Tudi vreme je bilo naklonjeno srečanju invalidskih organizacij in društev.

V prostorih Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije so se danes po dveh letih premora ponovno sestale invalidske organizacije in društva iz občine Murska Sobota. Prav gotovo jim je bilo naklonjeno tudi vreme, saj so topli sončni žarki še dodatno skrbeli za veselo vzdušje. 

Zbrane je uvodoma pozdravil Stanko Novak, predsednik Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije.
Srečanje je bilo namenjeno invalidom, ki so se lahko pomerili v štirih športnih panogah: kegljanju, biljardu, pikadu in šahu. Gostitelj je tekmovalcem zaželel veliko športnega duha, je pa to priložnost izrabil tudi za zahvalo Mestni občini Murska Sobota, ker ima toliko posluha za potrebe invalidov ter podpira društvo pri izvajanju socialnih programov.

Društvo paraplegikov, ki vključuje 30 občin, izvaja šest socialnih programov: prevozi paraplegikov, interesne dejavnosti, organizacije invalidnosti, šport in rekreacija ter ohranjevanje zdravja. Vsi programi imajo svoje podprograme. Če se ustavimo pri športnih programih, je predsednik društva dejal, da ni športne dejavnosti, s katero se invalidi ne bi ukvarjali. Tekmujejo v atletiki, športnem ribolovu, šahu, kolesarjenju, njihovi člani pa so odlični tudi v streljanju z zračnim orožjem.

Društvo ima tudi prvi invalidom prilagojen učni čebelnjak na svetu, ki so ga letos še nadgrajevali za nove panje.

Poudarjeno je tudi bilo, da se povečuje število udeležencev na srečanje, žal pa niso vsi aktivni pri športnih aktivnostih. Na letošnje druženje se je tako prijavilo 140 posameznikov, v različnih športnih disciplinah pa jih je aktivno sodelovalo le 42. 

Program so s petjem popestrili pevci pevskega zbora Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije ter Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota, ki so risali smeh na obraze ter prisotne spodbudili, da so zapeli z njimi. 

Sodelujoča družba in »odprtost« za vse

Zbrane je nagovoril tudi Branko Gornjec, predsednik Sveta za invalide Mestne občine Murska Sobota, ki je dejal, da občina in občinski svet za invalide zelo dobro sodelujeta pri razreševanju invalidske problematike.

Letos so obnovili akcijski načrt za invalide, ki je potekel, nasploh pa pri izvajanju ukrepov delujejo tako, da stvari urejajo sproti. Poudaril je, da z vsemi gradbenimi ukrepi, ki se izvajajo v Murski Soboti, stremijo k dostopnosti, da se lahko tudi invalidi prosto gibljejo in nimajo nobenih »okoljskih« ovir.  

Srečanja se je udeležila tudi podžupanja Mestne občine Murska Sobota Bernardka Ružič. Ker je naša občina že od leta 2012 nosilka naziva »Občina po meri invalidov«, je podžupanja poudarila, da to s sabo prinaša tudi obvezo.

Točka, iz katere izhajajo, je grajenje vključujoče, sodelujoče družbe, kar med drugim pomeni, da si prizadevajo za odpravo vseh fizičnih ovir in omogočitev proste dostopnosti za vse. 

»Slovenska ulica in celotno mestno jedro s pripadajočimi ulicami  sta grajena v enem nivoju, torej ni višinskih razlik, kar predstavlja prednost pri gibanju invalidov. Vgrajeni so tudi talni vodniki za slepe in slabovidne. Mestna občina si bo tudi v prihodnje prizadevala za tovrstne novitete.«

Skoraj 120.000 evrov sredstev za invalidske organizacije in društva

Invalide, predstavnike invalidskih organizacij ter ostale prisotne je pozdravil tudi Damjan Anželj.

Dejal je, da mestna občina iz proračuna zagotavlja finančna sredstva za delovanje medobčinskih društev, ki so širšega pomena in imajo člane iz celotne regije, prav tako pa preko javnega razpisa s področja sociale in zdravstva zagotavlja sredstva za programe, ki jih izvajajo razne organizacije in društva.

Omenjeni na razpis prijavijo svoje programe, ki se potem točkujejo, na podlagi dodeljenih točk pa se dodelijo sredstva. Na koncu društva poročajo o izvedbi programov, posredujejo dokazila, preko zahtevka pa se jim potem sredstva nakažejo. 

Letos so sredstva s področja sociale znašala 113.000 evrov, za področje zdravstva pa je bilo namenjenih 6.200 evrov. Sem so vključene tudi mnoge humanitarne organizacije, npr. Rdeči križ, tudi Škofijska karitas, ki izvaja javno kuhinjo. Posamezna društva imajo svoje programe, mnogi so tudi takšne narave, da bistveno razbremenijo domače. 

Pri vsem tem je Anželj pohvalil kakovost in pestrost vsebin, ki jih društva pripravljajo in izvajajo, ter dodal, da so invalidi ljudje, ki so s svojo življenjsko energijo vredni občudovanja. 

Po koncu kulturnega programa je sledila izvedba pripravljenih aktivnosti. Z besedami, kako pomembno je gibanje za obstoj in povezanost, so bili vsi tekmovalci pospremljeni k športnemu druženju, obenem pa so bili vsi prisotni spodbujeni, da si najdejo dejavnosti, ki bogatijo njih in njihova življenja. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Anzelj1 (nepreverjen)

Pa ka toga Anzelja telko vlacijo ge kole, vej pa nenormalne so. Vej pa lejko naparve sd ka scej pa jih vec nemo volele. Prevec dugo so se napajale!

Starejše novice