega ne storite, se vaša preživnina šteje kot prihodek, namenjen vaši hčeri. Vi pa s tem avtomatsko izgubite del pomoči.' 

Je to tako težko? … Ne pa da po mesecih in po ovinkih izvem, kakšna je dejanska situacija.«

Ob tem dodaja, da so njene težave v primerjavi s situacijami nekaterih majhne, skrbi pa jo dejstvo, da je že večkrat slišala za slabe izkušnje v povezavi z delovanjem omenjene ustanove.

Kot pravi, njen osnovni namen ni obsojati delovanje centra za socialno delo, saj je zelo hvaležna, da je prejela denarno pomoč. Za slednjo se je tudi zahvalila in zatrdila, da ne namerava izkoriščati prejetih sredstev.

»Želi si le, da bi v prihodnosti drugim stopili naproti in jim nudili, kar potrebujejo. Saj so zgodbe nekaterih nepredstavljive in nujne pomoči, ne pa prikrivanja.« 

Za razjasnitev nastale situacije smo se obrnili na Center za socialno delo Pomurje, njihov odgovor še čakamo. 

Komentarji (21)

Simona 2 (ni preverjeno)

Žal, s Centrom za socialno delo imamo in imajo preštevilni izredno slabe izkušnje. Strokovnost ? Empatičnost? Največkrat dajejo vtis, da so sami sebi namenjeni. Skratka, v glavnem škoda besed.

fvbfbfb (ni preverjeno)

Pa CSD je za en drek. Tan so sai nesposobni lidgej ka so študejrali na FDVji. Kda san odo v srednjo šaulo san se sako leto 4 mejsce z njimi pogajo kda štipendijo državno dobin. Zdaj man dejte san se 6 mescov z njimi pogajo za subvencijo vrteca. Pač z tejme babami tan enostavno nemreš prijte na kunec. To je vse dokraja nesposobno. CSD je najbole nesposoben skupek lidij ka obstaja. Prauti njin so upravne enote pa občine doktori. Pa vsi znamo kak so tan tudi.

In reply to by Simona 2 (ni preverjeno)

Lolekiboleki (ni preverjeno)

Mogoče je pa problem v tebi in s tvojim intelektom?

In reply to by fvbfbfb (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Res je.

Centri za socialno delo so vse drugo, kot bi normalen človek pričakoval.

Delajo, kot, da so oni lastniki CSD in denarja.

Normalno je, da navaden človek ne pozna vseh predpisov.

In velikokrat se dogaja, da ljudem, ko pridejo na CSD zamolčijo iziroma jim ne povedo, kaj vse jih pripada in kakšne pravice imajo.

Tudi razne odločbe se izdajo na škodo malega človeka.

Enostavno marsikdo dobi občutek, da je CSD skupek zafrustriranih feministk.

Seveda so povsod tudi dobri in pošteni ljudje.

Prav tako so tudi na CSD.

Na žalost so v manjšini in ne smejo preveč izstopati.

tuncika

Tovarišica Nana naj si raje predse postavi ogledalo. Imela je vrhunsko službo, odlično perspektivo in samo njena "trmasto-inatna glava", ji je življenje postavilo tja, kjer je .
Naj se skulira, opraviči svojim in nadaljuje življenje matere.

Feri 63 (ni preverjeno)

Poanta v tem prispevku je delovanje, bolje rečeno nedelovanje Centra za socialno delo. In ne osebna zgodba.

In reply to by tuncika

Lolekiboleki (ni preverjeno)

Daj ne seri :D

In reply to by Feri 63 (ni preverjeno)

Blizuindaleč (ni preverjeno)

Tuncika maš prav, še tisto malo kar je mogla delati kot fararca ji je bilo preveč, zdaj pa popularnost pada, ona pa je stalno nekje neka "žrtev", pred mesecem dni je bila glavna zvezda da so film posneli o njej, velik sprejem in predstavitev, zdaj pa zopet uboščica, izdajalka svojih staršev ki so jo učili kot duhovniki, verjetno narobe, ker je izstopila iz službe za katero jo je učila in štipendirala EV. cerkev, takšni socialne ne potrebujejo. Sram jo je lahko!

In reply to by tuncika

Goga 48 (ni preverjeno)

Vej pa hode delat v puconce dom brigita ka be te una se rada socialno vlejkla tak ka te v puconce na carno dela ale kak? V cerkve je sama odpauved dala zakoj? Zatau ka de leko socialno vlejkla pa na carno delala zalosno
Ene tau izkoriscajo ene ka pa rejsan nujcajo pa nedobijo

In reply to by Blizuindaleč (ni preverjeno)

Prekmurec2222 (ni preverjeno)

Slinite se seljaki keri mate pune rite pa dobre sluzbe. Brigajte se za sejbe neovidevnezi. Eni mamo koncane mag. pa delamo ka pride. Na csd pa tej manjake neodgovorne sidijo za nase evre

In reply to by tuncika

tuncika

Feri 63
Če se ta "poanta" z CSD-jem in imenom omenjene tovarišice ne bi dajala v javnost, bi ostala poanta delo CSD-jev, tako pa je poleg CSD-jev tudi osebna zgodba. Pogovor z Jano Kerčmar: naslov..............
Žal se ta tovarišica vedno in vedno daje s svojimi težavami v javnost , ker to pokriva Woke ideologija in želi biti videna, zanemarja pa svojo preteklost, ki ji je bila postlana v zlato zibelko.

Niko i ništa (ni preverjeno)

Zakaj je pa zdaj tovarišica?
Bili so tovariši...24 let nazaj.

In reply to by tuncika

nul null (ni preverjeno)

Vsak mamo svoje težave, pa se ne ponavadi "razgaljamo" v medijih, keri delajo za klike! CSD verjetno dela in more delati po zakonih, če se je zgodila krivica obstaja pritožba, sodišče,...Vsaka medalja pa ima vedno dve plati, ponavadi pa vsak predstavi svojo plat v najbolji luči in se dela bogi! Trbej poglednoti vzrok zakaj se tam hodi, potem pa pride posledica tega vzroka! Večina ljudi pač CSDja hvala bogi ne nuca,...ali pač?!?

Goga 48 (ni preverjeno)

Cakaj kak socialno ce pa hode v sluzbo dom brigita v puconce ce be socialna pa inspektorat delale kak trbej be marse stoj nej meu socialne pomocij
Delat odete pa se socialno vlejcte te se pa se bune ka malo dobij

krobikar1

Eni so ubogi, drugi so ubogi v duhu,...tretji so sami sebi ubogi, v glavnem siroteki!

Slovenskodekle (ni preverjeno)

Kakšne komentarje pišete 🤣. Tovarišica 🤣🤣🤣🤣 Kaj ste zaostali v času? Delaš pa dobivaš socialca.. spet ena retardirana izjava. Nihče ne dobiva socialne ko se zaposli. Le do prve plače. Veliko nas je, ki se soočamo in borimo z sistemom v državi, od teh smo le redki, ki povemo na glas. Zato pa je tako, kot je. Sicer pa po komentarjih sodeč, sami bivši jugovici, cerkvene miške ter nepoučene osebe 🙄.

Goga 48 (ni preverjeno)

vej pa keuko je mene znano una dela v puconce že prejk dvej lete pa ce se lane laucela tau nejde skup
pa keuko se cuje se je laucela somo na papejraj ovak pa itak vkup zivejta
fsi be samo nas davkoplacevalce izkoriscale
V cerkve odpauved date ka leko socialno vlecej pa na carno dela locitev somo na papejraj ka de olajsave mele ovak fkup zivejo nej cudno ka drzavo vrag gemlej

In reply to by Slovenskodekle (ni preverjeno)

grbanj (ni preverjeno)

Kak je mogoče ka šolana gospa ne vej kakšne papire more priložiti , epa sakši socialaš zna ka njemi pripada pa si tou izbori od drv, ,ka jih te dale odavlejo , pa plačilo položnic, pa cele kopalnice njih rihtajo in to so takšni ki nemajo šol kak dotična gospa

Lolekiboleki (ni preverjeno)

Tisti ka gučite ka je CSD za drek al ka koli ste verjetno njihovi pacienti, kerin pač nega pomoči in iščete samo pravice.

Lolekiboleki (ni preverjeno)

IN sobotainfo, zopet poden od članka in novinarstva.

Prekmurec2222 (ni preverjeno)

Sem brez besed. V Centrih za soc delo so zaoposleni neodgovorni ljudje, nezanesljivi in bedaki kateri niso obcutili stiske. Odlocbe redujejo po mesec pa pol, 2. Zalost od Slovenije. Za Azilni center v Lj pa mesecno vec kot 650.000e. Svinstvo od drzave Slovenije

Starejše novice