Vrtec Gozdiček Murska Sobota je v sodelovanju z vrtcem Alterbach iz Salzburga pripravil kulturno izmenjavo z naslovom »Umetnost ne pozna meja«.

V vrtcu Gozdiček v Murski Soboti je od 22. do 25. avgusta že 18. leto zapored potekala kulturna izmenjava, v kateri so se naši otroci združili z otroci iz Salzburga. 

Povezovanje in druženje otrok preko različnih delavnic

Tokratna kulturna izmenjava je potekala pod naslovom »Umetnost ne pozna meja«, v sklopu izmenjave pa so se otroci skupaj s starši povezovali in družili ob skupnem petju, plesu in najrazličnejših delavnicah.

Ena izmed delavnic je bila tudi kulinarična delavnic, kjer so imeli otroci možnost sodelovati tudi pri pripravi jabolčne pite in marmeladnih rogljičkov. 

Prisluhnili so tudi pravljici Muca Copatarica in si izdelali lutko. Spoznali so tehniko pirografije in si izdelali vložne mape iz lesa, naučili pa so se tudi skupnega ljudskega plesa Trojka.

Po različnih delavnicah je vsak dan sledil še izlet do različnih zanimivosti v Pomurju. Otroci so tako obiskali Muzej romske kulture in zgodovine, radijsko postajo Romic in enoto Romano na Pušči, Sikalu ZOO in konjeniški klub Zaton ter Vulkanijo na Goričkem. 

Na zadnji dan kulturne izmenjave jih je pot popeljala še do Serdice, kjer so se peš odpravili na 416 metrov visok Rdeči breg, nato pa so se vrnili v vrtec, kjer so opravili večerjo, poiskali škratov skriti zaklad na dvorišču vrtca in se pripravili na nočitev v vrtcu.

Velik doprinos k povezovanju otrok in kultur ter tkanju novih prijateljstev

Na tovrstne projekte so v Vrtcu Murska Sobota izjemno ponosni, saj so velik doprinos in bogatenje njihovega dela. Tudi v prihodnje tako načrtujejo izvajanje različnih projektov in povezovanje z drugimi vrtci. 

»Za naš vrtec pomeni ta izmenjava vsekakor prenos dobrih praks oziroma kultur enega in drugega naroda. In na tak način potem lahko bogatimo svoje delo, se povezujemo. 

Odzivi so bili pozitivni. Otrokom niti jezikovna razlika ni predstavljala nobene prepreke. Družili so se med sabo, igrali, veselili. Tako da vsekakor ena pozitivna izkušnja,« Borut Anželj, ravnatelj Vrtca Murska Sobota. 

Kot razloži vodja kulturne izmenjave, lahko takšni projekti veliko doprinesejo tako k razvijanju in povezovanju otrok kot tudi delovanju vrtca ter tkanju novih prijateljstev. 

»Namen izmenjave je, da se naši otroci srečajo in povežejo z otroci iz Salzburga. Da skupaj navežemo še bolj tesne stike tudi z njihovo kulturo, ki ni tako različna naši. In predvsem, da se bogati vrednota spoznavanja, deljenja, prijateljstev in poglabljanja že obstoječih prijateljstev.

Druga plat je pa seveda to, da poglabljamo tudi strokovne stike in izmenjujemo dobro prakso s kolegicami iz Salzburga,« pojasni Igor Smodič, vodja kulturne izmenjave ter vzgojitelj v Vrtcu Murska Sobota.

Zaključna prireditev in razstava umetniških del otrok

Kulturno izmenjavo obeh vrtcev so zaključili s slavnostno prireditvijo in kulturnim programom.

Otroci so v različnih točkah pokazali folklorni ples, ki so se ga naučili tekom delavnic in zapeli pesmi v slovenskem in nemškem jeziku.

Pripravili so tudi predstavo Muca Copatarica, nato pa so sledili še slavnostni nagovori ravnateljev obeh vrtcev in vodje izmenjave. Po prireditvi je nato sledila še otvoritev razstave umetniških del, ki so jih otroci izdelali v času delavnic. 

Nekaj utrinkov iz zaključne prireditve Kulturne izmenjave vrtcev si lahko pogledate spodaj. 

Komentarji (1)

tuncika

Spoštovanja vredno sodelovanje...............................................................
Vendar leva EU, ponuja le umetnost brez meja (FOTO-PUB) barve brez meja (LGBT), WOKE ideologijo, potem se človek lahko samo še vpraša "čigavi pa so otroci" ??????????? , da mi jih lahko vzgajajo "zombi učitelji".

Starejše novice