Foto: Stanko Kozel
Gre pri pustu le za zabavo ali gredo nekateri običaji čez meje dobrega okusa? Izstopajo posamezniki, našemljeni v medvede, ki ženske podirajo na tla in uprizarjajo spolni odnos.

Na Radiu Študent so pred dnevi objavili prispevek, v katerem opozorijo na močno problematično pustno šego. Posamezniki, našemljeni v medvede, ženske podirajo na tla, jih otipavajo in uprizarjajo spolni odnos. 

Na objavljen prispevek se je odzval Inštitut 8. marec, ki se sprašuje, zakaj je spolno nasilje del naših običajev.

Z javnim pozivom nasprotujejo spornim pustnim praksam

V Inštitutu 8. marec so zdaj sestavili javni poziv, s katerim nasprotujejo nekaterim izredno spornim praksam, ki se v Sloveniji odvijajo ob pustovanju. Predvsem so sporne maske medveda, kjer posamezniki javno uprizarjajo spolni odnos (brez soglasja). 

»Gre za prakse, ki predstavljajo grob poseg v intimo posameznice, saj jo brez konsenza postavijo v položaj, v katerem simulirajo spolni odnos, situacijo pa lahko razumemo tudi kot posilstvo, saj je dejanje storjeno na zelo grob način,« so zapisali v pozivu.

Opozarjajo, da »tega nikakor ne moremo razumeti kot etnografsko kulturno tradicijo, temveč gre za grob poseg v pravico do nedotakljivosti telesne integritete in spoštovanju mej druge osebe, kar je po slovenski zakonodaji nenazadnje tudi kaznivo dejanje.«

Za mnoge tovrstne prakse niso šala, na nedopustnost opozoril tudi župan občine Markovci 

Kot pravijo, so se na njih obrnili številni posamezniki in posameznice, ki so delili svoje negativne izkušnje s tovrstnimi običaji na prireditvah. 

V eni od objavljenih zgodb na njihovem Facebook profilu, ki jo je na inštitut poslala občanka občine Markovci (kjer se tovrstno rajanje dogaja), je med drugim pisalo »Zgrožena in ponižana sem, da je to še vedno del kulture in, da nikoli na povorkah ne bom morala mirno stati in se prepustiti vzdušju. Hvala, da ste delili ta del običaja, saj mnogi za to prvič slišijo«. 

Da gre za nedopustne prakse v imenu kulture, pa v prispevku Radia Študent opozarja tudi sam Župan občine Markovci, Milan Gabrovec. Povedal je, da gredo fantje, ki te maske uprizarjajo, predaleč v svojih dejanjih, in razmišlja o tem, kako bi se lahko tovrstne prakse tudi sankcioniralo.

Inštitut 8. marec: Negovanje kulturne dediščine je pomembno, a ni sprejemljivo ohranjanje neprimernih dejanj

»Negovanje kulturne dediščine je pomembno in sem se uvršča tudi pustovanje,« pravijo podpisniki poziva: »Vendar je povsem nesprejemljivo kot kulturne prakse vredne ohranjanja uprizarjati dejanja, za katera v sedanjem času vemo, da so nesprejemljiva, poškodovalna in nenazadnje kazniva.«

Kot so zapisali, je prikazovanje nasilnega spolnega odnosa veliko več, kot da bi bilo le neprimerno.

»Takšne šege so škodljive ne samo za vse osebe, ki imajo izkušnjo spolnega nasilja, temveč tudi za mlajše generacije, ki so šele v procesu socializiranja družbenih vlog. Zato je pomembno, da znamo postaviti ločnice med tem kar je dopustno, zaželeno in zabavno in kaj je zlorabljajoče in nesprejemljivo,« so zapisali. 

»To, da moški v množici podrejo ženske na tla, jih postavijo med dva neznanca in uprizarjajo spolni odnos, da mimoidoče ženske ščipajo po intimnih predelih, jih nadlegujejo in ogovarjajo z opolzkimi šalami, ni zabavno in ni folklora, ki bi si jo želeli, ampak je nadlegovanje oziroma nasilje,« dodajajo.

Zato pozivajo vse, ki lahko na organizacijo in izvedbo takšnih dogodkov vplivajo, da takšne prakse v bodoče povsem opustijo in v kolikor se ponovijo, da storijo vse za to, da se ustrezno sankcionirajo. 

Pod javni poziv so se podpisali številni predstavniki in predstavnice organizacij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem (spolnega) nasilja, ter akademske sfere tega področja.

»Dovolj je bilo razumevanja spolnega nasilja in nadlegovanja, kot nekaj običajnega ali celo zabavnega, kot nekaj kar si moški lahko privoščijo in kot nekaj s čimer naj se ženske pač sprijaznimo,« so še sporočili. 

Komentarji (5)

Jhfrr (ni preverjeno)

To imate, ker promovirate alkoholne pijace.

Gost24482 (ni preverjeno)

Inštitut 8.marec....bullshit

Opaaa (ni preverjeno)

To se pa samo ena bedna feministka gor vuzgala ka se njoj nej vidlo to. Na posnetke se ovoj rozanoj diklicke lepo vide na obrazi ka njoj pasalo. Trbej tej feministke cim prle doj staviti ka so zadnja leta prevec glasne gratale.

Kuki (ni preverjeno)

Medo medo medo ljubi polno skledo ce pa polne sklede ni mali medo se jezi. 😂 te pa fu*** ane hahaha

Čergoli (ni preverjeno)

Narog je itak čistp zblojen že brez pusta in karnevala. A je to sploh potrebno???? Razumem, da za otroke ampak za stare konje????? Brezveze, poneumljanje...........

Starejše novice