Občinski podrobni prostorski načrt, ki na območje bivše vrtnarije umešča objekt vodarne, je bil že dvakrat umaknjen z dnevnega reda seje mestnega sveta. Občinska uprava pa ga v takšni obliki v tretje ne bo več predlagala.

Na zadnjih dveh sejah mestnega sveta je bila na dnevnem redu tudi točka, ki je precej razburila mestne svetnike. Govora je bilo o prostorskem aktu, ki na območju Fazanerije, predvideva umestitev objekta vodarne, poslovnega objekta s črpališči.

Gre v praksi za širitev vodnega zajetja Fazanerije na štiri vodnjake in gradnjo objekta, za to pa je potreben tudi relativno velik prostorski poseg. Zaradi vseh navedenih dejavnikov je slednje povzročilo precej neodobravanja s strani določenih mestnih svetnikov in drugih 'prizadetih' akterjev.

Namesto vodarne druge vsebine

Zapleti in nazadnje še obstrukcija mestnih svetnikov so vodili k temu, da je bila predlagana točka že dvakrat črtana z dnevnega reda in premaknjena na eno izmed naslednjih sej, a kot kaže, občina z istim predlogom ne bo poskušala še v tretje.

"Ker v prihodnje ni realno za pričakovati, da bi mestni svet sprejel gradivo v predloženi obliki, ga v kratkem ponovno ne bomo posredovali v obravnavo v enaki obliki. Izvedbo postopka izdelave in sprejema OPPN, kot to predpisuje zakon o urejanju prostora ni možno nadaljevati brez sprejema odloka v I. obravnavi na seji mestnega sveta. V kolikor se vodarna izloči iz osnutka OPPN, bi za to območje bilo potrebno do sedaj izvedene postopke ponoviti ter pripraviti nove strokovne podlage za druge vsebine - objekte, ki bi se lahko gradili na tem območju," so nam pojasnili na občini. 

VIR: MOMS

Nadgradnja pomurskega vodovoda ni ogrožena

Vodarna predstavlja tudi tretji sklop javnega naročila težko pričakovane nadgradnje pomurskega vodovoda sistema B, za katero so pomurske občine konec lanskega leta vendarle dorekle finančno konstrukcijo. Pa je več kot 33 milijonov evrov vreden projekt zaradi zapletov glede vodarne ogrožen? Soboška občina pravi, da se javno naročilo za oba sklopa vodovodnega omrežja lahko izvede brez vodarne.

"Do razjasnitve zadev v zvezi z vodarno, tretji sklop ne bo razpisan skupaj z vodovodnim omrežjem, ampak pozneje. Prav tako do takrat tudi ne moremo oceniti, kako bo to vplivalo na časovnico projekta oziroma kakšna bo časovnica vodarne znotraj celotnega projekta," odgovarjajo v občinski upravi.

So drugi vodni viri primernejši? Na potezi je država

Znano je, da je vodstvo javnega podjetja pomurski vodovod sistem B z županom Jevškom velik zagovornik ohranitve in zaščite vodnega vira Fazanerije ter posledično projekta vodarne. Pojavljajo se pa tudi informacije, da bi lahko bili določeni drugi viri bolj ustrezni in imeli večji potencial, predvsem vodni viri pri reki Muri.

Kot pravijo na občini, je ministrstvo za okolje in prostor že v letu 2019 naročilo pripravo strokovne podlage za zajetje pitne vode, ki se uporabljajo za javno oskrbo s pitno vodo na območju pomurskega vodovoda - sistema B, na podlagi izdelanih strokovnih podlag pa bo izdelan osnutek uredbe o vodovarstvenih območjih, kjer bodo podani tudi režimi na teh območjih, glede na potencial in uporabnost obstoječih vodnih virov. Občine strokovnih podlag sicer še niso prejele, jih pa po navedbah soboške občine pričakujejo v kratkem.

"Danes se iz vodnega vira Fazanerija za občane Mestne občine Murska Sobota in ostalih občin, načrpa 750.000 kubičnih metrov pitne vode, po izgradnji načrtovane vodarne pa bi se iz tega vodnega vira zagotavljalo vsaj 50 odstotkov vseh potrebnih količin," poudarjajo na soboški občini in opozarjajo, da v kolikor vodarne ne bo na tem prostoru in vodni vir Fazanerija ne bo ustrezno prenovljen, bo treba poiskati druge lokacije in usposobiti druga zajetja pitne vode. To naj bi se po navedbah mestne občine še preverjalo.

Športni objekti in morebitni novi posegi niso pod vprašajem

Nameravana vodarna v Fazaneriji naj bi po nekaterih informacijah vplivala tudi na okoliške objekte, športno infrastrukturo, konkretno mestni stadion, teniška igrišča in kopališče, in dejansko tudi onemogočila nove posege v okolje ter tamkajšnjo infrastrukturo. Občina to zanika, saj da je območje črpališča že sedaj zavarovano z občinskim odlokom, a da bi omejitve lahko uvedla zgolj nastajajoča državna uredba, o njej pa kaj več ne morejo povedati, niti ni znano, kdaj bi lahko prišlo do njenega sprejetja. 

"Pričakujemo, da sprejetje navedenega predpisa oziroma vodovarstvenega režima ne bo vplivalo na že obstoječe športno rekreacijske in druge objekte ter ureditve na tem območju. Prav tako izgradnja vodarne, kot je načrtovana z OPPN, po našem mnenju ne bi smela vplivati na obstoj in nadaljnjo uporabo sedaj obstoječih objektov," še zatrjujejo na občini.

Več bo torej jasno, ko občine, ki so del sistema B, prejmejo pripravljene strokovne podlage za osnutek državne uredbe, a očitno se bo vodarna vendarle umestila na drugo lokacijo, ki bo tudi mnogo bolj sprejemljiva za večino.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
X.. (nepreverjen)

Obcine niso samostojne izpeljati nicesar, nic. Vse je zraven drzava. Zakaj jih imamo? Razpustiti jih.

tanja flaškon (nepreverjen)

vse gostilne bi se morale za večno zapreti
Koliko tragedij in koliko življenj je odnesel
alkohol
Tako pa butasti dedci hodijo gledat v gostilne
debelo ritne in napol oblečene kelnarce
in pijejo
in pijejo
in pijejo
in se koljejo
doma pa zanemarjajo nas poštene ženske
ki znamo sigurno bolje skuhati kosilo in pripraviti malico
kot jo pripravijo te kokoši v gostilnah
Kot sem rekla, bom v Brusli zahtevala da se vse gostilne zaprejo

In reply to by X.. (nepreverjen)

stric22 (nepreverjen)

pametno

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

NUJNA NOVICA (nepreverjen)

Ko bodo volitve, takrat bo spet vse aktualno. Koliko let - mandatov vas že nategujejo na suho sobočanci ?

J45 (nepreverjen)

Nasprotovanja svetnikov so bila izkljucno odraz njihovih nizkotnih politikantskih obracunavanj

Me pa zanima, cemu raje ne razsirimo ze obstojecega vodnega zajetja npr v Krogu?

tanja flaškon (nepreverjen)

boli me mednožje za vaš vodovod
Tudi Dejani Svinskoglavemu vodovod ne dela prav dobro

gostujoči (nepreverjen)

Vodni viri pri Muri niso aktualni ker si potem Vodovod sistem B nebi mogel izgraditi razkošnih pisarn. Vodarna je krinka za Zverovo palačo. Ima vodovod sistema C vodarno?? Nima ker ima vodnjake ob Muri in ne sredi Ljutomera kot hoče imeti Sistem B vodnjake sredi Murske Sobote

Prekmurec.. (nepreverjen)

Kak dugo de še te Zver pa njegova žena, ki jo je spravo v dobro plačano službo, galamo po ton vodovodi? Tüdi njegova vöra de prišla, skoro!!!

In reply to by gostujoči (nepreverjen)

SSSSobočanec (nepreverjen)

Malo hecno je opazovati projekt, ki ga SDS iz Lj podpira, a SDS-ovci iz Sobote pa kažejo Jevšku mišice. Škodo pa bodo imeli prebivalci ostalih občin, ko ne bo vodovoda. Sedaj lahko Jevšek kaže s prstom na svetnike iz desnice, da so rušili projekt vodovoda.

občannnn11 (nepreverjen)

Zelo zanimivi je odgovor Jevška da tretjič ne bodo več dali te zadeve na sejo mestnega sveta. To je v bistvu potem miniranje projekta oz. se mu je.. če vodovod za Goričance pade
V volilni kampanji po smrti župana Puconec Nemca pa je imel toliko povedati kako bo on in njegova SD delala za Goričance. To je pravi odraz sedaj skrbi SD ja za Goročance.

Starejše novice