Kdaj je pust leta 2023? Datum tega praznika določimo na podlagi tega, kdaj je velika noč. V letošnjem letu pust zapade na predzadnji februarski torek.

Pustni torek vedno nastopi 47 dni pred veliko nočjo, pustna sobota pa tri dni prej. V letošnjem letu bo velika noč 9. aprila, kar pomeni, da bomo pustni torek obeležili 21. februarja.

Pust 2023 bo tako v torek, 21. februarja, pustna sobota 18. februarja, pustna nedelja pa 19. februarja.

Glavni pustni dan je pustni torek, pustno dogajanje pa se zaključi s pepelnico, ko se začenja 40 dnevni post pred veliko nočjo.

Na Ptuju bo za 'fašenk' spet noro!

Ena najbolj značilnih pustnih mask v Sloveniji so kurenti, kurentovanje na Ptujskem pa največji slovenski pustni karneval. V letu 2022 zaradi epidemije tega množičnega dogodka ni bilo – kurentovali so virtualno. Letos se rajanje vrača na ulice. 

»63. Kurentovanje bo ponovno praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij s celega sveta,« napovedujejo organizatorji. 

63. Kurentovanje na Ptuju se bo odvijalo med 11. in 21. februarjem 2023, kurentom se bodo pridružile tudi številne pustne in obredne maske iz Slovenije ter tujine.

Kurentovanje 2023 bo obsegalo tri že uveljavljene in programsko še obogatene tematske sklope: EtnoFest, KarnevalFest ter ArtFest. 

»Ob osrednjih dogodkih bo Kurentovanje še naprej gradilo na približevanju avtohtonih pustnih likov obiskovalcem, predvsem ob večernih dogodkih,« razlagajo v Zavodu za turizem Ptuj. 

Izpostavljajo Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se ti zberejo v največjem številu hkrati, Nočni spektakel, Povorko vrtcev ter Pustni torek in pokop pusta.

Komentarji (2)

edwdewd232d (ni preverjeno)

Hodijo po sredini ceste in se derejo kot živali obvezno to kurentovanje prepovedati oz jih močno oglobiti!

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Ges mo golob..

Starejše novice