Slika je simbolična.
Policija preiskuje nasilje zaposlenega nad pacientom nevrološke klinike.

Na nevrološki kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana obravnavajo prijavo nasilja. Zdravstveni tehnik naj bi pacienta dvakrat udaril po glavi in mu grozil. Po podatkih N1 so na policiji začeli zbiranje obvestil in predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj.

Po poročanju N1 je do nasilja prišlo v nedeljo, 20. avgusta, na oddelku intenzivne nege Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma ustih in mu zagrozil, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti. Zaposlenega naj bi zelo razjezilo, da pacient ni želel sodelovati pri negi.

Vodstvo klinike naj bi se odločilo, da zaposlenega umaknejo z oddelka, a je bil ta po navedbah vira N1 čez nekaj dni ponovno na svojem delovnem mestu, čeprav je tam še vedno ležal tudi pacient.

Generalni direktor kliničnega centra Marko Jug je ob robi današnje novinarske konference glede otroške srčne kirurgije zatrdil, da je bil zaposleni s pacientom v stiku le 20. avgusta, nato pa je bil bolniško odsoten. Z dela je bil takrat odsoten teden dni, po vrnitvi pa po zagotovitvah Juga zaposleni ni bil več udeležen v oskrbi v prostorih, kjer je ležal bolnik. Zaposleni je bil ob tem tudi pod stalnim nadzorom.

Po posvetu s službo za korporativno varnost so dogodek takoj prijavili policiji. »Opravili bomo razširjen varnostni pogovor in po presoji uvedli izredni strokovni nadzor,« so zagotovili v univerzitetnem kliničnem centru. Uvedli so tudi postopek za izobraževanje o preprečevanju nasilne komunikacije, ki sicer redno poteka na drugih oddelkih.

Če se bo med preiskavo potrdila resničnost incidenta, Jug napoveduje, da bo zaposleni najverjetneje prejel izredno odpoved.

Ob tem so iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sporočili še, da zaposleni, sicer dolgoletni sodelavec nevrološke klinike, doslej ni bil vpleten v dogodek nasilne narave. »Podobnega dogodka na nevrološki kliniki doslej še nismo zabeležili, se je pa že večkrat dogajalo, da so bili pacienti nasilni do zaposlenih,« so poudarili in dodali, da postavljajo varnost pacientov na prvo mesto, zato imajo do nasilja ničelno toleranco.

Na dogodek se je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, odzval tudi premier Robert Golob. »Zahteval sem pojasnila glede nedavnih dogodkov na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Ob tej priliki ponovno pozivam k nenasilju, strpnosti in solidarnosti,« je zapisal.

Komentarji (5)

tuncika

Vsa ta deca (vse do 40 leta-živijo pro starših) so odraščala v izobilju in so totalno izklopljeni od realnosti. To jim omogoča vzgojni sistem, kjer jih učijo le pravic, pravic do onemoglosti...................žal je to realni globalizem, ki ubija stare ljudi in belo raso...........brez empatije. Sociopati..............zombiji...........

vaški (ni preverjeno)

Kaj se še čaka, uzakoniti EVTANZIJO, se rešimo problemov !

In reply to by tuncika

. (ni preverjeno)

Eh daj ne motaj...

Sociopati gnili (ni preverjeno)

Večina njih je egoistov, brezbrižnih, brez sočutja še do najbližnjih. Zraven pa še
napadalnih, izkoriščevalnih ...... in še bi lahko.

ŠOKIRANI VOZNIK (ni preverjeno)

Ko vidim faco Marka Juga, dobim asociacijo, da je to neki grobijan.

Starejše novice