Soboško društvo je na svoji zadnji seji razpravljalo o nameravanih posegih na območju Fazanerije, ki zajemajo postavitev vodarne in novih pomožnih igrišč za NŠ Muro.

Mestna občina Murska Sobota je 10. januarja z javnim naznanilom obveščala zainteresirano javnost o sodelovanju pri oblikovanju izhodišč za pripravo Občinskega podrobnega prostorskega načrta za podenoto urejanja prostora SO 54/1 (vodarna). Gre za območje bivše vrtnarije, kjer je občina še v času županovanja Štiheca zgradila geotermalno vrtino in uredila središče za obiskovalce. 

Kje bodo nova pomožna igrišča?

Prav tako je predvidena ureditev prepotrebnih pomožnih igrišč za potrebe Nogometne šole Mura, ki bi naj stala med Kopališko in Razlagovo ulico, na desni strani od mostu, ki ga prečkamo na poti do stadiona. Javna razgrnitev idejne zasnove ureditve je v načrtih in bi naj do nje prišlo v kratkem, saj so nam že lansko jesen z občine sporočili, da je realizacija predvidena v letu 2020.

Kot so nam še takrat povedali, bo umestitev dodatnih igrišč izvedena v skladu s pogoji, ki jih zahteva vodovarstveno območje na Fazaneriji, kjer je zajetje pitne vode za Pomurski vodovod. 

Možna lokacija za pomožna igrišča

Postavitev vodarne negativno presenečenje

Precej kritik in pripomb imajo v Društvu prijateljev Sobote, ki so se o teh načrtovanih posegih občine pogovarjali na svoji zadnji seji. Njihove ugotovitve smo pridobili v uredništvo Sobotainfo. Društvo deluje od leta 2006 in je bilo ustanovljeno z namenom, da bi preko delovanja društva ohranjali še preostale, sicer izredno redke stavbe stare Sobote in obudili že odhajajoče in izumrle tradicije in posebnosti mesta. Društvo vodi predsednik Arpad Norčič s podpredsednikoma Ernestom Bransberger in Janezom Eorijem. Sekretar pa je Viktor Vild.

Kot so zapisali, območje bivše vrtnarije prepoznavajo kot velik in dolgoročen potencial za razširitev in dopolnitev športno – rekreacijskih, turističnih, izobraževalnih namembnosti, ki so nastajale in so že urejene na širšem območju »zelenega klina« na severozahodnem koncu Murske Sobote. 

Namera občine, da bi na tako dragocen prostor postavili ogromen objekt vodarne jih je presenetila: »Po zasnovi sodeč samo pozidana površina obsega okrog 1000 kvadratnih metrov površine, izbor te lokacije za objekt s takim namenom ni utemeljen tudi  z nobenega drugega vidika, tehnično-tehnološkega, pravno-prostorskega in podobno,« pravijo Sobočanci. 

Novo krožišče bo posegalo v gozd?

Dotaknili so se tudi grafične predstavitve javnega naznanila, ki naj bi v zasnovi prometne ureditve predvidevala novo krožišče. To novo krožišče bi naj nedvoumno predstavljalo usmeritev motornega prometa direktno v gozd Fazanerija, kar bi pomenilo grob poseg v sam gozd.

 »Ali tako »providna« nastavitev cestnega kraka iz »krožišča« na zahod »meri« na brisanje gozda v celotni širini do Razlagove in na jug do Malega Dobla, kar bi pomenilo rušenje približno 1,5 hektarja varovalnega gozda?! Le za kakšne namene bi si nekdo zaželel porušiti tako veliko površino dragocenega gozda?!« se ogorčeno sprašujejo v Društvu prijateljev Sobote.

Imajo drugačne rešitve za nogometne potrebe

V društvu ocenjujejo, da je umeščanje vodarne povezano s pripravo terena za ureditev razvojnih potreb nogometa in pri tem potrebne prostorske širitve. Pravijo, da so kot zavedni Sobočani tudi zvesti navijači NŠ Mure, ampak menijo, da obstajajo primernejše in manj agresivne rešitev od teh, ki se nakazujejo. 

»Ni opravičena namera za posek gozda južno od kopališča, saj bi še tako velik pas poseke ne bil dovolj širok za postavitev nogometnih igrišč v smeri sever – jug po dolžini. Iz tega tudi sklepamo, da je opisana namera zasnove krožišča iz priloge javnega naznanila s krakom v gozd, predhodnica za ureditev velikih parkirišč na predhodno posekani površini sedanjega gozda,« pojasnjujejo v društvu.

Namesto vodarne raje pomožna igrišča

Za postavitev pomožnih igrišč predlagajo ravno območje, kjer je predvidena postavitev vodarne, kot alternativo pa omenjajo še sosednja zemljišča sedanje vojašnice na severu in dvorane bivšega trgovskega centra, kjer se sedaj izdeluje plastika.  

Za rešitev prostorske stiske predlagajo razširitev sedanjega parkirišča ob vzhodni strani Kopališke ulice, večjo parkirišče pa naj bi se dalo urediti na levem bregu Ledava, severno od glavnega stadiona. Ob tem bi bilo še potrebno sočasno urediti dodatni vhod na stadion s severne strani, še dodajajo.

»Taka rešitev bi tudi razbremenila konico prihajajočih vozil z obiskovalci tekem z juga, oziroma preko mesta in v večjem deležu omogočila prihode vozil s smeri severa (preko Markišavske ulice), ki bi se ustavili že pred Ledavo,« so še razložili.

Svoje predloge in pripombe so že poslali na Mestno občino Murska Sobota, bomo pa tudi mi naslovili vprašanja na občinsko upravo, kako so se opredelili do izpostavljenih pripomb Društva prijateljev Sobote.

Odgovore pristojnih bomo posredovali javnosti takoj, kot jih bomo dobili.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
marlyegh42 (nepreverjen)

Njive doj kupiti je alternativa pa de van tuj neprimerno. Neka pa nucamo.

administrator (nepreverjen)

gozd je treba absolutno posekati
V gozdu je veliko mrčesa, komarjev
dihurjev in podobne golazni kot je npr df

In reply to by marlyegh42 (nepreverjen)

lebari

SI PRAVI BUMBAR

In reply to by administrator (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

bumbar ti je mama
če pa mi daš ljubčka
takoj zbrišem
da ti je bumbar mama

In reply to by lebari

pravavlada (nepreverjen)

Pa pustite drevje in gozdove pri miru. Idioti

navijač pa pou (nepreverjen)

pometaj pred svojim drevesom, pa te pod...

In reply to by pravavlada (nepreverjen)

lekadol (nepreverjen)

Dragocen gozd ?
Pa to je neurejeno do amena.
Več kak polovica drejv je hin.

flouberca (nepreverjen)

Za kelko let so županske volitve?

ferdamt (nepreverjen)

pa kje vidijo drejve na načrtu?????
to je "društvo neprijateljev" ki živijo še itak 30 lejt nazaj..sramota ka nagajate okrog je pa drejv kelko ščejš!

navijač pa pou (nepreverjen)

fazanerija je edina v državi ka ma nogometni stadion v šumi!
zatou pa politiko: ohraniti šumo-vodijo "šumski" ljudje...

kušni drejvo (nepreverjen)

pa v kidričevem je na pol v šumi-na drugi strani pa njive.

In reply to by navijač pa pou (nepreverjen)

drejve (nepreverjen)

haha, ti ki najbolj zagovarjajo drevesa sedijo doma in gledajo drevesa le po tv ali fazanerijo z blokov

Nogomet50 (nepreverjen)

Dajmo uničiti del ambienta Fazanerije in postanimo kot vsi ostali klubi brez identitete.

IgnoratioIurisNocet (nepreverjen)

Pametnakoviči rajši ite pa saki dvej drejvi posadite, pa bo čez par let šuma,.,.nej ka samo zavirate pa drek mejšate že par 10 lejt! Pri nas sakši lejko nika doj stavi pa bremza. Če je projekt dober za več generacij pa stroka tak pravi te naj se dela in to takoj, pa bilo kaj! Brez pijtanja! Glavno ka do stale stoletja stare drejve, nevarne za okolico, pa votle,....

kodeks (nepreverjen)

vsak nogometni klub ima neoviran dovoz avtobusa (gostujoči klubi) do stadiona.
edino v ms so se nej mogli zgučati če naj zaradi teh normativov podrejo eno ali dve ubogi drejvi ker so ovirale..ajajaj

muraII (nepreverjen)

Zakoi se pa te igrišča ne delajo poleg igrišč za tenis? Občina je tan lastnica skoraj 8 hektarov površine. Tan je od oka mesta za 6 igrišč. In te parcele je krepko več od toga predvidenoga placa za podiranje šume in na placi od vodarne

Darko1 (nepreverjen)

Od teniških igrišči do kanala je zaščiteno vodovarstveno območje in igrišča po novem več ta ne pašejo. Kelko san ge razmo bi se tisti del v celoti problikoval v gozdni park, za šport bi se pa uredil samo del med Kopališko in Razlagovo ulico. Za moje pojme bi s tem dobili bistveno več, kak pa zgubili, ampak itak de se to vse blokeralo, ker bi ene pobralo, če bi se ta stara akacija ven posekala.

In reply to by muraII (nepreverjen)

revival (nepreverjen)

Miličar si volilne glasej kipuvle od gringosof, nika drujgoga... Tak kak s škropcami, špricerami pa slikanjon za fejsbuk z starimi soboškim babami...

1919 (nepreverjen)

Kere župan pa si je nej kipüvo?
Dejstvo je ka klub nüca igrišča pa klubske prostore, pa če bi nikak vlago, zakoj nebe mele neka od toga? A drevje v centre pa te ne maute, ka izginja?
Dajmo idnauk fküper staupete, pa napravmo neka kak se šika

In reply to by revival (nepreverjen)

Mous (nepreverjen)

Že tak je vse bogo..Tej dreve umirajo na obroke..Zakoj nebi postavili takak je receno.Tudi razsvetljavo bi morali naredit za lazje sprehode pozimi,pa da nebo pomote..Stadion nuca vecjo kapaciteto,sploj za parkirišča,ki jih nimamo..Smo kak v kmečki ligi,tak to drugi gledajo..Sploj če ščejo biti na dobron glasi v tujini..

Karčči (nepreverjen)

Bilo kuda Ebenšpanger svuda.

lebari

NA TEJ OBCINI SO RES PRAVI BEDAKI VSI PO VRSTI, ZARADI FUSBALA IN njihovih idej o igriščih bi posekali vse kaj je zelenege, bumbarji,raje rebovirajte Partizan pa še kaj bolj potrebnega kot pa vse dati za ta vsrani fusbal,ko pa bo spet kaj narobe in bo spet šlo zu grund pa nebo noben kriv,ta denar namesto za fusbal porazdelite na druga športna društva ki imajo uspehe samo jih skrivate da ljudje nebi tega videli samo fusbal je glavni,pamet v roke občinari

lebari

pa če ste tako občinari zagnani za fusbal, pa povejte javno koliko stane mesečno vzdrževanje stadiona in igrišč, pa koliko da mura za plače igralcem in osebju in koliko imajo posamezniki plače in bomo videli kako bodo to sprejejli sobočanci, saj ste lastniki stadiona in igrišč,saj vemo da so vsi podatki javni in morajo biti dostopni,pa brez laži prosim...po mojem se bodo tudi sponzorji prebudili po teh podatkih in premislili kako v naprej-če se jim ti splača dajati toliko denarja za prazen nič-----

lebari

pa če je občina lastnica stadiona,Mura pa uporabnik oz, korišča objekte v svoje namene vam mora plačevati najemnino za koriščenje igrišč in vse ostalega , pa povejte ljudem koliko občina dobi na mesec......najemnina in ostali stroški.elektrika,voda, po mojem niso mačji kašelj...

Rt (nepreverjen)

Se vidi ka nimaš pojma. Boljše za tebe, da občina teh podatkov ne objavi, ker se bo samo videlo, da na veliko lažeš glede tega. Mura vam enim ide tak v nos pa je v resnici prevzela na sebe vse to kar bluziš, da občina daje. Komunala več tudi nima nič s tem.

In reply to by lebari

black panter

za severno tribuno,prek ledave je puno mesta za igrišča pa parkirišča pa novi vhod za stadion

orbanoviči (nepreverjen)

Kak se od fuzbala guči je včasik en kup neumnih komentarov. Primitiven šport za primitivne ljudi.

sekretarka olga (nepreverjen)

tako je
meni se veliko bolj dopade balet

In reply to by orbanoviči (nepreverjen)

1411

V ton primere ma društvo prav, brezveze je sekati šumo ali še slabše betonerati njive, ce obstajajo druge alternative. Prvi primer tu kak ščejo postavitii vodarno + štihecova brezvena vrtina in vrtički. To vse skup more biti zadosta za dve igrišči. Druga alternativa območje prek od ledave in severno od vojašnice- bivša drevesnica. Mesta je vse do začetka lendavske ulice, rastej pa tan samo nekšo grmičevje. Neven pa što je lastnik toga.

1411

Drevje de že tak prlej ali slej trbelo sekati okoli vhoda v stadion, ka se povekša površina za arkirišča, avtobuse, intervencijska vozila in ka se končno napravi pred stadionon ena zbirna ploščad oz trg za navijače, takak to ma vsakši resen stadion.

čarni vrag (nepreverjen)

Se pravi na travniki nemre biti igrišče, češ ka je to vodovarstveno območje zato je treba posekati gozd. Pa tudi tisto vodarno bi lejko postavili negde pri vodovodnem stolpu.

1411

Čar tekme v ms je ka ideš tudi v naravo in na sveže zrak, sploj polete in spomlade. Bokše kak npr v maribore ge si totalno srede betona..

Joužek22 (nepreverjen)

Za to, da je Fazanerija v slabem stanju, je kriv lastnik, oziroma tisti, ki bi jo v imenu vseh nas moral vzdrževati: občina oziroma Komunala. Mura danes je, ko zmanjka denarja pa je ne bo več ali bo v tretji ligi. Se je že zgodilo. Vprašanje o tem ali plačujejo najemnino, vzdrževanje, varovanje je povsem na mestu. In dejstvo je, da so v evropskem merilu 10. Liga pa mislijo, da so zvezde.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice