Iz 50 kilometrov na uro na 70 kilometrov na uro in nazaj ... Vozniki že več let nezadovoljni z 'nerazumnimi' spremembami omejitve hitrosti.

Veliko število voznikov, ki se vozi na relaciji od Lendave do Kapce in naprej ter v obratni smeri, že več let izraža nezadovoljstvo nad številnimi spremembami omejitve hitrosti.

Največja dovoljena hitrost je na omenjeni relaciji večkrat spremenjena iz 50 kilometrov na uro na 70 kilometrov na uro in spet nazaj na 50 kilometrov na uro.

Številne spremembe omejitve hitrosti že dlje časa povzročajo zmedo in nezadovoljstvo med vozniki, občina Lendava pa je že večkrat aktivno pristopila k reševanju tega cestnoprometnega vprašanja.

Občina direkcijo za infrastrukturo večkrat pozvala k spremembi režima vožnje

Janez Magyar, župan občine Lendava, je za Sobotainfo pojasnil, da gre za državno cesto, zato so direkcijo za infrastrukturo v prejšnjem in tem mandatu večkrat pisno pozvali, da spremenijo režim vožnje na tem odseku.

»Vedno je prišlo negativno mnenje, vztrajajo pri sedanjem režimu,« dodaja.

Magyar izrazil veliko obžalovanje

Po pojasnilih Magyarja je tudi občinski svet za preventivo in varnost v cestnem prometu predmetno zadevo obravnaval in tudi podal predlog za rešitev, »vendar je bil tudi v tem primeru odgovor negativen

»Izražamo veliko obžalovanje nad tem, saj smo vsakokrat strokovno obrazložili naše predloge,« je kritičen Magyar.

Kako odgovarjajo na direkciji za infrastrukturo?

Za pojasnila o (za mnoge) nerazumljivih spremembah hitrosti smo se obrnili na direkcijo za infrastrukturo.

Iz direkcije so za Sobotainfo pojasnili, da kot upravljavec glavnih in regionalnih državnih cest določajo omejitve hitrosti skladno z zakonom o pravilih cestnega prometa.

Dodali so, da omejitve hitrosti določajo s postavitvijo predpisane prometne signalizacije na posameznih delih cest, na podlagi veljavne zakonodaje, pravil stroke in tehničnih specifikacij ter glede na vzpostavljeno prometno ureditev.

»V skladu z določbami zakona o pravilih cestnega prometa, je na posameznih cestah v naselju ali njihovih delih največja dovoljena hitrost 70 kilometrov na uro, če varnost prometa, prometna ureditev in predpisani prometno-tehnični elementi to omogočajo in je to določeno s predpisanim prometnim znakom za omejitev hitrosti,« odgovarjajo.

Direkcija določa omejitve hitrosti na posameznih delih odseka državne ceste na podlagi strokovne inženirske presoje, ob upoštevanju številnih parametrov in pogojev, ki se nanašajo na:

  • tehnične elemente in geometrijo ceste;
  • obcestni prostor (prisotnost objektov šol in vrtcev);
  • strnjeno poselitev ob cesti;
  • število, urejenost ter preglednost priključkov;
  • ločeno vodenje pešcev in kolesarjev;
  • urejenost prehodov za pešce;
  • vodenje šolskih poti.

Komentarji (7)

nasi (ni preverjeno)

Pa kaj se čudite tam so že Orbanovi vougri.

Urška rules (ni preverjeno)

Ovi nejso tak fukjeni tou so sposobni samo naši

In reply to by nasi (ni preverjeno)

srednji sloj (ni preverjeno)

Ljudje v primeru, če opazijo, da iz kakšnega grma policisti merijo hitrost, vedno vozijo 50 km/h, ker se jim ne sanja kakšna je omejitev hitrosti na tistem odseku.

šundi (ni preverjeno)

..rešitev je dati omejitev 60 na celi relaciji....

smrkci (ni preverjeno)

Vse je glavi in ne v tablah,ampak človek dan danes nima ne v glavi niti v srcu,ker ga je antikrist prevzel in je mi vlada.

LeksikonZdravja1a (ni preverjeno)

Jevškova zapuščina.

Usmerjati poz (ni preverjeno)

Nekda ko še nej blou pločnike za pešce in kolesarje se je na toj relaciji vozilo z 90, zaj ko je vse to nareto pa nekši vaški dundek zahtevle Cirkuse po toj cestaj, bolano kakšna je ta občina kretenska.
Na toj relaciji se komot lejko vozi z 70/h,tam kje pa se v bližini nahaja šola tam pa naj ostane 50 in je zadeva rešena. Ka še ga serjete majmuni v kravatah sajavoj?!

Starejše novice