Na začetku julija so v Hočah odprli Magnino lakirnico. V naslednjih letih naj bi avtomobilski obrat zrasel tudi v Prekmurju. Načrti investitorja so velikopotezni.

Kamniško podjetje Terramar v Občini Turnišče v Prekmurju načrtuje gradnjo obrata za proizvodnjo električnih avtomobilov, ki bi sčasoma prinesla 400 zaposlitev.

Šlo naj bi za investicijo, vredno več kot 120 milijonov evrov. Projekt bodo po besedah prokurista Baheta Kourajšija izpeljali v štirih fazah, prva bo vredna 14 milijonov evrov.

Pri financiranju projekta naj bi sodelovali tako domači kot tuji partnerji, ki jih pa v podjetju za zdaj ne želijo razkriti. Investicijo pa naj bi delno pokrili tudi s kreditom in lastnimi sredstvi.

Podjetje z dvema zaposlenima

Podjetje Terramar, katerega lastnica in direktorica je Darja Mravljak, se sicer ukvarja z izvozom in uvozom in je bilo ustanovljeno leta 2005

Trgovsko podjetje Terramar iz Livarske ulice 5 v Kamniku ima dva zaposlena. Poleg Mravljakove še prokurista Egipčana Baheta Kourajšija. Lani je podjetje poslovalo z dobrimi 74.000 evri dobička. 

Pred tremi leti so začeli aktivnosti za izgradnjo lastnega distribucijskega centra za sadje in zelenjavo, zato je zanimivo, da so zašli na področje avtomobilske industrije. 

Pri projektu tudi Teslini inženirji

Prokurist podjetja Terramar pravi, da so se zaradi njegovih poznanstev podali v avtomobilsko industrijo in zagotavlja, da bo njihova ekipa zelo strokovna. 

»Pri projektu bodo sodelovali tudi nekdanji inženirji, zaposleni v podjetjih Tesla in Nissan.« 

Podjetje je te dni izpolnilo prvo zavezo iz pogodbe, ki so jo sklenili z Občino Turnišče. Plačali so preostanek kupnine za nepremičnine v gospodarski coni Turnišče. 

Brez težav do delovne sile

Kot pojasnjujejo v podjetju, so se za Turnišče odločili iz več razlogov, prvi je velikost parcele in možnost širitve. Ker je brezposelnost v Pomurju najvišja v Sloveniji, računajo, da bodo brez težav dobili tudi delovno silo. 
Ne nazadnje pa je po besedah Kourajšija pomembno vlogo pri odločitvi odigrala tudi strateška lega zemljišča, ki je blizu avtoceste.

Z gradnjo želijo začeti čim prej

Investitor želi gradnjo začeti čim prej, vendar bodo morali počakati, da na občini spremenijo občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), kar pa zna trajati še nekaj časa.

Kot nam je pojasnil direktor občine Turnišče Boštjan Horvat, so že v fazi spreminjanja OPPN-ja, ki naj bi se, če ne bo prišlo do zapletov, zaključil v roku enega leta.

»OPPN zdaj omogoča le razpršeno gradnjo, ne pa gradnjo enega večjega objekta, kar bo po spremembi mogoče.«

V podjetju Terramar upajo, da bodo lahko gradnjo začeli v dveh, treh letih. 

Zaposlitve še pred gradnjo

V prvem letu imajo v načrtu zaposliti 70 ljudi, potem v nadaljnjih letih pa okrog 400. Vendar pa Kourajšija pravi, da bodo s prvimi zaposlitvami začeli že zdaj, pred samo gradnjo.

Anja Vučkič
 

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marlyegh (nepreverjen)

Fala Bougi man sluzbo kero man rad, sto pa nede tej prilike izkoristo pa je rejsan nej normalen.

Vinko megla (nepreverjen)

Tej do sigurno palik mizerne plače davali delavcon več odpistijo kak zaposlijo kak Kartago pa šče ge indrik-tak ka se ne veselite preveč...

Prokurist (nepreverjen)

Prekmurje je raj za delodajalce. Tu so veseli, ka delajo za minimalca. Pa malo neka zemlje doma, pa se prežive. Ostalo je nepomembno, glavno, ka bo za položnice.

Fuf322 (nepreverjen)

Ljudje z nizkim IQ-jem pač.

In reply to by Prokurist (nepreverjen)

Joško. (nepreverjen)

Slovenija dela na tem, da bomo z veseljem delali za minimalca. Prodaja banke, zapira tovarne, prodaja podjetja ki prinašajo miljonske dobičke tujcem, naravne vire prodaja tujcem, podpira velike projekte, ker se večina denarja pokrade in znosi v tujino.

Pika na i (nepreverjen)

Se bojim ka s te mele nede krüja.

Dr. (nepreverjen)

Strateška lega, rejsan?
Ge so surovine in dobavitelji, kako daleč je do železnice in kelko strokovnoga kadra je na razpolago. Brezposelni ali nezaposljivi?
Super če de nova tovarna, ampak avtomobilska že nej.
Mogoče do pa korine pauvale, prve roužice so nam v medijaj že posadile.
Uspešno pot želim, saj če bo bo to dobro tudi za nas Prekmurce....

Pravljica (nepreverjen)

He, he... naslednji teden bodo že pri 500 milijonih, nimajo pa najverjetneje za burek.

Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

Ges mo tudi investero , čiglih man samo enoga zaposlenoga , sa tak mislo , ka bi se z eno par sto miljoni evrov spusto v biznis na področju vesoljske tehnike , pa itak je v Pomurji tudi največ kvalificirane delovne sile za takšno vrsto proizvodnje , ,,,,,,ne pravijo zaman , obečanje ludom radovanje ,,,,,,,

Karma (nepreverjen)

Zdaj mi na misel pride pregovor....Kdor visoko leta nizko pade ali pa takšna ena lepa fraza.... In nato svizec zavije čokolado ?

Vinko megla (nepreverjen)

Pred gradnjof do prej začali zapošlavati-budale ,tej do te prvi odpuščeni palik ...ka do šankrejte postavlali??

Dr. (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice