V prostorih soboške občine je danes potekala predstavitev poročila o izvedbi obeleževanja 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, je pripravil poročilo o izvedbi obeleževanja jubileja. 

Odbor se je od imenovanja do konca leta 2019 sestal na 14 sejah, ki so se jih poleg članov udeleževali tudi predstavniki regijskih in lokalnih javnih zavodov v regiji ter tudi koordinatorka za aktivnosti RTV Slovenija v zvezi z obeleževanjem 100. obletnice Ksenija Horvat. V skladu z dogovori je odbor na seje vabil tudi predstavnike drugih organizacij in ustanov, v letu 2019 so bili tako na seje odbora redno vabljeni tudi predstavniki rimskokatoliške cerkve oziroma škofije Murska Sobota in evangeličanske cerkve v Sloveniji – škof msgr. dr. Peter Štumpf in častni škof mag. Geza Erniša.
 

Soboški župan Aleksander Jevšek je ob predstavitvi poročila dejal, da ima sedaj projekt s tem poročilom "svojo glavo in rep". Predsednik odbora in prvi slovenski predsednik Milan Kučan pa je povedal, da je odbor opravil svojo nalogo, torej, da pripravi in izpelje koncept priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

"To je bila priložnost, da Slovenija prepozna ljudi, ki so prispevali, da je Prekmurje del Slovenije in da so Prekmurci Slovenci," je poudaril Kučan.

Skupna izvedba vseh programov, ki so bili izvedeni v okviru jubileja je po podatkih, ki so jih posredovali izvajalci programov znašala 553.872,77 EUR. Programi so prikazani v dveh razpredelnicah in sicer  programi, ki jih je sofinanciralo ministrstvo za kulturo ter  programi, ki so bili financirani iz drugih virov.  Ministrstvo za kulturo je v višini 191.828,00 EUR sofinanciralo  izvedbo 35 programov obeležitve jubileja, stroški izvedbe teh programov pa so dejansko znašali 335.494,99 EUR.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lol lol (nepreverjen)

Evo te stari komunist se pa vlači tu pa drek vkup mejša. Poberi se! Smrt komunizmu svoboda narodu!

Karčči (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Maš prav. Ešče eden stari komunist, najbole zagriženi od vseh se vlači okoli pa drek vkup mejša, kak praviš. Eden in edeni. Največji od največjih. IVAN JANŠA. IVAN JANEZ JANŠA.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Karčči (nepreverjen)

Me veseli, da sem glede na dodeljene minuse sem zadel bistvo. Resnica boli.

In reply to by Karčči (nepreverjen)

bicikljist (nepreverjen)

ali tvoja mama puši dole na parkingi tudi biciklistom

In reply to by Karčči (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

KONČNO so se v tej zadevi poenotili črni in rdeči......Mir Ljudem na Zemlji.......

Ni bilo Szlovenije (nepreverjen)

Bila je Italija Austroogrska Kraljevina Jugoslavija ... sedi na ukradeni zemlji

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Koga smo volili in koga smo izvolili, res žalostno !?

In reply to by Ni bilo Szlovenije (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Naj je že enauk tuj pa pa se naj ne škrable ge ga ne srbi.

Goričanecblabla (nepreverjen)

A dau pa je nika za prekmurje!!!

kuntakinte (nepreverjen)

... Spoštovano PREKMURSKO žitelje ... za priključitev Prekmurja ... državi Sloveniji so največ napravili ... Prleški in Prekmurski intelektualci ... s pomočjov zavednih Prekmurskih župnikov ... kot sta brata Jerič iz Dokležovja ... Küčan, Ebenšpanger, Jevšek, ... pa vsi ostali komunisti ... si nemate pravice lastiti nikšij uslug ... leta 1919 nej bilou komunizma ... luterani so pa nasprotovali ... ker so njüvi popje bilij šoulani v Szobateli ... nej pa v Grazi ... lipou prosin ... ne potvarjajte zgodovine ... ... ...

tzztztrzrt (nepreverjen)

Dva veeeeelka kumunjara na kupe!

100-100 (nepreverjen)

V gnešjih časaj je za mene , kak zavednoga Slovenca z dušo in srcon Prekmurca, sploj več nej relevantno što je biu tiste čase zaslužen. Bili so zaslužni, poznamo jih, znamo što je biu več ali menje zaslužen. Samo tou gnes den liden šteri smo tü doma nika ne nosi. Najbole što de zdaj zaslüžen, ka mo obstali, ka mo ohranili naš materni jezik, ka mo ostali Prekmurci, pa tak dale. Tou je važno, pa ka mo lejko meli službe in ka do naša deca lejko doma v Prekmurji. Samo gnes den je nači, tou se že vidi po komentaraj, pa tüdi od našoga lokalnoga radija. Tak kak bi nas bilo sram gučati pa pisati prekmursko.

Munt (nepreverjen)

Taki ljudje, kot sta ta dva bi že davno mogla biti v penziji. Pustiti Slovenijo da se v miru razvija v bogato Prekmurje in Slovenija. Rdečkarja pa še, kar naprej drek mešeta, kot v tem primeru, kaj sta ta dva imela z prikločitvijo Prekmurja k Sloveniji. Upam da je prišel čas, da bodo ti stari partijci izginili iz našega življenja, zadosti škode so naredili z zanemarjanjem navadnih ljudi kot so opokojenci, delavci in ostalih drugorazrednih državljanov.

Pravigoričanec123 (nepreverjen)

Gron pa v Küčana, ka pa tej komunist dobroga za Prekmurje napravo?! Tou ka se v Mure za šenke obleko, pa pri Rajhe za šenke najo, drügo pa nika! Ampak Slovenska levuca ga čista kak boga na zemle! Odprite oči lidgej bože!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice