Mladi po vsem svetu so se danes udeležili podnebnih protestov. Prekinili so s poukom, zapustili učilnice in na ulicah pozvali k obvladovanju podnebne problematike.

Po svetu pričakujejo skupno okoli 2.000 demonstracij v več kot sto državah. Podnebni shodi se vrstijo tudi v Sloveniji, v najmanj osmih krajih mladi od odločevalcev zahtevajo odločne podnebne ukrepe.  

Izpusti toplogrednih plinov so namreč še vedno v porastu, in to kljub kar trem desetletjem svaril pred resnimi posledicami onesnaževanja. Zadnji dve leti beležimo celo rekordne ravni emisij ogljikovega dioksida.

V okviru gibanja Mladi za podnebno pravičnost so nastale ključne zahteve, ki jih bodo naslovili na vodilne politike, med njimi so:

  • ozelenitev državnega proračuna, 
  • zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje do 2030 ter 
  • zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040.

Zahteve bodo posredovali predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ki bo predstavnike gibanja sprejel ob 14. uri. Prisoten bo tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor ter kandidat za novega okoljskega ministra Simon Zajc.

Soboški gimnazijci opozorili na podnebne spremembe in nujnost ukrepanja

Med drugim bodo mladi danes protestirali v Ljubljani, kjer pričakujejo več kot 2500 ljudi, v Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku. Oglasili pa so se tudi v Pomurju. 

Dijaki Gimnazije Murska Sobota so prekinili s poukom, da bi opozorili na višanje temperatur na Zemlji, taljenje ledu na severnem in južnem polu ter druge nevarne posledice učinka tople grede. Poudarili pa so tudi moč posameznika:

"Čeprav se nam zdi, da smo le nepomemben delec družbe, se sprememba začne pri nas samih. Naše ravnanje bo vplivalo tudi na ravnanje ljudi okrog nas. Če vsak od nas večkrat uporabi nek izdelek ali če kupujemo izdelke iz razgradljivih materialov, bo potreba po proizvodnji manjša. Če vsak od nas večkrat uporabi kolo ali javni prevoz, se bo količina nevarnih izpustov zmanjšala, naš planet pa nam bo morda uspelo ohraniti."

Argumentom soboških dijakov prisluhnite v videu:

Šole učence v glavnem podpirajo

Posebnih navodil ali pobud šolam Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sicer ni pripravilo, šole so k vprašanju opravičevanja teh odsotnosti torej pristopile vsaka po svoje. 

So pa učenci pri svojih aktivnostih večinoma bili deležni podpore šol; tako je bilo tudi v soboški gimnaziji. Prav tako so k udeležbi na podnebnem štrajku svoje člane povabili  v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Sicer pa je proteste navdahnila švedska najstnica Greta Thunberg, ki je utaborjena pred parlamentom v Stockholmu lani zahtevala podnebne ukrepe. Zaradi pogumnega aktivizma so jo tri norveške politične stranke že nominirale za Nobelovo nagrado za mir.
 

Komentarji (22)

F5 (ni preverjeno)

žalostno ka še izda glumite kak mo rešili podnebne probleme z zmenšanjon CO2

Safalada (ni preverjeno)

To v parki strajkajo?

Putin (ni preverjeno)

Ovce zabite algore ma vas rad!

helmut (ni preverjeno)
tuncika

Kako enostavno je "napumpati mlade", da počnejo bedastoče ! S tem ko organizirajo neki protest-miting (štrajkali so nekoč delavci za svoje pravice) po "debatersko" glumijo rešitve. Prfoksi kako mizerno pamet imate (dajte si jo izmeriti v kakšnem slovenskem šovu), da te neumnosti počnete (seveda z blagoslovom nevladnikov), z rezultatom nič.
Peljite jih na kakšno kmetijo, kjer boste v naravi in se učili "kmečke-naravne logike", pojdite v domove starostnikov, invalidnih oseb in jim polepšajte dan.
Neumne-bedaste prfokse pa pošljite v tri...……….iskati pamet.

DF (ni preverjeno)

ovako je pričel Miloševič in poglejte kje je končal

In reply to by tuncika

feri11 (ni preverjeno)

Modrujejo, modrujejo.... V žepki pa najnovejši telefon, gvont z NewYorkera, pa H&M-a.... V živlejnji brez ene same izkušnje.....Ekologi saka njin čast.... če rešijtef od takši čakamo, te bole na štrik!

. (ni preverjeno)

Tudi ti si nekda biu mali smrklas ja telko samo ka te spomnin. Polek toga pa na mladih svet stogij zaj si pa zjasnite ka scete od nas. Po eni strani gucite ka bi se mogli bole brigati za takse stvari, te pa van pokazemo ka nan neje vseeno pa ze pa neje vredi:)

In reply to by feri11 (ni preverjeno)

helmut (ni preverjeno)

saj znam ka je enim nej vseeno ampak dajva si natočit čistoga vina , tričetr teh ka tu stogi je šlo na protest zaradi "ej čuješ ob 12 nam matematika odpadne ka nekši prostest ge idemo ? "

In reply to by . (ni preverjeno)

Hmmmmm (ni preverjeno)

Joj, palik en moralist. Na žalost brez določenih stvari gnesden nemreš. Lejko si pa proti in s ten probaš kaj spremeniti. Povej mi, ka ti pričakuješ od raje na minimalci oz na povprečnoj plači in njihovih decaj, ka do nosili dizajnerske cote, ge ena kratka majica košta 100€, kavbojke pa 200€? Četudi bi marsikdo ščel to neposredno spremeniti. Nejde tak lejko. Kak tudi eni lidgej z vasi nemrejo se menje voziti z avtoji, ker pač nema možnosti uporabljati javnoga prometa. Pa bi rade volje ščeli. Lejko pa ideš na protest pa probaš dosegnoti, ka se politika kaj zgene pa stanje spremeni. Večkrat bo, več bo, bole de se razširilo in kaj spremenilo. Posameznik pa lejko tudi marsikaj napravi, npr. ločuje odpadke, se več vozi z vlaki/avtobusi (če ide) ali z biciklinon itd. Samo volja je potrebna... Pa seveda menje šinfanja. Ampak brez toga prinas nejde....

In reply to by feri11 (ni preverjeno)

Poligaga (ni preverjeno)

Tragikomično, ka povečini pripadniki starejsih generacij eti pa na ostalih portalih najbole palamudijo glede ka bi mladi mogli pa ka je brez veze, folka tipa „ odkec de p te prekmurje melo elektriko brez he na muri“, keri itak ne razmijo pol pizde ka se okoli njih dogaja pa ne mrdnejo s praton za nika.

Dejatvo je, ka lejko samo čutite majmuni debilni, ker zaradi vase ignorance, pasivnosti in apaticnosti je svet v taksnih razmeraj!

Gimnazijec (ni preverjeno)

Na ka si pa te tij napravo za dobro tumi sveti? Samo tu pišeš tak so vsi najbole močni!

In reply to by Poligaga (ni preverjeno)

malipicek (ni preverjeno)

ka de ćinč naklado vej si pa naj poglejdne okoli šole ka dijaki smetijo pa mečejo plastične glaže pa papejre nej ka samo sidij v pisarni ,naj ide malo na zrak okoli šole pa se naj prepriča,ali pa ne vupa povedati resnice zato je rajši v pisarni kak vuni.

Putin (ni preverjeno)

Mladina prevec prdi, konec je z nami... Ni sans da se resi planet z takimi prdci

In reply to by malipicek (ni preverjeno)

X (ni preverjeno)

Lejko bi pohvalili, ka se bar mladi borijo za okolje. Vi eni pa mate skos nekaj proti mladini, pa če opozarjajo na koj je nej dobro, pa če toga ne bi bilo, bi si pa nekaj zmislili, ka bi lejko spokritizerali. Rajši se malo zamislite nad ten, pa kaj spremenite pri sebi za boljšo prihodnost, ne ka se skos prvo samo vse spopluvle.

Tool (ni preverjeno)

Nej vas je sran? Zavolo vasega brezglave podperanja smetij je svet tu ge je. Vij te pa zaj pluvali po tej keri se borijo pa trudijo za spremembe, ka mo mij tudi lejko meli vnuke, keri do v fajnon pa čiston živeli, keri do živeli na sveti keri de pun življenja.. Vij ste namrec tisti keri ste odprtij rokaj sprejeli vso to plastiko, sranje v lufti, spricanje pridelkov itd. Spreminjajo lidje svojo dieto, ker se zavedajo ka tou ka se jih je navcilo neje dobro za njij. Poglednite malo okrog sebe pa odprite ocij. Pa rajsi svojo deco pa vnuke vcite dobrij navad pa dobrij stvarij.

butalec (ni preverjeno)

Ka pa vas je nej sran - namesto, ka bi okoli šole smeti pobrali, za voglami kadijte pa v mobitele bulite! Prekilavi ste vij za kakšo koli revolucijo.

In reply to by Tool (ni preverjeno)

Tool (ni preverjeno)

Kakso ste pa vij napravili?

In reply to by butalec (ni preverjeno)

Gimnazijec (ni preverjeno)

Najbole mi je smešno da nešče napijse ka naj poberemo odpadke okoli naše šaule. Pa ka si prizadeti ali ka? ker zaj če mo pobrali te 3 čike pa 1 plastenko do začali ptički čivkati pa de vse zeleno??? ide se za širši pomen in ozaveščanje mladih glede ločevanja itd. Mogoče zato ka ste že stari pa konzervativni nerzmite kama ide te svet in si zatiskate oči pred resnico samo naša prihodnost ne zgledne tak lepa če de slo tak dale. Nerzmite me na robe znan ka je bilo na zemlji sploj v obdobjih industrializacije dosta hujše in ka ide svet pomali že na bauše samo to trbej še malo pospešiti. Vupan ka te razumljivi pa nej biti tak nestrpen in takoj na vse gledati negativno ker jes nevidin 1 negativne stvari glede toga 'štrajka'. Pa za vse tiste ka pravite ka je to samo zato ka nemamo pouka itd. To je trajalo med fraj vro in neven ce je bilo duže kak 20min tak ka...

Adrinkalla

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Putin (ni preverjeno)

Nehajte ze enkrat o teh globalnih spremembah, nehajte prdeti o zadevah o katerih nimate absolutno blage veze... Bole pametno bi bilo ce bi sli strajkat proti pohlepni vladi, pedofilski cerkvi, bogatenje na racun vedno vecjem stevilu revezev...

čika-pajo (ni preverjeno)

podnebne spremebe so si izmislili kapitalisti, da bi s tem strašili ubogo delavsko rajo, da bi manj trošila

Starejše novice