Novih okužb ne beležijo, a ta konec tedna niso testirali.

Minister za delo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob sicer obisku, ki ga na ministrstvu niso javno napovedali, sestanek o naraščajočem številu okuženih v Domu starejših občanov Ljutomer opravil kar na parkirišču pri Biotermah Mala Nedelja, kamor so minuli četrtek premestili 16 zdravih stanovalcev iz matične enote.

Priviščil si je malico iz doma

Minister se je v nadaljevanju obiska v družbi direktorja doma Tomislava Nemca tudi sprehodil okoli doma starejših, a vanj ni stopil. Si pa je zato v prostorih sosednjega zdravstvenega doma privoščil malico iz doma starejših, čeprav je zaradi preventivnih ukrepov ne pripravljajo in dostavljajo za zunanje uporabnike.

 »Jaz bi rad utrdil zaupanje v vse direktorje domov starejših občanov tudi s tem, da bomo sedaj z ekipo pojedli skupaj kosilo iz doma starejših. Zato, da pokažem ljudem, da se ni treba bati, da so ukrepi sprejeti in da je dom starejših še vedno točka, kjer se omogoča najvišja stopnja oskrbe in varnosti,« je izpostavil minister.

Bolj kot iskanju konkretnih rešitev za omejevanje širjenja okužb pa je pogovor služil za umirjanje strasti med vodstvom ljutomerske občine in direktorjem doma starejših Tomislavom Nemcem. Ljutomerska županja Olga Karba in podžupan Niko Miholič sta direktorju med drugim očitala pomanjkljivo informiranje o širjenju okužbe v domu. 

»Res nismo na veliko komunicirali, ker je bila naša prioriteta poskrbeti za stvari znotraj doma in nam je bilo to bolj pomembno, kot vse ostalo. Tudi še zdaj zelo skrbno odmerjamo svoj čas, ko smo izven doma." 

Da je o dogajanju redno obveščal poveljnika občinske civilne zaščite. Karbovi pa je po sestanku dejal, da številke njenega mobilnega telefona enostavno ni imel.

Mirili strasti

Minister in državna sekretarka Mateja Ribič sta tako na sestanku, kjer so bili prisotni tudi predstavniki Zdravstvenega doma Ljutomer in epidemiologinja iz murskosoboške območne enote NIJZ Teodora Petraš, predvsem pomirjala strasti. 

»To je tudi vloga ministrstva. Minister in državna sekretarka morata vedeti kaj se dogaja v sklopu mreže domov za starejše, obenem pa vse strani vzpodbujati, da sodelujemo, da se na lokalnem nivoju skupaj odločamo. Mi lahko iz te situacije izidemo samo tako, da sodelujemo in pa tudi, da morebitne komunikacijske šume in nesoglasja preidemo,« je po sestanku povedal minister.

Zdravi stanovalci na drugi lokaciji

Vodstvi doma starejših in občine sta si bili prejšnji teden vendarle enotni, da je potrebno zdrave in dovolj samostojne stanovalce preseliti na drugo lokacijo. Šestnajst stanovalcev tako od četrtkovega večera biva v počitniških hiškah ob bazenih v Mali Nedelji. S selitvijo so se strinjali tudi v Zdravstvenem domu Ljutomer in NIJZ, a tovrstnim premestitvam nasprotujejo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

»O tem imamo različna mnenja. Zdravstvena stroka tudi na nivoju države pa je ocenila, da je najbolj primerno seliti zdrave in pokretne, da se jih umakne iz teh domov in da se zagotovi predvsem prostor za ločitev prostorov in ekip v domovih,« je izpostavil Cigler Kralj.

»V teh dneh smo z velikimi napori zaposlenih uredili kohortno izolacijo v tretjem nadstropju in opravili tiste nujne selitve,« je povedal Nemec in dodal, da število okuženih v domu ostaja pri 43, med njimi so tudi štirje zaposleni. Pri oskrbovanki ljutomerskega doma, ki je v UKC Maribor preminula v petek, je bila okužba potrjena šele v bolnišnici.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ključavničar (nepreverjen)

Politična podpora Nemcu, da ne bo potem odgovarjal za nepravilnosti. Bravo pravna država.

kasparov

Jebiga, Nemec je z desničarske bande, glij tak kak ta vlada. Nemec je dolgoletni član pa funkcionar SLS-a, šteri je bil med Janšovo prvo vladavino imenovani za direktora Darsa. Tan so ga odstavili zaradi nesposobnosti.

In reply to by Ključavničar (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Sposobnost ? je pa moralno politično neoporečen, to je važno !!

In reply to by kasparov

stric (nepreverjen)

Desnaki se že zbirajo. Smešno pa je gledati kako levaki in kao neodvisni (županja) od daleč gledajo in sline cedijo. V bistvu pa je tem vsem skupaj čist vseeno, če je leva ali desna opcija. VEDNO so pri koritu.
In, kot je že nekoč kolega rekel, da teh prašičev ne spodiš kar tako od korita. Ko se enkrat korita navadijo bi naredili vse, da ostanejo zraven. Levi ali desni!

In reply to by kasparov

NAŠ ATI JE PRAVO (nepreverjen)

Tou je samo tou vran - vrani ..............

In reply to by Ključavničar (nepreverjen)

Prleški (nepreverjen)

"Novih okužb ne beležijo, a ta konec tedna niso testirali."

Logična posledica, če pa niso testirali. :)

Karčči (nepreverjen)

Saj pa malice niso bile nikoli oporečne. Oporečno je bilo baje prihajanje v dom na malice zunanjih uporabnikov še v času, ko se to nebi smelo delati.

Ne laži (nepreverjen)

To je Slovenija, samo čakan ka dobij direktor medaljo.

luc-ifer (nepreverjen)

Pahor že pripravlja jabolko navdiha

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

stric (nepreverjen)

Pa 200% dodatke si bodo talali!

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

domačinka (nepreverjen)

...nihče ni oporekal, da so malice kužne...problem je bilo gibanje ljudi v času, ko je bila zapovedana izolacija...take informacije so poskus manipulacije in s tem zavestno zavajajo ljudi, ki to berejo...razvoza malic po terenu ne morejo zanikati in minister ne bi smel biti zaslomba za taka nedopustna dejanja, ki kontrirajo njegovim lastnim navodilom vlade ! Prve smrtne žrtve kažejo na nedopustnost teh dejanj! Nobena lažna politika nas ne bo v to prepričala. Nekdo bo moral prevzeti odgovornost za taka dejanja!

hud stric (nepreverjen)

tile pa so res barabe.. poskušajo preusmeriti pozornost iz DEJSTVA da so IGNORIRALI NAVODILA ministrstva, na kvakanje o tem, da je malica dobra, HRBET pa jim krije pa kar MINISTER, ki je to navodilo izdal.. vse za politične prijatelje!
Zakaj torej ne morejo imeti ostale restavracije odprto? Verjetno tam hrana tudi ni okužena, gibanje pa očitno pri prehrani ni pomembno... ???

In reply to by domačinka (nepreverjen)

dgfdsfg (nepreverjen)

pa če de minister betežen pa nede pravo :D če de pa tak slabo, pa de doma "spadno"

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vlada dela. Je na terenu. Šarko spi do enajste, ne dviguje telefona.
Pa ka hudiča filozofirate, bodite tiho, razen če ne delate ali ste kje prostovoljec.

www (nepreverjen)

Či si slejpi valda ne vidiš, ka se nad nebo zgrinjajo temni oblaki.

In reply to by tuncika

luc-ifer (nepreverjen)

Celi vikend so na Brdu pri Kranju na sigurnon LJ je bolj kužna za vsak slučaj pa še 200% dodatek za delo v izrednih razmerah?

In reply to by tuncika

www (nepreverjen)

"Novih okužb ne beležijo, a ta konec tedna niso testirali."

Tau povej vse, kakšen retardizem mamo v Sloveniji.

inokss (nepreverjen)

Sedaj bi rabili medije tam, da bi jih strli s vprasanji. Ampak ne, mediji serjejo kaj jim recejo oz. nekateri medijam se niti to neda.
Sobotainfo medij iz kavca, pfujjj!

Jojhnk (nepreverjen)

Vau zastonj malica, pa virus gor al dol.

Frizeraj (nepreverjen)

Mejne pa zanima kama odi minister na frizeraj ka je tak lepou na frisko osisani, frizeraji so pa ze 3 tedne zaprejti in nesmijo delati? Pa ova kokoseca ministrica ka ma saksi den nouvo frizuro? Meni so se ocala strla pa nemren po druge ka so vse optike zaprejte, ovi pa saksi den z nouvimi frizurami. Edino rouze si lejko zdaj kujpin ka de mi lezej gda gledan kak nas za norca majo.

Karel44 (nepreverjen)

Kak je bilo na smučanje na Tirolskem

Beli Strojan (nepreverjen)

Kak je resan glede tote škijarije .. niše konkretno nika ne napiše.. samo "indice" omenja... Me zanima či "gori" ali se samo dimi....

In reply to by Karel44 (nepreverjen)

Horgoš (nepreverjen)

No, komaj sedaj smo izvedeli, da so bile v ljutomerskem domu problem malice, ne pa okuženost z korona virusem. Ne vem zakaj ste nas tako dolgo zavajali.

black panter

Z malicov se nemres okuziti,okuzi te idiot keri je okuzeni

maljutka (nepreverjen)

kaj v parlamenti ne dela kuhinja

In reply to by black panter

Plandemija! (nepreverjen)

Ne, tam zaj ze pripravljajo načrt organizacije in izvedbe ubijanja prebivalstva z cepivi...! Najbole de mi smešno ko bo nemčija izjavila po vuzemi, "ljudje rešili smo se virusa, ite dale delat pa na stadione ite" (dajte ovcan kruha in iger)! In naenkrat v nobeni državi nede virusa, naenkrat bo iz eu izginil, kot da ga nikoli ni bilo, njim je važno ka so ove vojske talibanov pripelali brez vecjih tezav mimo nas ker smo mi pač morali ostat doma... eu politiki so zaj zelo veseli saj jima je uspel nacrt in de jih vatikan lepo nagradil, Mrš!

Lotmerzanar (nepreverjen)

Minister ni imel niti jajc niti jajcnikov ka bi pomalco v jedilnici DSO. Je kuzen ali okuzen? Ali pa je v ZD opravjo po malci se sistematskega?

stric (nepreverjen)

Desnaki se že zbirajo. Smešno pa je gledati kako levaki in kao neodvisni (županja) od daleč gledajo in sline cedijo. V bistvu pa je tem vsem skupaj čist vseeno, če je leva ali desna opcija. VEDNO so pri koritu.
In, kot je že nekoč kolega rekel, da teh prašičev ne spodiš kar tako od korita. Ko se enkrat korita navadijo bi naredili vse, da ostanejo zraven. Levi ali desni!
In 200% dodatke na plačo si bodo delili za nevarno delo!
Obrtniki pa brez strank, dela in seveda brez denarja.
Lepo je v naši deželi biti v JAVNEM SEKTORJU. In nekaterim podjetnikom, ki imajo strice v politiki.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice