Prvi znak, ki dovoljuje vožnjo v desno ob rdeči luči, so postavili 19. avgusta v Ljubljani. Na Ministrstvu za infrastrukturo smo preverili, ali je že znano, kdaj lahko prvi takšen znak pričakujemo v Murski Soboti.

Vožnja v desno ob rdeči luči je dovoljena le tam, kjer je postavljen nov prometni znak. 

Evidentiranih kar 380 semaforiziranih križišč

Na prometnem omrežju glavnih in regionalnih cest je evidentiranih 380 semaforiziranih križišč. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo tako upravlja skoraj šest tisoč kilometrov glavnih in regionalnih cest v Sloveniji.

»S sprejetim novim zakonom bo v križiščih, označenih z dodatnim prometnim znakom, dovoljeno zavijanje v desno kljub rdeči luči. Postavitev teh dodatnih prometnih znakov ne more biti izvedena avtomatično, saj je zagotavljanje varnosti prioriteta,« sporočajo z direkcije za infrastrukturo. 
 

Na urejanje prometa v križiščih vpliva več dejavnikov

Vsako križišče za preureditev je obravnavano posebej, zato se posamezna rešitev lahko implementira šele po prometni varnostni presoji.

»Pri urejanju prometa v križiščih je potrebno upoštevati številne dejavnike, na primer število in hitrosti vozil, preglednost, predvsem pa prisotnosti ranljivejših skupin, kot so pešci in kolesarji ter osebe z omejeno mobilnostjo«, še dodajo na direkciji za infrastrukturo. 
 

Nov prometni znak le testno postavljeni

Direkcija za infrastrukturo je naročila testno postavitev prvih treh znakov. Te najdemo v Vižmarjah v Ljubljani, Novem mestu in v Metliki.

»Direkcija bo na osnovi opazovanja ravnanj voznikov in ostalih udeležencev v cestnem prometu na navedenih treh lokacijah postopoma, glede na dejansko izkazane potrebe in ob upoštevanju kriterijev s področja prometne varnosti, pristopala k ureditvam tudi na drugih križiščih, ki so v upravljanju Direkcije,« še izpostavijo. 
 

V Murski Soboti postavitve znaka še ne načrtujejo

Ker se vsi novi znaki postavljajo šele po prometni varnostni presoji, znaka v Murski Soboti kaj kmalu še ne moremo pričakovati. Ali bo za to potrebna preureditev križišč, za zdaj še ni jasno.

Ob upoštevanju novega znaka pazljivo!

Voznik na križišču lahko zavije desno pri rdeči luči na semaforju zgolj, če to dovoljuje prometni znak z zeleno puščico, nameščen ob rdeči luči. Voznik se mora prepričati, da to lahko stori varno, pozoren mora biti na morebitne pešce in kolesarje, obenem pa se mora zavedati, da imajo drugi vozniki prednost. Zavijanje v desno ob rdeči luči je torej s tem znakom omogočeno, ni pa obvezno.
 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
IvanJanči (nepreverjen)

V Prekmurju ne bo deloval. Ta črni ne bodo hoteli. Brzi Jožef senga bo izogibal.

Kgfdaj (nepreverjen)

Boli nas patka, kot da sedaj ne moremo ziveti brez tega znaka.

P0pooj (nepreverjen)

Kdaj bomo dobili vlado ki bo delala v skladu z ustavo in korist slovenskega naroda?

Šabanovski (nepreverjen)

Tak dugo mo čakali, kak smo na McDonalds. Civilizacija nüca enčas do nas.

MTS (nepreverjen)

Nega potrebe po ton. Eden dedek, ka nede siguren v sebe, či naj ide ali nej de lepo čako. Drugi za njin pa do njemi preckali kak budale.

Antonio Pojbic (nepreverjen)

Nej samo, ka mamo takše znak, bar enih 10. lejt. Mamo tüj, te isti znak, osvetljeni, elektronsko opremljeno, praktično semaforizejrani. Tak beden prispevek, ka se mi niti zajebavati ne da.

Starejše novice