Foto: Bobo
Številna vprašanja, dileme, polemike se pojavljajo okrog samega virusa, poteka bolezni in cepljenja. Na nekatera vprašanja odgovarja strokovnjak, imunolog in mikrobiolog dr. Alojz Ihan.

Kako bomo prebolevali bolezen covid-19, je odvisno od tega, kakšna količina virusa vdre v naše celice - prav zato je pomembno nošenje mask.

»Če veliko virusov vdre v eno celico, potem ti virusi zavrejo obrambni mehanizem celice in povzročijo poškodbo celice in vnetje. Če je virusa, ki vstopi v naše telo malo, potem tega ne storijo in razmeroma enostavno prebolimo okužbo,« razlaga imunolog mikrobiolog dr. Alojz Ihan

Maske zmanjšajo število vdora virusov v telo.

Način prebolevanja covida-19 je odvisen tudi od tega, ali je posameznik prekužen s prehladnimi koronavirusi iz prejšnje sezone. 

»Če smo prejšnjo sezono preboleli prehladne koronaviruse, imamo po vsej verjetnosti še limfocite T, ki pomagajo k hitrejši tvorbi protiteles in preprečijo delovanje novega koronavirusa, kar pomeni, da če imamo limfocite T iz prejšnjih prehladnih okužb ali če si jih ustvarimo s cepljenjem, potem hitro naredimo protitelesa in zanesljivo ne zbolimo za težjo obliko bolezni,« pojasnjuje Ihan.

Kadilci bolj dovzetni za okužbo s koronavirusom

Bolezen s hujšim potekom je značilna za starejšo populacijo in kronične bolnike. Kot razlaga imunolog mikrobiolog, je razloge za to mogoče iskati tudi v oslabljenem imunskem sistemu. 

»Zlasti pri starejših ljudeh, ki so imeli v življenju veliko okužb, vnetij, so se limfociti T izčrpali in zato pri teh ljudeh pričakujemo, da se bo tvorba protiteles začela pozno. Če ta protitelesa nastanejo šele več kot 14 dni po začetku okužbe, to po navadi pomeni težek potek bolezni,« je jasen Ihan.

Večje tveganje za hujši potek bolezni imajo tudi ljudje z bolezenskimi stanji, pri katerih so prizadete žile.

V to skupino spadajo ljudje s previsoko telesno težo, ljudje s srčno-žilnimi boleznimi, visokim tlakom in tako dalje. Težji potek bolezni pa lahko pričakujemo tudi pri kadilcih.

»Bolj so pljuča poškodovana - in to ne velja samo za kadilce, ampak tudi za druge pljučne bolnike - težji potek te pljučnice lahko pričakujemo,« še pojasnjuje.

Kaj nam pove test na protitelesa?

Kot razlaga Ihan, imamo več vrst protiteles, ki nastanejo proti virusu. Kar se tiče diagnostike, imamo eno vrsto protiteles, da z njimi merimo, če je posameznik že bil v stiku z virusom, če pa želimo vedeti, ali je posameznik zaščiten proti virusu, pa merimo anti RBD protitelesa. 

Vrednosti protiteles nam pokažejo, ali smo pred ponovno okužbo zaščiteni ali ne.

»Ljudje, ki imajo visoke nivoje teh protiteles, se ne morejo okužiti in tudi ne morejo prenašati okužbe. Namen cepljenja pa je, da ustvari visoke nivoje teh anti RBD protiteles, kar pomeni, da ti ljudje potem ne samo, da ne bodo zboleli, ampak tudi ne bodo prenašali okužbe,« še pojasni. 

Vrednosti protiteles so odvisne od merilnih sistemov. »Imamo teste, pri katerih je zaščitna koncentracija teh anti RBD protiteles izražena s številko 200, in najdejo se tudi ljudje, ki potem razvijejo 2000 protiteles po cepljenju. Pri drugih testih je lahko številka, ki te že zaščiti samo tri. Tako da, testi so različni in imajo različne skale. Vsak test je potrebno interpretirati glede na merilno skalo,« pove imunolog in mikrobiolog. 

Po naravno preboleli bolezni nekateri ustvarijo visoke vrednosti protiteles, ti bodo dobro zaščiteni pred ponovno okužbo. 

Spet drugi pa po preboleli bolezni skoraj ne ustvarijo omembe vrednega nivoja anti RBD protiteles in ti ljudje so občutljivi na ponovno okužbo. Zaradi tega se stroka bolj zanaša na učinek cepljenja.

»Cepljenje pa ustvari pri vseh cepljenih ljudeh zelo visoke koncentracije teh protiteles,« izvemo. 

Nas cepljenje zaščiti pred novimi sevi?

Če se cepimo ali prebolimo okužbo in razvijemo protitelesa ter se okužimo z drugo različico koronavirusa, nas lahko naša protitelesa več ne zaščitijo pred novim virusom.

»Zaradi novih različic sevov bomo lahko okuženi in prenašali okužbo, a po vsej verjetnosti ne bomo zboleli do te mere, da bi potrebovali bolnišnično zdravljenje,« pa še zaključuje.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bledon (nepreverjen)

Vse skupaj je prevara in zločin nad človeštvom upam da bodo vpleteni kazensko odgovarjali ali pristali v zaporu!

rotschild (nepreverjen)

TOOOO NISOOOO VIRUSIIII,
TO SO BAKTERIJE, KATERE SO NAPRAVILI PSIHOPATI V LABORATORIJIH IN TE BAKTERIJE PUŠČAJO VEN IZ RAZNIH LETAL KATERI NAS PRELETAVAJOOOO!!!!!!!!

In reply to by Bledon (nepreverjen)

Romo. . (nepreverjen)

TO PA JE RESNICA, NAJVEČ PROTITELES SO PRIDOBILI KORONISTI .

micikaaa (nepreverjen)

Še dolga leta bo virus ciklično spreminjal sev in pustošil po zemlji.....glavni krivec je in bo Človek.....mi smo virus opustošenja na Zemlji.....

Gost736 (nepreverjen)

Ihanovi govori so tak veredostojni kak če jih Janez pove, on je njegovo trobilo.

bullshit corona (nepreverjen)

Lejko pa enostavno delate na boljšon imunskon sistemi pa je zadeva rešena.
Zakoj niti eden od naših velecenjenih od politike nastavljenih strokovnih trobil to nigdar ne pove?
Najboljša obramba vsakega človeka pred virusi je njegov imunski sistem.
Nikšo cepljenje, nikše maske, nikša distanca in ostale neumnosti vas nedo obvarovale, samo vaš imunski sistem in zdrav način življenja. Gda de van to jasno, potem te se mogoče znebili toga vsiljenoga strahu pred ten kao najbole smrtnonosnih viruson od keroga v resnici umre zelo malo ljudi, glede na število kao pozitivnih.

Starejše novice