Pred spomenikom osvoboditeljem na Trgu zmage v Murski Soboti je potekala tradicionalna spominska slovesnost s položitvijo vencev – tokrat še z rusko delegacijo.

V Murski Soboti se danes spominjamo pripadnikov rdeče armade, ki so 3. aprila osvobodili mesto in Prekmurje. Ob 9. maju se je padlim borcem poklonili župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek z veleposlanikom Ruske federacije, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo in predstavniki Društva Slovenija-Rusija.

Zbrane goste in občane sta nagovorila soboški župan, ki je poudaril pomen ohranjanja spomina na vojne grozote in zločine, ter Nadja Miloševič. V kulturnem programu sta medtem nastopili vnukinji Evgena Emrija, ki sta s slikami in pripovedjo prikazali zgodbo njunih prednikov, padlih v drugi svetovni vojni.

Nekaj utrinkov vam ponujamo v fotogaleriji.

Vence položile tudi ukrajinska, azerbajdžanska ter gruzijska delegacija

Že včeraj so se na Trgu zmage padlim borcem za svobodo sicer poklonili z veleposlanikoma Ukrajine in Azerbajdžana ter namestnico veleposlanika Gruzije.

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bela rit (nepreverjen)

In to samo zato ka se med sebov ne trpijo!! Čista bedarija in nepotrebna proslava!

davaj (nepreverjen)

"Besede ukrajinskega veleposlanika Mihaila Brodoviča, da je Putinova Rusija enak agresor kot Hitlerjeva Nemčija slovenski mediji preprosto zamolčali"

In reply to by bela rit (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ti si zamolčal besede ukrajinskih rusov in ostal živ?

In reply to by davaj (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Po mojem je tole malce bolj kompleksno. Da so Urajinci v novejšem času doživeli, kar so... so še najmanj krivi sami. Prevarala jih je Evropa in Amerika. Kajti tisto približevanje Ukrajine Natu in nato demostracije v Kijevu zaradi odločitve proruskega predsednika, da se bolj povežejo z Rusi... so zakuhali namerno zahodnjaki.

Ne pozabimo, da je bil neki dogovor Rusije in Zahoda v tem, da se naj Nato ne širi bolj proti vzhodu, torej naj ne vabi k sebi Urajine. Kdo je tu požrl besedo? Vse ostalo... je samo posledica nekih "normalnih" dogajanj: Donieck in Lugansk sta se oz. se probata odcepiti (kakor npr. Katalonija - ona lahko, ti dve republiki pa ne?), Rusi so, ker so dovolj močni, organizirali še referendum na Krimu, kjer itak živi večina Rusov, in si ga lahko kar napišem, vrnili! Ne pripojili! Če kdo ne ve, je bil Krim do leta mislim da 1954 del ruske republike, nakar ga je, verjetno pijan in tudi zato, ker je bil Ukrajinec, Nikita Hruščov dal za darilo takratni ukrajinski republiki. Obe ozemlji sta bili takrat del Sovjetske zveze... Podobno so tudi pri nas risali zemljevide... predvsem po Istri in imamo, kar imamo tudi sami!

Pa sedaj sodite... če so Rusi res taki okupatorji?

In reply to by davaj (nepreverjen)

hiža (nepreverjen)

po tvoji logiki bodo tude v lendavi razpisali referendum in lendavo pripojili madžarski? Pa bo orban vrnil Lendavo madžarski - Ne pripojil!

Slovenci bi po ton lejko porabje vrnili Sloveniji prav tak medmurje, kero je nikdar nej bilo hrvaško!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Nekaj narodnostnega ozemlja, katero je na "napačni" strani meje... je bilo dodeljeno Madžarski in Sloveniji po nekih državnih pogodbah, odločitvah na mednarodni ravni.

Kar se tiče Krima, pa je bil, tako knjige in so mene tudi tako učili, kot darilo podarjen Ukrajini leta 1954 ali 1956 (točno ne vem). In takrat... ni nihče upal reči niti "a" v takratnih železnih časih v Sovjetski zvezi.

Nekako tu vidim razliko, logiko pa pusti: težko je dandanes glede mej kaj logičnega tudi narediti!

In reply to by hiža (nepreverjen)

Davaj, davaj (nepreverjen)

Dragi davaj. Besede ukrajinskega veleposlanika so milorečeno smešne. Ukrajina se je v zadnjih letih začela nevarno spogledovati s fašizmom in nacizmom. Poveličevanje Stepana Bandere, ukrajinskega skrajnega desničarja in sodelavca nemškega nacističnega režima, je šlo tako daleč, da je ukrajinski parlament celo njegov rojstni dan imenoval za državni praznik. Ukrajina danes pooseblja vse, česar se moramo bati v Evropi.

In reply to by davaj (nepreverjen)

davaj (nepreverjen)

bi pa bilo dobro, če bi z enakimi vatli meril tak Rusijo, kak Ukrajino, a ne?

In reply to by Davaj, davaj (nepreverjen)

Davaj, davaj (nepreverjen)

Ne razumem, kaj želiš povedati. Če odposlanik neke države, kjer poveličujejo naciste in antisemitiste do te mere, da prvemu nacistu države leta 2019 posvetijo državni praznik, na Generalni skupščini Združenih narodov pa glasujejo proti resoluciji, ki obsoja poveličevanje nacizma, izjavi nekaj takega, potem te njegove besede niso vredne pol kozarca hladne vode.

In reply to by davaj (nepreverjen)

ruščuk (nepreverjen)

..."Kot noč in dan se ločita tudi ikonografiji obeh spominskih slovesnosti. Danes, ko so se poklonili "drugorazredni" zmagovalci, sta spomenik padlim Sovjetom in partizanom "čuvala" dva pripadnika SV iz soboške kasarne v maskirnih uniformah, nikjer praporov Združenja za vrednote NOB, kaj šele Lipičevih in drugih veteranov vojne za Slovenijo. Jutri bo povsem drugače, spomenik bo "varovala"enota gardistov SV, praporov bo kar mrgolelo, obeta se množična udeležba članov društva slovensko-ruskega prijateljstva sKučanovim Sašom Geržino na čelu, gotovo ne bo umanjkal šef reformiranih komunistov Dejan Židan, domači in nacionalni mediji pa bodo z vso pozornostjo pospremili nastope govorcev......"

Siher (nepreverjen)

Nepomembno in obrobno za prihodnost prekmurcev.

lipa3 (nepreverjen)

pa ka delajo z touf decov tan?

In reply to by Siher (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

SRAMOTA OD SRAMOTE, da soboška rdeča oblast koristi nedolžne otroke za propagando svoje ideologije in jih opremi z kapami in zvezdami to je pa res dno od dna. Smo še mi sploh demokratična država ? Smo še sploh članica EU za katero se je na referendumu odločilo 89,8 % Slovencev ? Fotografije tega bodo obšle svet in srčno upam, da bo prišel čas ko bo za to nekdo odgovarjal. Kaj bi se zgodilo če bi se recimo otroci pojavili z križem v rokah ? Pa križ nikoli ni bil uvrščen v simbole totalitarnih režimov, kot rdeča zvezda. Zlorabiti otroke - SRAMOTA.

DF-LUP (nepreverjen)

Besede ukrajinskega veleposlanika Mihaila Brodoviča, da je Putinova Rusija enak agresor kot Hitlerjeva Nemčija slovenski mediji preprosto zamolčali

kapelčan (nepreverjen)

Vse lepo in prav, zgodovina se ne sme pozabiti, moti me pa sam protokol, vsi vemo kateri smo bili v vojski ,da se igra hima potem moraš poleg tega da si v uniformi z roko pozdravtiti- salotirati, zdaj pa je tudi jasno da g. FARIČ Marjan tega ne ve ker ni služil vojaškega roka in tote komande ne pozna, vožno, ka je glovni ....... sramota !

staven (nepreverjen)

hahaha Farič pa vojska, sen mislo, ka je on rudar!?

In reply to by kapelčan (nepreverjen)

Gravar (nepreverjen)

Hehe, vseeno kaj je on, itak so to smesne pravljice za otroke in vernike komunizma.

In reply to by staven (nepreverjen)

pretiravanje (nepreverjen)

če bi bilo skromno kak včeraj z Ukrajinci in Gruzijci še ajde, drgače pa: "Oprostite jim, san ne vedo kaj delajo!"

resnico - ljub (nepreverjen)

Kot noč in dan se ločita tudi ikonografiji obeh spominskih slovesnosti. Včeraj, ko so se poklonili "drugorazredni" zmagovalci, sta spomenik padlim Sovjetom in partizanom "čuvala" dva pripadnika SV iz soboške kasarne v maskirnih uniformah, nikjer praporov Združenja za vrednote NOB, kaj šele Lipičevih in drugih veteranov vojne za Slovenijo. Danes pa povsem drugače, spomenik je "varovala"enota gardistov SV, praporov je kar mrgolelo, bila je množična udeležba članov društva slovensko-ruskega prijateljstva s Kučanovim Sašom Geržino na čelu, domači in nacionalni mediji pa bodo z vso pozornostjo pospremili nastope govorcev.
Včeraj na slovesnosti "drugorazrednih" je, sodeč po zapisih v medijih, govoril le soboški rdeči župan Aleksander Jevšek, kandidat Židanove SD za evropskega poslanca. Predvolilno je njegov govor tudi izzvenel! Nikjer pa niti z besedo, da je zbrane nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihailo Brodovič. In zakaj ne? Zato, ker je Putinovo Rusijo znova obtožil, da se 70 let po zmagi nad nacizmom do Ukrajine obnaša enako, kot se je Hitlerjeva Nemčija: napadla jo je z vojaško silo in si prisvojila polotok Krim. Spomnil je, da je Ukrajina za zmago nad nacističnim zlom prispevala od 8 do 10 milijonov človeških življenj, zato se mu zdi nesprejemljivo rusko prilaščanje vseh zaslug za zmago. TO JE OBJEKTIVNO POROČANJE VENDAR TEGA SLOVENSKI MEDIJI NISO SPOSOBNI TAKO POROČAJO V TUJINI, SAMI PRESODITE KAJ JE RESNICA.

Kamerad Boris (nepreverjen)

Predstavniki države (Ukrajine), ki poveličuje nacizem in svojim nacističnim sodelavcem in podpornikom (Stepan Bandera) leta 2019 posveča državne praznike, nimajo kaj početi pri tem spomeniku. To je spomenik milijonom mladih fantov in deklet, ki so umrli zaradi nacizma in predstavniki današnje Ukrajine tu ne bi smeli biti zaželeni.

Kamerad Boris

Pancho villa (nepreverjen)

Najlažje je kritizirati. Vsem moraš posvetiti enako pozornost tako Azerbejdžancem , Gruzijcem, Ukrajincem kot Rusom, da se kot dober gostitelj nikomur ne zameriš pač dve prireditvi, na željo Ukrajincev. Včeraj so npr. igrali soboški harmonikarji danes zaradi vremena ni bilo kulturnega programa. Tako je težko reči, da so naši prijatelji iz Ukrajine, Azerbajdžana in Gruzije drugorazredni. Vsa čast MO Murska Sobota, ki je že za časa Antona Štihca polaganje vencev dvignila na raven kot so si naši osviboditelji zaslužili.

suli (nepreverjen)

Jevškov govor še nekako razmin -(Spomin na vojne grozote), nerazmin pa nadaljevanje ( IN ZLOČINE ). Verjetno on misli na - REVOLUCIJO IN POVOJNE POBOJE. Zato menim, da bi župan moral še poklicati svojce pomorjenih družin.

čarni vrag (nepreverjen)

Rusi so nej krivi zato, ka so naši komunisti pobijali in ropali SVOJE ljudi. Ni skrivnost, da so osvoboditelji po vojni pobili več Prekmurcev, kak okupatorji med vojno v štirih letih. To je nej bila osvoboditev, ampak zamenjava ene tiranije z drugo. Samo to večina ljudi nemre razmiti.

In reply to by suli (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Jevškov govor je bil prava sramota demokracije. Začetni del bo v redu, nadaljevanje pa je polaganje laži na laž in teženje k samo promociji. Če tega župan še ne ve: izreči laž slučajno, iz nevednosti... niti ni neka laž, lagati pa zavesto, je čista laž. In naš župan je politično povedano... lažnivec!

Kaj je takega povedal: spet je nakladal o nestrpnosti in netenju sovraštva. Čista laž! Kdo ljudi bolj podžiga k nestrpnosti in sovraštvu, če ne taki kot on. Po njegovem vsi, kateri mislimo glede njihove sedanje politike, politike polpreteklega časa... netimo nemir in sovražnost.

Koga jaz kot drugače misleči pozivam k nestrpnosti...? In podobni govori si kar sledijo sedaj, ko se vsi rinejo v Evropski parlament. Tam se naj pojavijo z rdečimi zvezdami na glavi... Si ne upajo! Bedasto bi izpadli, ker bi se smejali direktno iz njih. Trenutno se seveda samo posredno, ko se kje pojavi kakšna slika s podobno ikonografijo.

Dalje je župan govoril o Evropi in ponavljal slogane svoje stranke... in nekako netil nemir med drugače mislečimi. Kot, da smo mi proti Evropi nekih vrednot, proti Evropi varnosti, blaginji... Glede na volitve je samo nekaj manj kakor polovica prebivalstva takih, kateri volijo desne stranke in ne peščica. Njegov govor in podobni... so naravnani tako, kot da so dobili volitve s stoprocentno podporo, kakor v času diktatorja Tita. Župan... kje je povezovalnost? Prazno nakladanje, bi rekel!

Dragi župan, prevaral si mogoče marsikoga, mene sigurno ne!

Je pa bila priredititev res komunistično obarvana, s polno simbolike preteklega časa, nosili so zastave v slovenskih barvah in z znakom prejšnjega totalitarnega režima, katerega je obsodil ves svet. Lepo, ni kaj! Tista deca, katerim so dali kape z zvezdo na glavo... se jim tudi ne smilijo. Kaj pa otroci sploh vejo... o tem?

In reply to by suli (nepreverjen)

nithdil (nepreverjen)

Kakoli bi se napravilo, skous bi se najšo nešče ka bi kuntra mlato, brez toga nejde prinas zgleda......to je tak kak beteg nekše...

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

STOP IZKLJUČEVANJU DRUGAČNIH, RAZLIKOVANJU NA PODLAGI BARVE KOŽE, JEZIKA!

Partizanko (nepreverjen)

O, tu pa je mali smrad prisoten. Ljigavec.

Lol lol (nepreverjen)

Da, to je fotografija posneta 9. maja 2019. Da, prav vidite. V rdeči Murski Soboti pod vladavino
stranke SD !
Temu pravijo obeležitev dneva zmage. V Sloveniji in Evropi temu pravimo zloraba otrok. Kje je Varuh CPRS ?
DEFINITIVNO ZLORABA OTROK, KO GA OBLEČEŠ V KOSTUM MNOŽIČNIG MORILCEV !

1000% ISTINA (nepreverjen)

TO SI POGLEDNITE, PA ZNAJTE KA TE DREK KA STE GA SKUJALI SAMI GOR POGRLE !!!
http://www.pravice-otrok.si/index.php?id=139&tx_ttnews%5Btt_news%5D=123…
TOTALNA ZLORABA OTROK V PODLE KOMUNISTIČNE IDEJE! TOTALNO POLITIKANSTVO STRANKE SD IN NJIHOVEGA ŠERIFA TER ŠEFA KOMUNISTOV KUČANA ! PA SPIZDITE NAM IZPRED OČI STARI SINILNI SLINAVCI, PA NAS PUSTITE KA MO ŽIVELI, GNIDE ENE ! PARTIZANI SO KLALI ŽENSKE PA DECO TO RAJŠI POVEJTE, VEČ SO JIH SPOKLALI KAK HITLER ! DECO OBLAČITE V KOSTUME MNOŽIČNIH MORILCOV ! SLABŠI STE OD DREKA!!! SLABŠI !!!

zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

TOČNO TAK 100% IMAŠ PRAV, MISLIM KA JE TA ZLORABA OTROK VELIKI ŠKANDAL IN BI MOGEL KRIVEC ZA TO KAZENSKO ODGOVARJATI DA SE TO DOGAJA LETA 2019 V SOBOTI IN TA KRIVEC JE SD KOMUNISTI. ZDAJ SI PA ZAMISLITE KAKŠEN CIRKUS ŠE BO NA PROSLAVI V BELTINCIH OB 100LETNICI KER IMA VSE PREK ISTA KOMUNISTIČNA BANDA. KOMUNISTI SPOROČAMO VAM KA VAS V BELTINCIH NOČEMO VIDETI, ČE SE PA SLUČAJNO TJA PRIKOTATE PA NAS LJUDSTVA TAM NE BO. ZADOSTI SRANJA DELATE V SOBOTI PO DRUGIH OBČINAH PA NE BOSTE. O

In reply to by 1000% ISTINA (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vseeno treba malo odpreti oči in vklopiti možgane. Pri otrocih v uniformah gre očitno za otroke Rusov, ki živijo v Sloveniji. Oblečeni so v barve Rdeče armade.

BUM - LUP (nepreverjen)

črni vrag - tak lažeš kak komunisti tudi oni tak lažejo da sami sebi verjamejo. Ubogo deco, ki so verjetno mislili, da fašenek pa pustite na miru. Nekaj podobnega je delal samo hitler tudi on je deco preoblačo v korist svoje bolne ideologije.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice