Iz Letalskega centra Maribor so letala protitočne obrambe vzletala nad nebo v Pomurju in Podravju ter vse do Podvelke in Slovenskih Konjic. Stroške je lani pomagalo kriti 68 občin iz vzhoda države, del denarja je primaknila država.

Ob poletnih neurjih večina kmetov in vinogradnikov s strahom pogleduje proti nebu, saj nevihte s točo vsako leto povzročajo večje škode na pridelkih. 

Čeprav Agencija Republike Slovenije za okolje oporeka učinkovitosti letalske obrambe pred točo, so kmetje prepričani, da je vsaka pomoč dobrodošla. 

Lete protitočne obrambe financirajo predvsem podravske in pomurske občine, del denarja pa običajno primakne tudi ministrstvo za kmetijstvo. 

A kot vsako leto tudi letos v Letalskem centru Maribor še ne vedo, če in kdaj bodo sploh prejeli denar od države.

Ne vedo, kdaj oziroma če bodo dobili sredstva

Stroške je lani pomagalo kriti 68 občin iz vzhoda države, del denarja je primaknila država. Letos pa piloti še ne vedo, če in kdaj bodo dobili denar.

»Letos zopet čakamo. Čakamo na pogodbo, čakamo na denar, ki je manjši kot lani, s tem da imamo več ur, čeprav smo se lani dogovarjali in so bila neka zagotovila za 30-odstotno povišanje, se letos to ni zgodilo. 

Upam, da nam sredi sezone ne bo zmanjkalo sredstev in ne bomo ostali na tleh,« je povedal Darko Kralj, vodja protitočne letalske obrambe.

Da se protitočna letalska obramba vzpostavi čim prej, si prizadevajo tudi na ptujskem kmetijsko-gozdarskem zavodu.

»Absolutno se zavzemamo za to, da bi bila letalska zaščita pravočasno izpostavljena, kar nas skrbi to da, že zadnjih deset let se pogovarjamo, vsako leto z mesecem majem, ali bo ali ne bo, kdaj začeti ne, to nas najbolj skrbi,« je povedal Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj.

Vsak odstotek šteje 

To, da je letalska obramba pred točo potrebna in še kako zaželena, menijo tudi kmetje in vinogradniki, saj so tisti, ki po navadi zaradi toče utrpijo največjo škodo.

»V zadnjih letih smo imeli kar nekaj toče, lani recimo je toča uničila 80 odstotkov našega vinograda, na območju Slovenskih goric pa enih 40 ali 50 odstotkov,« je dejal vinogradnik Alojz Herga.

Mariborski letalski center se je kot edini prijavil na razpis kmetijskega ministrstva za sofinanciranje letalske zaščite pred točo, a odgovora o podpori še niso prejeli.

»Mi smo se na razpis prijavili, čeprav so sredstva nezadovoljiva, vendar smo kmetom obljubili, da bomo vsaj v začetku probali tisto narediti, koliko lahko naredimo, saj letaska obramba 100-odstotna ni,« je pojasnil Kralj.

Čeprav letalska zaščita ni popolna, naši sogovorniki poudarjajo, da šteje vsak odstotek. 

Rebernišek je poudaril, da tudi, če uspejo škodo zmanjšati iz 80 na 30 odstotkov, so naredili ogromno, saj sicer govorimo o milijonskih škodah.

Kmetje prisegajo na letalsko zaščito

Po besedah vinogradnika Alojza Herge je protitočna letalska zaščita učinkovita in se to najbolj vidi v Slovenskih goricah. Dodal pa je še, da bi si lahko za vzgled vzeli Avstrijce, ki letalsko zaščito že leta izvajajo uspešno.
 
Precej zanesljivejša je obramba z mrežami, a jih ni mogoče namestiti vsepovsod.

»Protitočne mreže lahko zaščitijo določen segment pri sadjarjih, pri vinogradniških površinah imamo malo težave pri višjih naklonih, pri terasnih sistemih že imamo težave. Zagotovo pa so protitočne mreže ena izmed rešitev. 

Seveda, nikakor pa to ne more zaščititi poljščin,« je pojasnil Rebernišek.

Zato kmetje stavijo na letalsko obrambo pred točo.

Komentarji (4)

gost34637 (ni preverjeno)

vijden ka so dobro pripravljene.....še nad avion so klimo zmontejrale ka se debeli ne pregreje kda v avion prijde

fvfefwfewfew (ni preverjeno)

Prvo van vrejme naredijo chemtrailsi toče itd te pa frajere špilajo za naše davkoplačevalski pejnaze! Gnide spizdite delat!

LZN (ni preverjeno)

mladizdravniki.si deset polomij te vlade

eroplan (ni preverjeno)

Imamo svoj pomurski letalski klub ali center .Za kaj se ne napravi pogodba in se na en avion namontira ogrodje za rakete in je to to .Vsako leto isto .Ta čas ka ovi preletij tam okolica maribora in ptuj ter pride nad pomurje je konec toča svoje naredi .Najboljša obramba so bile rakete in rampe po vaseh

Starejše novice