Foto: Mediaspeed
KGZS od nove vlade pričakuje posluh za kmete.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije izbiro Irene Šinko za kandidatko za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano označuje kot »pozitivno presenečenje«, saj da je strokovna in pozna resor.

Upajo, da bo imela nova vlada posluh za kmete, ki so najšibkejši člen v prehranski verigi, ter pričakuje tudi regulacijo zaradi povečevanja stroškov, ki mu rast odkupnih cen ne sledi.

Pozitivno presenečenje

»Po vseh imenih za kmetijskega ministra, ki so krožila, je Irena Šinko kar pozitivno presenečenje,« je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

»Menimo, da s svojim delom pozna resor, je iz stroke, pozna tudi nomotehnične zadeve. Je pa od nje same odvisno, kako bo resor vodila, pomembno bo tudi, kakšna bo usmeritev stranke, v katere kvoti je,« je dodal.

Koalicijska pogodba je po njegovem mnenju razmeroma ohlapna, tako da daje možnost delovanja v različne smeri.

»Kmetje smo najšibkejši člen v tej verigi, smo pred težkimi in hudimi izzivi ... Želimo si, da bi vlada dala podporo najšibkejšemu členu, kajti sami smo skoraj nemočni,« je poudaril.

Vhodni stroški se nenormalno dvigujejo

»Želimo si, da bi imeli od tega nekaj tudi pridelovalci hrane, da se nam bo izplačalo pridelovati, da bomo z veseljem obdelovali slovensko zemljo in da bodo imeli potrošniki kakovostno hrano po zmerni ceni,« je dejal.

Žveglič kot prva izziva vidi nadaljevanje usklajevanj z Evropsko komisijo glede strateškega načrta skupne kmetijske politike in ureditev razmerij v prehranski verigi.

Pri slednjem so kmetje pred velikimi izzivi, pravi Žveglič. »Vhodni stroški se nam nenormalno dvigujejo, odkupne cene temu ne sledijo in treba bo narediti tudi kakšne regulative,« meni.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kkkss (nepreverjen)

kakšna nelogična izjava je to??? mi smo pa mislili, da ni od ministra nič odvisno. Kaj, a do sedaj je bilo tako, KGZS ali kako to veste??

ferje (nepreverjen)

Irena je v casi ka je bila sefica zemljiskoda sklada naredila IZREDNO puno za kmete oz. za lidi. Zriktala je ka je odkupna cela kmetijskih zemljisc in gozdov skocila na vec kak fer ceno! To je prle in po njoj nej se naredo nisce. In ce je to zriktala za male kmete in lidi lejko zdaj pricakujemo ka de naredila se vec! Tak ka podperan to odlocitev!

tako (nepreverjen)

či Žveglič hvali, te je že nej bougzna

magyar bacsi

Kaj ima namesto nosu - surlo???? Vohljać???

almi (nepreverjen)
Vidovnjak (nepreverjen)

Tak kak maš tij namesto surle za pou nohta cuclin

In reply to by magyar bacsi

FRAP (nepreverjen)

Ima dovolj znanja in izkušenj za ministrico. Zagotovo ji bo s poštenostjo, referencami ki jih ima, uspelo delati dobro za narodu v blagor.

en običen državljan (nepreverjen)

Kot za časa, ko je bila direktorica Sklada Prekmurje ni nič imelo od nje. Tako tudi na tej funkciji ne bo imelo nobene koristi.

ttttttt (nepreverjen)

TO je ena HUDA in VELKA laz! Kak je nesce zgoraj napiso, so meli lidje PUNO haska in to velkoga! Pitaj malo nepremicninske agente za kelko je zrihtala odkup kmetijskih zemljisc! Tak ka sralas ne guci lazi ce nemas pojma! raj si najdi sluzbo pa ne vleci socialne

In reply to by en običen državljan (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Bolje ga Šinko
Kot kakšen mesec

Starejše novice