*Fotografija je simbolična
Murskosoboški odvetnik, ki je preko prijatelja iz Dubaja dobil zagotovilo za donacijo zaščitne opreme, je vzpostavil kontakt s pristojnimi v državi. Težavo z odzivnostjo vladajočih pa ima tudi podjetje Medicop.

Kot smo poročali, je soboški odvetnik Daniel Katalinič na družbenem omrežju delil zapis, v katerem je razkril, da je zaprosil prijatelja dr. Mohammeda Al Ayoubija iz Dubaja za pomoč pri dobavi nujno potrebne zaščitne opreme v Slovenijo. Slednji se je takoj odzval, ampak sta naletela na nerazumljivo ignoranco s strani države, ki se ni odzvala na ponujeno roko pomoči.

Problematika pomanjkanja zaščitnih mask je velika, predvsem v zdravstvu jih krvavo potrebujejo, zato bi država morala sprejeti vse, ki tako ali drugače, želijo zagotoviti zaščitne maske, respiratorje in drugo opremo, pravi Katalinič.

Gre za poln kontejner zaščitne opreme

Po njegovem javnem zapisu in naši objavi, pa so stvari očitno dosegle tudi pristojne. Katalinič nam je zaupal, da so se angažirali v stranki SDS, glede celotne zadeve pa ga je kontaktiral tudi pomurski poslanec Jožef Horvat, ki je član NSi, stranke vladajoče koalicije, katere predsednik Matej Tonin je obrambni minister. 

"Zadeve so se začele premikati, ampak zdaj je nastal problem pri tem donatorju iz Dubaja, ki je izgubil voljo glede na neodzivnost naših," pojasnjuje soboški odvetnik in dodaja, da verjame, da ga bo uspel prepričati. Dubajski dobrodelnež je namreč že imel rezervirano dobavo zaščitne opreme iz Kitajske, ampak, ker v 48 urah ni bilo odgovora, je zadevo moral preklicati. Kot pravi Katalinič, gre za poln kontejner zaščitne opreme: "Gre za kakšnih 400-500 tisoč kosov robe, zagotovo," ocenjuje Katalinič. 

Podlunškovo ponudbo ima ministrstvo že dva tedna na mizi

Ob tem je še izpostavil zapis Petra Podlunška, generalnega direktorja podjetja Medicop, ki se srečuje s podobno težavo. V Medicopu namreč proizvajajo  medicinsko opremo, med drugim tudi sisteme za oskrbo za kisik, po katerih je ravno sedaj v času epidemije koronavirusa veliko povpraševanje, kar so večkrat izpostavili tudi na zdravstvenem ministrstvu. 

"Zaradi nujnih razmer smo razvili mobilni sistem za oskrbo s kisikom za ustanove, ki te možnosti nimajo kot recimo DSO, mobilne bolnice, manjši oddelki v bolnicah. Info smo poslali na MZ, MORS, Skupnost domova za starejše, Upravo za blagovne rezererve, gospodarsko ministrstvo in drugim. Mislite, da je bil kakšen odziv? Absolutno NIČ! Kot da problem ne obstaja. Poleg tega se čez noč ne da zadev rešiti ampak vse rabi svoj čas. In sedaj je moment, da se rešijo zadeve, kajti prava kriza prihaja šele čez 2 do 3 mesece, zdaj je še ni! Takrat bo prepozno ukrepati," pravi Podlunšek. 

Po Podlunškovih besedah so v podjetju zaradi izrednih razmer usmerili proizvodnjo ravno na te aparate, ampak se po dveh tednih nihče od pristojnih ne oglaša, čeprav ima ministrstvo njihovo ponudbo na mizi.

"Iz sveta pa se oglašajo iz dneva v dan in zadeve tečejo popolnoma tekoče. Edino v Sloveniji se zadeva ne premakne, praktično nobene dobave nimamo v naši državi razen gasilskih akcij. Imam občutek, da tako pač mora biti. Naši ljudje se vsak dan vračajo v proizvodnjo zaradi velike družbene odgovornosti, sami se organizirajo tudi za delo čez vikend, ker vedo, da če nas ljudje kdaj potrebujejo je to zdaj, tokrat na žalost samo tujih," je oster generalni direktor Medicopa. 

Ministrstvo za javno upravo je sicer 18.3.2020 sporočilo, da naj vsi ponudniki zaščitne opreme svoje ponudbe naslovijo na Zavod RS za blagovne rezerve in v ponudbo vključijo podatke o vrsti artikla, ceni in roku dobave.  

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Naših vodilnih so polna usta skrbi za človeka, v resnici pa skrbijo samo za svojo rit. Čeprav se ve, da imamo sistemov za oskrbo s kisikom premalo že za normalno delo se odgovorni ne zganejo. Očitno se brigajo samo za svoje plače in biznis z bosanskimi firmami, kjer padajo v žep provizije. Mogoče bi kupili, če bi jim Pondlunšek prodal preko kakšne firme iz Banjaluke. Samo cena za davkoplačevalce bi bila Podlunškova x 2. Iz nečesa morajo vsi tej državni paraziti živeti.

hombre (nepreverjen)

2 dni čakanja na odgovor ni nič glede nato, da ima sedaj tudi vlada precej več dela. če pa se je znalo, da imajo čas le 48 ur, potem pa bi odvetnik to naj napisal v pismo. sicer pa lepo piše, da je potrebno nasloviti na Zavod RS za blagovne rezerve in v ponudbo vključijo podatke o vrsti artikla, ceni in roku dobave. Po moje se je odvetnik malce prenaglil s to objavo, blamažo. Po drugi strani pa je res žalostno. Slovenija bo zaživela šele, če bodo vlado sestavljali normalni ljudje, navadni delavci, ki živijo realno, na tleh, ne pa kakršni so trenutno, povrhu se še drogirajo. Marš!

čarni vrag (nepreverjen)

Če dobro razmin je tu šlo za donacijo, ne pa za prodajo.

In reply to by hombre (nepreverjen)

DarkoJošar (nepreverjen)

Res zanimivo, zdaj vsi podjetniki in posredniki ponujajo rešitve, ki jih država sicer KAO DA ni sposobna sama urediti in zagotoviti. Kar naenkrat imamo 100 posrednikov, novin in starih.

fee... (nepreverjen)

Ka pa ti je? Vej pa Medicop oskrbuje en kup tujih držav s temi zadevami in tujci znajo kak trbej to delati ka de oskrba ljudi zagotovljena. Očitno je Podlunšek nej prava politična opcija. Pri tem majmunaj ka jih zdaj mamo na oblasti je vedno tak ka prvo to poglednejo pa te dale. Očitno de se roba rajši kupovala v tujini določeni do pa palik vlekli težke provizije. Ali de pa šlo vse ponovno prek bosanske mafije. Kriminalci pač skup držijo.

In reply to by DarkoJošar (nepreverjen)

virus (nepreverjen)

Daj samo henjajte z podlunškom! Un tak rad da, ka še kolege na jhto zovej ka morejo te nafto plačate ka je sam preškrtlave za sebej! Zavoho je pejnez pa nika drujgo, Naj povej kelko je spujsto ceno aparate keroga so donejrala podjetja za Zdravstveni do MS. Bojin se, ka je un samo zaslujžo! Pa srčno vupan ka se moutin.

In reply to by fee... (nepreverjen)

virus1 (nepreverjen)

Ja itak, domačoga trbej do konca doj posrati pa vejdro gnojšnice na njega vlijati zato ka človek nekaj razvije in proizvaja in more s prodajo zaslužiti za plače svojih zaposlenih. Nej, naš domači nesmi nič zaslužiti, pri tujcaj se pa ne pita kelko košta, glavno ka nede naš domači zaslujžo. Domači more zašenki dati ka ga nede nišče doj srao, v tujino pa velke pejneze nakazovati pa provizije posrednikon pa uradnikon plačevati. Bravo ti. Verjetno ščejš ka se aparati uvažajo iz Bosne prek mafijskih posrednikov. Gelibar?

In reply to by virus (nepreverjen)

Politicar... (nepreverjen)

Ce jansi ali pa stranki da v zep do ga hitro upostevali....

realnoo (nepreverjen)

Podlunsek ne seri...

Karčči (nepreverjen)

Ne morem si zamisliti kaj bi dalala religija SDS, preko madžarske TV in madžarskih časopisov, če bi bil predsednik vlade še vedno Šarec.

proizvodnja (nepreverjen)

Kakor vidim so moji prijatelji komentatorji pravi strokovnjaki za vse priložnosti! Malo se zbudite in pomislite, ali je res vse tako preprosto? Po mojih izkušnjah moraš imeti nekaj kilometrine ob vsaki zadevi, da ti laufa zadeva, kot mora. Tile, ki so prišli so tukaj teden dni. Ne more vse lauffat, potrebno je vzpostaviti sistem in spoznati sodelavce in kdo je za kaj odgovoren! Mislim, da bo zadeva delovala kot mora za teden ali dva v popolnost, ko bi naj bil tudi vrhunec prvega vala obolenj!
Upam, da se strokovnjaki motijo in da je vse pripravljeno kar se le da! Upoštevajmo navodila, kajti drugače bo groza za vse nas, kajti eni vseeno zamahnejo kaj je to!
Ostaniter doma in ne hodite okrog, če ni potrebno!

Hhdk (nepreverjen)

Ti, ki so prišli, so tu že vsaj 30 let. Več kot zadosti časa so imeli. Konec je. Za njih ni več časa, ne potrpenja. Fuj.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti izgleda misliš ka de vlada menjala direktorje nabavnih služb v vsej bolnicaj. Ali pa ka de Janša osebno kupuvo te naprave. To kupujejo takšni, ka že po 30 let vlečejo velko plačo, zraven pa še takšne provizije, ka si kupijo vilo pa jahto na morji. In to nej 10 metersko.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Očitno naša država noče posla z domačimi podjetji, ker če deljajo s tujino lahko več pade v kakšne privat žepe.
Verjetno bi moral gospod Podlunšek priti v Ljubljano prosit, da kaj kupijo in še s seboj nesti debelo kuverto.
Predor skozi Karavanke tudi delajo Turki.
V Ljubljani že vedo zakaj.

jelcin (nepreverjen)

Dragi moji mimo Zemljariča se nemre tou si zapomnite. Lejko menjaš ministra in sekretara, samo odzaja je aparat na hitro zaposlen za nedoločen čas od stare vlade ki ti nevidno napejče, pa njemi nikaj nemreš, To je povedal en bivši minister

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če minister nemre nič, naj odstopi, enkrat de se že najšo takšen, ki de z Zemljarič bando obračuno.

In reply to by jelcin (nepreverjen)

virus1 (nepreverjen)

Glede na to ka sakša vlada gda se menja ob prihodu zaposli dosta podpornikov za nedoločen čas in tudi ob odhodu najbolj zaslužnin zrihta dobre službe s pogodbo za nedoločen čas, ti to čistak vrvlen. Zato pa niti ena vlada nemre Slovenije genoti nikan naprej. Če so lejvi na oblasti jih blokejrajo desni birokrati in obratno. V Sloveniji bi mogli sprejeti zaposlitveno zakonodajo na novo ge lejko človik nekoga odpistij, če ga ne rabi oziroma za njega nega dela, oziroma ne ustreza pogojon šefa. Zdaj so pa tej uradniki z pogodbami za nedoločen čas zaščiteni kak medvedi in jin nemre nišče nič, oni pa lejko po mili volji minejrajo cejla ministrtva in ostale urade, posledično cejlo državo, pa jin nemre nišče nikaj. Če ga odpistijš te touži pa ga moreš nazaj zejti. Šolski primer je ova pravnica na Soboški občini, kere se nemrejo rejšiti.

In reply to by jelcin (nepreverjen)

jelcin (nepreverjen)

Lejko bi se na Židana obrno, pa bi njeva z novozaposlenim Karbo 123 zriktala, ka bi tudi od njiva kakši dopino bil.

čarni vrag (nepreverjen)

Ljubljana je puna lopovov. Vej so pa tudi našo novo porodnišnico doj stavili za dve leti, ka so se jajcali okoli toga kak bi kupili operacijske mize po šestkratni ceni. Računa se ka se pri nabavi zdravstvenoga materiala in opreme v privatne žepe spakira 400 milijonov. Nega pejnez, oprema pa stara in iztrošena. Pejneze pa uzela magla.

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Upam da SLO narod pomni. Pridejo volitve in potem pride tudi račun. Upam vsaj da spet ne bodo ovce.

čarni vrag (nepreverjen)

Voliš leve, voliš desne, voliš nove obraze, lopovi ostajajo na svojih mestih. Niti eden je nej končo v zatvori!

In reply to by AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Kaj je gospod odvetnik pozabil, da je sedaj vikend. Državni uslužbenci v petek dopoldan razmišljajo, kaj bodo čez vikend počeli in potem okrog 12. ure grejo. Možno je tudi, da koga sploh ni v službi.
Tako, da če dva dni ni odgovora je to še vse normalno za državne uslužbence.
Oni delajo po sistemu, kar ne bomo danes bom jutri ali pa drug teden. Bo že počakalo.
Pa tudi ni izključeno, da kdo dela namensko kaj narobe, ki ni naklonjen sedanji vladni garnituri, ki je prišla. Jim bodo na vsakem koraku kljubovali, kot bo le mogoče.
Že videno!

procenti (nepreverjen)

Po moje je pa pozabo dopisati procente provizije za ministre in ga zato ignorejrajo.

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

Dummi (nepreverjen)

Podlunšek ma težave, ker šče respiratore odati štere so itk s Kitajske ali s kec drugje. Un svojih ne dela. Prilika z respiratorami je preveč sladka za zdajšnjo oblast, ka ne bi nešče njihov kaj oudo, seveda se tu zasluži, kak nej.

Podlunšek pa je pač služo, da je bijla SD na oblasti. Pač zdaj nede služo. Do drujgi.

hej... (nepreverjen)

Zakoj doj gledate Podlunska pa ka ti ge znan ... vse ka se objavi ... samo slabo znate večina pisati. Dobroga nika ne vijdite te se pa čudite ka je svejt nej dober. nemre biti če si ti en črni kamenček v mozaiku, a teh črnih kamenčkov pa je toliko da je črna slika. sram vas bodi. če je ponudil je ponudil. katalinič je tudi zriktal
krivo pa je ministrstvo. glavno da oni imajo razpise....lahko bi bili na prvi bojni črti, pa ne bi vzeli ponujenega orožja, ampak bi imeli naši generali najprej razpis in za dva tedna, tri, če ni pritožbe bi sestavljali pogodbo ... in tik pred podpisom bi že oni padli, saj bi nas sovražnik že vse pojedel... to je žalostno, da se ne znamo odločati hipoma in takoj, zdaj kp je najbolj potrebno...če bi nas farbal nek južni brat bi še razumel, a domač človek zrihta, naši pa neodzivni. to je žalostno. še vedno lahko opremo preverijo ko pride, če je po standardih...pa če glih ne dihta, bodo pa za v trgovino maske tudi ok, če je zdaj 'karkoli za cote' ok.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice