Eno izmed najbolj črnih križišč na pomurskih cestah bo po številnih nesrečah in obljubah pristojnih zdaj vendarle spremenjeno v krožišče.

Leta in leta poskusov, idej, obljub in načrtov po številnih nesrečah, večine sicer le z materialno škodo, a tudi tragičnih, je moralo miniti, da so se stvari končno premaknile. Križišče na tako imenovani puconski ravnici, na državni cesti, odseku Petrovci - Martjanci, je tik pred preureditvijo.

Čakalo se je na dolgoročno rešitev

Občina Moravske Toplice je za križišče, ki povezuje Gornje Petrovce in Martjance s stransko, lokalno cesto, ki povezuje Sebeborce in Puconce, že pred časom predlagala rešitev v obliki krožišča, a je Direkcija RS za infrastrukturo namesto tega namestila zvočne ovire.

Te kaj prida niso pomagale, saj na tem območju vseeno prihaja do večjega števila prometnih nesreč, ki so zaradi velikih hitrosti velikokrat tudi hujše, čeprav je na glavni cesti hitrost omejena na 70 kilometrov na uro. 

Pomgrad za dobrih 642 tisočakov in v roku pol leta

Letos maja je tako DRSI objavila javno naročilo in pred dnevi so objavili odločitev o izboru izvajalca gradbenih del.

Najugodnejši ponudnik je bila družba Pomgrad, ki bo tako najprej podpisala pogodbo z DRSI in nato že čez nekaj tednov začela s projektom, ki znaša 642.299,98 evrov. Po pogodbi je rok za dokončanje del 180 dni od uvedbe v delo.

To pomeni, da bi morala biti v prvih mesecih leta 2022 problematika puconske ravnice rešena. 

In kaj se bo delalo?

Tehnične rešitve zajemajo rekonstrukcijo vozišča državne ceste ter priključnih lokalnih cest, izgradnjo krožnega križišča, ureditev vodenja kolesarjev v območju novega križišča, ureditev celovite odvodnje ceste, zaščito telekomunikacijskega omrežja, zaščito vodovoda, prometno ureditev in ureditev cestne razsvetljave. Cilj ureditve je povečanje varnosti vseh udeležencev v prometu.

Župan moravskotopliške občine Alojz Glavač je zelo zadovoljen, da se bo problematično križišče končno uredilo, gre pa sicer za še en velik projekt na območju občine Moravske Toplice v zvezi z urejanjem cestne infrastrukture.

Počasi se namreč zaključuje tudi rekonstrukcija problematičnega križišča ob vstopu v naselje Moravske Toplice. Oba projekta sodita v resor ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi minister Jernej Vrtovec. 
 

Komentarji (17)

Rondoji (ni preverjeno)

Nisem prepričan, da je tip krožišča, kot je prikazan na tem načrtu, najboljša rešitev za to cesto. Obstajajo krožišča, ki so bolj elipsaste oblike in ne postavljajo vseh cest v enak položaj. Dejstvo je, da v tem križišču ne prihaja do nesreč, ker se nekdo pelje 100km/h po glavni cesti, ampak zato, ker nekdo drug ignorira znak STOP in izsili prednost. Z elipsastim krožiščem se manj ovira promet na glavni cesti, hkrati pa se onemogoči, da bi iz stranske ceste kar tako zapeljali v križišče.
V vsakem primeru, pa bo zdaj manj nesreč tukaj, zato kakršnokoli rešitev pozdravljam.

Mjkox (ni preverjeno)

Bedaki... drugo nemres povedati...

FUJ KUMUNISTI (ni preverjeno)

Komunisti rdeči, levuharji so vam to delali in obljubljali že 30 let, koliko ljudi je moralo umreti ? Ko pa pride na oblast desna vlada (tu sploh ne mislim Janše) pa krožišče naredijo v 6 mesecih brez problema. Zdaj pa ovce od naroda malo premislite z svojo glavo od katerih je več koristi in kateri samo lapajo, lažejo. Fajonka je samo 1 dan po referendumu bila ujeta tik ob morju na ZASEBNI PLAŽI proti kateri je sama glasovala, evo to je zavajanje na katere nasedate hlapci in ovce slovenske.

milči (ni preverjeno)

Bravo minister Vrtovec, bravo vlada, bil je že čas

Dkskdkdkdan (ni preverjeno)

Dan se stavite ka de vec nesrec z rondojn. Zaj do skakali pa se zaletavali v rondo

tutu (ni preverjeno)

Aja, tak kak pri Cardi?

In reply to by Dkskdkdkdan (ni preverjeno)

turk

Ne. Tak kot v Lipovcah.

In reply to by tutu (ni preverjeno)

Cug (ni preverjeno)

Ti si verjetno se mlad, pa nemres znati kelko mrtvih je bilo v ton kriziscu, pa v gederovcih, ce zdaj prek skacejo, ka bi pa se bilo da se taksen kamikaze v koga zakajla. Kelko pa je zdaj mrtvih????

In reply to by turk

Mjkox (ni preverjeno)

Tocno tak... vprasanje kak de to krizisce sploj osvetleno tan na srede njiv, k lucen de vec divjadi slo... zaj de se vec nesrec kak je pa do zaj bilo...

In reply to by Dkskdkdkdan (ni preverjeno)

Sobočanec123 (ni preverjeno)

Kakšna osvetljenost neki? Saj bodo table za omejitev hitrosti pred krožiščem. Če odletiš preko zaradi prevelike hitrosti je to tvoj problem.

In reply to by Mjkox (ni preverjeno)

Cug (ni preverjeno)

Naj skacejo, glavno ka nedo nedolzni nastradali! Samo vupan ka de kaksen drugi projektant (, nej tisti ka v soboti z krozisc labirinte dela, pri vagi na lendavskoj je napravilo na takson velkon placi mini krozisce) to planiral, pa pri zivexu, to mores biti veleum, ka skombineras semafore pa krozisce. Soferi pa geniji ka tou prevozijo,, sploh kak mocne senzore majo, enoug san ze mislo ka je na tipko….

In reply to by Dkskdkdkdan (ni preverjeno)

Tiktok (ni preverjeno)

Horvat si pa namešča medalje za nič dela, ce odpreš gor PDF projekta - izdelano 2017

Brankoo (ni preverjeno)

To križišče je v celoti v Sebeborcih, meja Puconec je 100 metrov vstran od glavne ceste MS - Hodoš.

Gost12345 (ni preverjeno)

Kdaj krožno pri obiji?! Ali se bo čakalo na še več tovarn da bo še večji promet? Samo čudež da se tam ne zgodi še več nesreč

julika (ni preverjeno)

Krožišče zato ker ne znamo šteti prometne znake, Tak je!

julika (ni preverjeno)

Tud Fitipaldi ga nede zvozu s 50 km/uro.

Občan_1 (ni preverjeno)

Vseeno ali križišče ali krožišče - kje ni pameti je nezgoda.

Starejše novice