Slika je simbolična.
Po razkritju dogajanja na soboški srednji šoli se je odzval tudi Center za socialno delo Pomurje.

Kot smo poročali včeraj, smo v uredništvu Sobotainfo prejeli informacije, da naj bi dijakinja Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota že dlje časa grozila sošolcem z besedami, da jih bo ubila.

Dijakinja naj bi po naših neuradnih, a zanseljivih informacijah celo pošiljala fotografije nožev, v sredo, 24. maja 2023, pa naj bi nož prinesla tudi v šolo.

Zaradi omenjenega dogodka naj bi v šolo poklicali tudi policijo, dijakinji omenjene šole pa so za 14 dni prepovedali vstop v šolo, dovoljeno naj bi ji bilo pisati samo teste.

Kot smo že poročali, v Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota zadeve ne želijo komentirati, potrdili pa so, da je bila na šoli policija.

Center za socialno delo Pomurje omenjenega dogodka ne more komentirati

Z vprašanji za odziv na omenjeni dogodek smo se obrnili tudi na Center za socialno delo Pomurje.

»Konkretno omenjenega dogodka ne moremo komentirati že zaradi same vsebine kakor tudi varstva osebnih podatkov. Lahko pa vam predstavimo vlogo Centrov za socialno delo v okviru naših storitev in izvajanje preventivnih dejavnosti v takšnih in podobnih primerih,« so odgovorili.

Spremembe v vedenju otroka/mladostnika opazijo, nudijo jim tudi ustrezno pomoč

V nadaljevanju so poudarili, da v kolikor pri posamezniku zaznajo spremembe v vedenju (če se otrok/mladostnik zapre vase, se ne druži več s prijatelji, navaja občutke krivice, izraža jezo, zapisuje svoje frustracije in maščevanja, omenja samomor, ali ima take misli in tako dalje), da takega otroka/mladostnika opazijo.

»Pomembno je, da se tukaj z otrokom/mladostnikom pogovorimo, ter da ne pogledamo proč. Otroku/mladostniku, ki je v stiski ponudbimo tudi ustrezno pomoč in podporo ali ga usmerimo k strokovnjaku, ki mu lahko to nudi. Če je potrebno pa obvestimo tudi ustrezne institucije,« so dodali.

Strokovni delavci najprej raziščejo življenjske okoliščine, značilnosti in razmere v družini

Center za socialno delo je o nasilju na šoli obveščen, ko se presodi, da otrok potrebuje pomoč centra, policija pa prejme prijavo tistih ravnanj, ki ustrezajo opisom kaznivih dejanj oziroma imajo znake prekrška.

Sem spadajo denimo povzročena telesna poškodba, spolno nasilje, tatvine, izsiljevanje, poškodovanje stvari, pa tudi ko posameznik v šolo prinese predmete, ki so po svoji obliki nevarni ali prepovedani.

Kot so pojasnili, pri obravnavi otroka ali mladostnika, ki izvaja nasilje, strokovni delavci najprej raziščejo njegove življenjske okoliščine, značilnosti in razmere v družini, šolsko situacijo in socialno mrežo.

»Na podlagi ugotovitev se opredelijo otrokove težave in iščejo načini reševanja. Mladoletniku, staršem in drugim članom družine center za socialno delo tudi ponudi možnost vključitve v različne oblike pomoči znotraj ali zunaj centra, zelo pomembno je, da so pomoči deležne žrtve in njihovi starši,« so pojasnili.

Za podrobnosti omenjenega dogodka na srednji šoli smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Murska Sobota, za odziv pa na varuha dijakovih pravic.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

CSD-je je potrebno ukiniti. Delajo iz pisarne, živijo v oblakih, 110% feministke in rezultat odločbe je že znan. Vedno in vedno ga bo na..je.bal siromak.............

r32r3r32r32332 (nepreverjen)

Tako je odstraniti te družbi škodljive nič vredne parazite na občinah vse prepoloviti in dvigniti minimalno plačo na 1500eu netto.

In reply to by tuncika

kelko (nepreverjen)

"dvigniti minimalno plačo na 1500eu netto"......nej važno či kaj znaš, či maš kakšno škoulo, glavno ka ti zahtevaš....idi v Avstrijo, če imaš premalo plačo, aja, tan bi mogeu delati, jeli?
utlinof in majakof mamo tak ili tak preveč!

In reply to by r32r3r32r32332 (nepreverjen)

Fkfkfkffkfk (nepreverjen)

Vij paraziti i podgane ki služite vsemu slabemu ste največji problem ka je vseeno ali kaj narediš ali ne plačo dobiš vij ka od ddvja živejte spijzite mi že inak cepte se ka crknete!

In reply to by kelko (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Najboljše da vidva vzameta stvar v svoje roke.

3991... (nepreverjen)

Center za socialno delo je center ge se zaposlijo najvecji lenuhe v drzavi, dokler se kaj ne zgodij jih tak nindre nega kda pa do cesa pride pa so najbole pametni... stares svoje dejte nesmi grdo pogledniti pa se ze slinijo, to je vzgoja kero dopusca drzava oz.jo drzava dela... vcasi smo dobile kakso vzgojno pa nikomi nej skodilo, gnes den pa 10let staro dejte oci pa materi po glavej odi

Bindi (nepreverjen)

Eh, CSD … Oni bi se samo nekaj pogovarjali, naredijo pa nič. V MS pustijo nasilnežu, da pije, ima prepoved vstopa v večino gostiln, uničuje hišo in vse okrog sebe, svojcem pa svetovali preselitev, namesto da bi umaknili njega. Oni res nimajo kaj pametovati. Upam, da je pri tej dijakinji vsaj šolska svetovalna sluzba kaj boljša,

Tumpek (nepreverjen)

Sem nekje slišal. da bi morale biti za pravilno strokovno obravnavo, na CSD-jih zaposlene samo poročene in s svojim življenjem zadovoljne babe ....

Crivol (nepreverjen)

bullshit

Starejše novice