Foto: Nika Škrilec
Slovenija je z lesom bogata dežela, okrog 60 odstotkov njene površine pokriva gozd. V Prekmurju je ta številka sicer za polovico nižja, a še vedno predstavlja obnovljiv surovinski vir, ki je na tem področju zelo pester.

V Expanu v Murski Soboti je z namenom promocije rabe lesa za izdelke danes potekalo uradno odprtje razstave Čar lesa 2022.

Namen razstav je ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem pomenu predelave in uporabe lesnih izdelkov. Izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisije ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb in varovanje okolja.

Zato les kot biomaterial postaja v ospredju ekonomske politike EU, ki bo v naslednjih letih ciljno podpirala »zeleno« lokalno gospodarstvo.

Prisotne so nagovorili Helga Lukač, vodja regijskega promocijskega centra Expano, Razvojni center Murska Sobota, Albin Škalič, direktor Muralesa-a, Tovarna masivnega pohištva Ljutomer, Zoran Hoblaj, podžupan, v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Murska Sobota, Milan Šernek, predavatelj na Oddelku za lesarstvo, Biotehniška fakulteta, Univerze v Ljubljani, Franc Pohleven, pobudnik in organizator razstav Čar les in Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je razstavo Čar lesa uradno odprl.

Program odprtja sta popestrila vokalistka Dorina Gujt in cimbalist Andrej Sobočan. Program je povezovala Marjana Grčman.

Kot je povedal Milan Šernek, bi si les zaslužil bistveno več pozornosti. »Imamo ga na pretek, znamo ga obdelati, predelati, je naraven, obnovljiv, njegova uporaba ne sprošča škodljivih vplivov, predelava je nizko energijsko potratna.«

»Pravimo, da je les naše bogastvo. Naše bogastvo je samo v primeru, če ga izdelamo v končne izdelke. Takrat les obogatimo. Zato bi morali spremeniti gospodarsko strategijo,« je ob odprtju razstave povedal Franc Pohleven. 

Po besedah Helge Lukač, letos v Expanu nadaljujejo trajnostno zgodbo pri uporabi lesa pri gradnji in opremi.

Kot je povedala, skrbijo za odgovorno in trajnostno poslovanje. Po njenih besedah si nenehno prizadevajo, da ozaveščajo zaposlene, partnerje in obiskovalce.

»V tem duhu smo pridobili tudi certifikat Zeleni ključ in se vključili v shemo zelenega slovenskega turizma.«

»Veseli me, da lahko že drugič gostimo to razstavo. Objekt, v katerem se nahajamo je dokaz, kako les paše v moderne objekte. Ko sem bil pred leti v Milanu na razstavi Expo, sem obiskal tak objet in nikoli si nisem predstavljal, da bo enkrat stal tudi tukaj, v Murski Soboti,« je povedal Zoran Hoblaj. 

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dejan Židan je razstavo po nagovoru tudi uradno odprl. 

Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec

Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les vabita na ogled razstave v Expano, ki bo na voljo do 31. avgusta 2022. 

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
,,,, ,,,,, (nepreverjen)

Prekurski les je dober samo za kurjavo
Prekmurski les je do kurca

simkin (nepreverjen)

predelat vaše zabite glave v izdelke! kaj pa kurjava? to več hasne kot neka omara. ampak neee, dajmo raje kuriti z oljem in plinom

Ficlek (nepreverjen)

Šleperji vozijo slovenski les čez mejo, v Merkurju, Obi-ju, Bauhausu ali Slovenijalesu pa kupiš avstrijski ladijski pod ali navadne deske.

,,,, ,,,,, (nepreverjen)

Seres tipkovicu

In reply to by Ficlek (nepreverjen)

. (nepreverjen)

za predelavo lesa rabimo tovarne v slo veniji, ne pa da vozimo vse v avstrijo, ker sami ne vemo napraviti nič

pozorni (nepreverjen)

Ka bluzite pa smejšne face kažete. Pa je bijla prijlika v Bakovcaj na kükle pre Rajhe? Jodlare poküjpejo lejs(hlodovino), te ga pa mij nazaj kupujemo. Sramauta, ka ne premoremo več nite enoga lesno predelovalnoga obrata.

Dejann svinskoglavic (nepreverjen)

Opravljam pregled mednožja strokovno in kvalitetno

In reply to by pozorni (nepreverjen)

Lhgg (nepreverjen)

Nej ka, nebe znale napravite, doj smo zapravele kak muro. Kakšne ferme smo mele Jelovica itd.

vunek (nepreverjen)

Ves Slovenski les roma v Avstrijo in mi po tem uvažamo iz Avstrije . Avstrijci pa svoje gozdove ne podirajo

Klump (nepreverjen)

Zakaj vedno gucijo "da je to naše bogastvo"?
Ljudje ne nasedajte takim svinjskoglavam ker to nikoli ni bilo naše bogastvo,oni želijo obogateti in samo oni imajo bogastvo ko nam želijo prodati končni izdelek za nenormalne cejne. Mi od toga nimamo absolutno Nika preprokleti svinjskoglavec!

Starejše novice