Slika je simbolična.
V sklopu projekta 'Digitalno inoviranje kulturne dediščine' so med 118 3D modeli slovenske kulturne dediščine predstavljene tudi nekateri stari objekti iz Pomurja.

Leta 2019 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izdalo Javni razpis za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij.

V sklopu tega projekta se je v letih 2020 in 2021 sofinanciralo aktivnosti digitalnega inoviranja kulturne dediščine, kar je spodbudilo več kot 30 lokalnih in regionalnih projektov, ki so združevali interpretacijo kulturne dediščine, razvoj turističnih produktov in digitalne tehnologije.

Digitalno inoviranje kulturne dediščine

Kot je zapisano v priročniku, ki so ga izdali v sklopu omenjenega razpisa, lahko digitalno inoviranje dediščine razumemo kot namenski razvoj novih, k uporabniku usmerjenih produktov in storitev, ki izrabljajo potenciale naprednih tehnologij (kot so obogatena resničnost, 3D skeniranje, 3D tisk in spletne platforme), a sočasno še spoštujejo in varujejo kulturno dediščino.

Digitalno obogatene izkušnje kulturne dediščine:

  • pomenijo uporabniku prijazno in zanimivo posredovanje vrednot naravne in kulturne dediščine,
  • izrabljajo potenciale naprednih tehnologij za večjo interakcijo, zapomnljivost, povednost in globalno prepoznavnost turističnih izkustev,
  • razvijajo nove poslovne modele in demonstrirajo pozitivne učinke na okoliško gospodarstvo,
  • krepijo hibridne kompetence dediščinskih strok in podjetniških pristopov,
  • smiselno vključujejo ponudbo lokalnega gospodarstva in se povezujejo z drugimi turističnimi produkti.

Več kot 100 3D modelov kulturne dediščine

V okviru razpisa so se nanašali predvsem na predstavitev slovenske kulturne dediščine s pomočjo digitalnih tehnologij ter ohranjanje kulturne dediščine za prihodnje rodove.

Skupno je bilo tako sofinanciranih 118 3D modelov kulturne dediščine iz registra nepremične kulturne dediščine.

Za te modele je bilo pripravljenih več videov, kratkih dokumentarnih in promocijskih filmov, 360-stopinjskih fotografij notranjosti in zunanjosti, 360-stopinjskih video posnetkov ter računalniško generiranih grafik.

Za nekatere enote pa so bili geodetsko izmerjeni in izrisani tudi tlorisi ter posnete izjave pričevalcev in zbrana številna arhivska gradiva.

Ves pridobljen material so zdaj združili na spletnem portalu DIKD, kjer so predstavljeni 3D objekti kulturne dediščine in rezultati, pridobljeni tekom izvajanja projekta. 

Vir: Portal DIKD (Lendavski grad)

Med 3D modeli tudi pet objektov iz Pomurja

V okviru projekta 'Digitalno inoviranje kulturne dediščine' so bile digitalizirane tudi nekatere pomurske enote kulturne dediščine

Na spletnem portalu si tako lahko odslej ogledate 3D modele in arhivske posnetke od: 

  • Zdraviliškega vrelca v Radenskem parku, 
  • Keršovanove vile v Murski Soboti, 
  • Rotunde v Selu
  • Lendavskega gradu
  • Cerkve Marije sedem žalosti v Jeruzalemu. 

3D modele omenjenih objektov najdete tukaj

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sebok dominik (nepreverjen)

Pozabili so na domanjsevce!!domnik sebok!!!

Starejše novice