Slika je simbolična.
Bo soboška državna tožilka Anica Šoštarič ostala brez funkcije državnega tožilca?

Soboško tožilko Anico Šoštarič so v preteklosti policisti že 'ulovili' med vožnjo v opitem stanju.

Nazadnje smo poročali, da so državno tožilko policisti ustavili v četrtek, 24. novembra 2022, ko naj bi se vračala s službene poti, z obravnave na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni.

Policisti so jo zaustavili zaradi nezanesljive vožnje in ji odredili preizkus z alkotestom, rezultat slednjega pa je bil nad dovoljeno mejo za vožnjo motornega vozila.

Po neuradnih informacijah Sobotainfo se tožilka takrat ni strinjala z rezultatom, ki ga je pokazal alkotest, zato so ji policisti odredili še strokovni odvzem krvi.

Med možnimi sankcijami tudi prenehanje funkcije državnega tožilca

Drago Farič, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, je za Sobotainfo novembra leta 2022 dejal, da gre po njegovi oceni za hujšo disciplinsko kršitev, pri čemer ni izključeno niti prenehanje funkcije.

Zaradi omenjenih kršitev so predstojniki soboškega tožilstva zoper tožilko predlagali več disciplinskih postopkov. Med možnimi sankcijami so pisni opomin, premestitev na drugo državno tožilstvo, ustavitev napredovanja ali celo prenehanje funkcije državnega tožilca.

Za podrobnosti o rezultatih disciplinskega postopka smo se obrnili na Darka Simoniča, višjega državnega tožilca in predsednika disciplinskega sodišča prve stopnje.

Disciplinski postopek je v skladu z zakonom tajen

Po informacijah Sobotainfo so tožilki na okrožnem državnem tožilstvu odvzeli tožilsko funkcijo.

Simonič je za Sobotainfo odgovoril, da je disciplinski postopek urejen v zakonu o državnem tožilstvu, določeno je, da se za disciplinsko odgovornost državnih tožilcev smiselno uporabljajo določbe zakona, ki ureja disciplinsko odgovornost sodnikov, če z zakonom ni drugače odločeno.

»V drugem odstavku 44. člena zakona o sodnem svetu je določeno, da je v disciplinskem postopku javnost izključena, razen če sodnik (torej v tem primeru tožilec) temu izrecno ne nasprotuje,« je dodal.

Disciplinski postopek je torej v skladu z zakonom tajen, kar pomeni, da so informacije o postopku zaščitene in nedostopne javnosti ter se ne morejo razkrivati.

Javnost bo obveščena, ko bo postopek pravnomočno zaključen

Predsednik disciplinskega sodišča prve stopnje ob tem pojasnjuje, da je tajnost disciplinskega postopka zoper tožilce in sodnike standardna praksa, ki omogoča neodvisno izvedbo postopka, varuje ugled in zasebnost vpletenih strani ter nikakor ni namenjena skrivanju informacij, temveč zagotavljanju poštenega postopka in ohranjanju zaupnosti podatkov.

»Disciplinsko sodišče spoštuje pravila in zakonodajo, javnost pa bo obveščena, ko bo postopek pravnomočno zaključen ali če se bo pojavila potreba po razkritju določenih informacij v skladu z zakonodajo,« je zaključil.

Leta 2019 z dvema promiloma alkohola za volan, preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu zavrnila 

Spomnimo, februarja 2019 je murskosoboška državna tožilka za volan sedla krepko pijana, policisti so ji med kontrolo prometa izmerili kar dva promila alkohola.

Ni minilo dolgo po njeni vrnitvi na tožilstvo, ko se je Šoštarič ponovno znašla sredi incidenta.

24. februarja 2021 je prišlo s strani tožilke do kršitve delovne obveznosti, urejen ji je bil preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu. Šoštarič je preizkus zavrnila in zapustila delovno mesto.

Komentarji (35)

. (ni preverjeno)

Cudno, ka komaj zaj :) saj pa pigejo kak zune sodniki etc etc. :) Nic novoga

HaloPIZZAdosta… (ni preverjeno)

ČE BI BILI AŽURNI KK EN PPSTENI MEDIJ bi znali KA SO JOJ ZE ZELI FUNKCIJO MA DISCIPLINSKON SODISCE

In reply to by . (ni preverjeno)

Stole (ni preverjeno)

Pa ste eno staro stvar ven potegnili,saka vam čast,z posveton sredi belega dne vas trbej iskati.

Gigi Govedina (ni preverjeno)

Anici vse dobro,ostali pa naj občasno tudi pred svojim pragom pometajo,ka so nej nikše svete krave.

Za premisliti (ni preverjeno)

Takse bi ti podpiro? Ka so na položajaj pa ka ga serjejo lipau
Bravo velka plača.kurvarija pa pijača

In reply to by Gigi Govedina (ni preverjeno)

MigRant (ni preverjeno)

Nekda so se pa vsi fajn meli,..

z656zxaxaq (ni preverjeno)

Jaz bi tudi sedel delal nič pil kadil in imel veliko plačo in drkal kurac po cele dneve.

zx80s (ni preverjeno)

Razen velike plače lahko ostalo delaš že sedaj ...

In reply to by z656zxaxaq (ni preverjeno)

bibldwawgh (ni preverjeno)

70% odpistite policijoi vojsko itd..občine na prepoloviti vse tej državne parazite odstraniti in znižati davke na 10% da bomo lahko vsi živeli človeku dostojno življenje!

KRNK (ni preverjeno)

....je rekel zavistnež, ki ne more delati v državni upravi, 🤣🤣

In reply to by bibldwawgh (ni preverjeno)

1235678 (ni preverjeno)

cudno, dolgo to traja

.100 km (ni preverjeno)

Če bi bilo kot mora biti bi že prvič ko so jo dobili pijano odsloviti .Ne barvajte nam oči ker se bo vleklo do njene upokojitve in bo vse skupaj romalo v koš .Saj drugi ki se vozijo pijani nišče ne odlaša kaj bo .

kolegica (ni preverjeno)

Anica, dobrodošla med odvetniki, očitno tudi ne morejo požreti svoje zavistnosti, da si potrjena, zato tudi zdaj naenkrat tak rumpumpum.. Drugače pa moj nasvet, kot sama veš, s tožilstva te s temi dokazi ne spravi nihče, zaradi zdravja pa te odpustiti ne morejo...pa do še eni čakali kdaj bodo postali tožilci nekaj let...mogoče pa bo moral očka prej v penzijo da nekdo zaradi katerega si ti tak nastradala to postane...haha.... Drži se in ne daj se!

zd (ni preverjeno)

zaradi zdravja pa te odpustiti ne morejo -to ka popiva in je .......ja to pa je res bolezen

In reply to by kolegica (ni preverjeno)

Yo2D (ni preverjeno)

Javna sramota ji je itak najhujša kazen, a njen problem.

In reply to by kolegica (ni preverjeno)

VSEVEDNEŽ (ni preverjeno)

Kolk jo jaz poznam teh vaših člankov in komentarjev gospa ne bere in se požvižga na vse. Javno sramoto s temi starimi članki in lažni delate sebi in ne njej, ker ji delate le brezplačno reklamo. Sram vas bodi, ker jo blatite, da pozornost usmerite in zakrivate svoje "svinjarije".

In reply to by Yo2D (ni preverjeno)

RES JE (ni preverjeno)

NAJ JI ZDIGNEJO PLAČO. ČE NEJ PA ŠTRAJK

jurišniki (ni preverjeno)

Ges resno ne vem med kakšnimi butalci to živim. Eni dejansko zagovarjate osebo, ka je tak neodgovorna, da se pijana vedno znova v avto spravi in s tem ogroža ne samo sebe, ampak vse druge. Zaradi mene se naj zapija ko krava, če ji tak paše, ampak te se naj ne spravlja na cesto.

Za premisliti (ni preverjeno)

Meni isto . Narod podpira velko placo pa pijaco
Po druhi strani pa s prstom kazejo na siromaka ka pasteto ukradel. Na konci pa mu te pijani sodijo

In reply to by jurišniki (ni preverjeno)

Roraš (ni preverjeno)

Se strinjan z teuf, ka jo zagovarjajo in te še vozi. A pod drujgin člankon ge pa pijana oseba nesrečo napravi pa urnebes...

In reply to by jurišniki (ni preverjeno)

grbanj (ni preverjeno)

Dve leti rabijo da preberejo iz zakonika kakpšna kazen ji sledi če je bila večrat zasačena vinjena potem se pa čudomo da druge težje sodbe trajajo 5 10 in več let

čarni vrag (ni preverjeno)

Yo2D javno je lejko sran tiste keri ji tou delajo pa so dosta dosta hujši tak od nje kak mogouče..ali pa nej, tudi od tebe. Edina poštena, dobra, strokovna tožilka, pa povrh še najlepša ;-) Generalna naj malo prekontrolira to gnejzdo tožilstva v kero resno neje pasala pa se te odloči ali tou dol zapre in se da pod maribor ali pa resne šefe nastavi .

lukčev mesec (ni preverjeno)

Za časa Jugoslavije miličniku na pamet ni padlo, da bi sodnika ali tožilca ustavil in kontroliral.

Ali slučajno koga od političnih funkcionarjev.

In je vse bilo v redu.

Če je kdo od omenjenih že bil preveč v opsajdi so miličniki poskrbeli za njegovo varnost in ga lepo diskretno odpeljali domov.

Misli malo (ni preverjeno)

Vsi pijani na ober funkciji naj majo isto kazen kak drugi. Ali lejko koga tvojega dol vdarijo pa ga lepo pustijo samo zato ka je na ober funkciji.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

pokvarjene (ni preverjeno)

pa tou še zdaj delajo za pokvarjence..tej se tak vsi med seuf poznajo, pa mejnijo ge bi lejko enim kaj podteknole ka do se zdignoli, mogla bi z njimi piti in bi jo vozili domou nej pa rekordersko stavlale, samo si prešti kelko so tebe v 5 lejtaj pa de jasno kak bejli den

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

pokvarjene (ni preverjeno)

pa tou še zdaj delajo za pokvarjence..tej se tak vsi med seuf poznajo, pa mejnijo ge bi lejko enim kaj podteknole ka do se zdignoli, mogla bi z njimi piti in bi jo vozili domou nej pa rekordersko stavlale, samo si prešti kelko so tebe v 5 lejtaj pa de jasno kak bejli den

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Lažna_solidarnost (ni preverjeno)

To se je verjetno znalo, vedelo, pa še kaj, duže časa, samo,...kak se že tomi pravi?!

pokvarjene (ni preverjeno)

za tebe znajo ka si na "tabletaj" in se na drugih substancaj? daj no..ta neje podperala šankov kak drugi in pila z novinare zatou pa je kak je...ej pa v njeni situaciji bi si marsišto žile rezo, še dobro da si jih neje ona

In reply to by Lažna_solidarnost (ni preverjeno)

gost novi (ni preverjeno)

kolegica ena velka krava birokratska

captain (ni preverjeno)

Boga sirota, ka depa te zdaj ?!

Nika svinjskog… (ni preverjeno)

Jaz bi bila tožilka bi vsi Janševi končali v zaporu in vsi desni. Bi naredila zakon da bi si vsi mogli dati desno bilico in roke noge odrezati pa bi bili 100% levuharji.p

Urška Klakočar… (ni preverjeno)

Eh Nika tega pa ja ne moreš. Bi mi jebačov primanjkovalo. Meni pri seksu ni važno če si levi ali desen glavno je E zgolj da imaš orodje da odmašiš moje cevi

Alenka Buzeran… (ni preverjeno)

Aj spik ingliš onli.

čarni vrag (ni preverjeno)

Čudna situacija na soboškon tožilstvi. Tožilec iz Sebeborec si od obtoženoga sposodi pejneze, Tožilec iz Lendave vinjen povzroči prometno nesrečo. Zdaj pa še ta.

SLAVNA (ni preverjeno)

Ani ne sekiraj se, vse grdo jim bo karma vrnila, ..
Čarni vrag..kaj pa misliš kak se tam pride na absolutno oblast? Vsi tej trije katere si naštel bi bili pred temi oblastniki...če jim pač prej ni drugje kjer so že vse kandidirali uspelo..se je pač potrebno bolj pripraviti pa tudi če se gre preko trupel. No zato pa eni zaposleni ekstremno hitro napredujejo, da jih ščitijo, Na tak način, pa saj ni edina, odkar je ta zadnji vodja, jih je že dosti "odpustil"...na srečo so bili javni uslužbenci ali zaposleni da je sporazumna odpoved šla lažje skozi, s tem pa se je tak hvalil medijem, da bi to bilo tudi pri njej lažje, če bi bila javna uslužbenka. Ima srečo, da se mu ne da pihati kje v gostilni med delovnim časom.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice