Olimpijski festival evropske mladine bo stal 11 milijonov evrov, občutno manj kot lanski na Slovaškem, a ves denar še vedno ni zagotovljen. Maribor še čaka na odobritev vlade za 2,5 milijona evrov.

Desetletje po tem, ko je Maribor odpovedal zimsko univerzijado, v štajersko prestolnico letos prihaja največji športni dogodek v zgodovini mesta in v marsikaterem pogledu tudi največji v zgodovini Slovenije.

»V bistvu gre za največji večpanožni športni dogodek v zgodovini Slovenije. V okviru našega festivala bomo imeli enajst športnih disciplin,« pravi direktorica Olimpijskega festivala evropske mladine 2023 Nataša Ritonja.

V Maribor prihajajo udeleženci, trenerji in njihovi starši

Mladi športniki se bodo prvič v zgodovini tovrstnih festivalov pomerili tudi v rolkanju, ki bo potekalo na skateparku in gorskem kolesarstvu, kjer bodo tekmovanja potekala na bližnjem Pohorju.

Udeleženci iz skoraj 50. držav bodo konec julija napolnili vse študentske domove, hotele in druge prenočitvene zmogljivosti v Mariboru.

»Ne gre samo za 4000 udeležencev, ampak tudi njihove trenerje in upam, da tudi njihove starše prej in po, kar ima seveda tudi vpliv na sam turizem, predvsem pa tudi na to, kako se bo o Sloveniji na splošno govorilo,« pravi mariborski župan Saša Arsenovič.

Namesto plačila uniforma, zavarovanje, prevoz, hrana in predvsem izkušnje

S kakšnimi spomini se bodo udeleženci festivala vračali iz Maribora, bo odvisno tudi od prostovoljcev, ki jih od danes naprej organizatorji vabijo na posebni info točki pod tribuno Ljudskega vrta. Potrebovali bodo okoli 800 prostovoljcev.

»Odziv zaenkrat je zelo dober, predvsem nas je presenetil odziv mednarodnih prostovoljcev. Prijave smo zaprli, ker smo jih dobili več kot 1000,« pravi vodja prostovoljcev Katja Žižek.

Ob usposabljanju organizatorji prostovoljcem obljubljajo predvsem izkušnjo, plačila ne bo.

»Bodo pa vsi prostovoljci prejeli uniformo, potem bodo zavarovani za čas festivala, možnost bodo imeli brezplačnega javnega prevoza, potem bodo dobili dva topla obroka na dan,« še dodaja Katja Žižek iz pisarne Olimpijskega festivala evropske mladine 2023.

Državni denar za dvorano Tabor in atletsko tribuno, a ne za stroške organizacije

Maribor je iz državnega proračuna že prejel sredstva za dvorano Tabor, ki je že prenovljena, in za gradnjo nove atletske dvorane s tribuno. Po festivalu bo mestu ostala še vsa športna oprema, ki jo bodo uporabljali tekmovalci. A ob tem se mariborski župan sprašuje.

»V kolikor bomo to olimpijado za mlade sploh lahko na koncu izvedli, ker nam še manjka denar za organizacijo, ki ga pričakujemo seveda od države,« pravi Saša Arsenovič.

Slovaki in Italijani so imeli na voljo občutno več denarja

Stroški olimpijskega festivala mladih so ocenjeni na 11 milijonov evrov. Največ bodo prispevale reprezentance s kotizacijami, preostanek pa Evropska unija, mednarodni olimpijski komite in občina.

»Če primerjamo to s preteklimi organizatorji, je to precej nižje. Banska Bistrica je imela lani 16-milijonski proračun, prav tako Italija, ki je izvajala zimske igre, ki so za pol manjše od naših, približno 14 milijonov evrov,« izpostavlja Nataša Ritonja.
 

Manjka 2,5 milijona evrov

Za zdaj Maribor za olimpijski festival evropske mladine še ni dobil zelene luči vlade za sredstva iz državnega proračuna.

»Govorimo približno o dveh in pol milijonih evrov, ki gredo direktno za samo organizacijo. Ponovno smo odprli tudi pogajanja z evropskim olimpijskim komitejem glede na vso draginjo, ki se je zgodila,« pravi župan MO Maribor Saša Arsenovič.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Kangla je tui htea pobrati miljonćke z univerziade, pa mu ni ratalo.

Starejše novice