Slika je simbolična.
Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo huda pričevanja o izkoriščenju delavcev iz Indije in nasilja nad njimi. Tujim delavcem, ki naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov, naj bi ob prihodu v Slovenijo, odvzeli potne liste.

Indijski delavci, ki so delo opravljali v avtopralnici, so po poročanju TV Slovenija zaradi hudih groženj pobegnili, dva sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici.

Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega izmed njih, pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice.

Delavcem naj bi tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko.

Indijskim delavcem odvzeli potne liste

Ob prihodu v Slovenijo naj bi 12 indijskim delavcem odvzeli potne liste, nazaj pa naj bi jih dobili dan pred obiskom inšpekcije za delo.

Da pride inšpekcija, so v podjetju po poročanju televizije slutili že dan prej. Po končanem inšpekcijskem nadzoru naj bi jim potne liste ponovno odvzeli, prestrašeni delavci pa so poklicali policijo.

Po besedah Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice »delodajalec v tem primeru očitno nekaj ve, kaj se dogaja glede morebitnih nadzorov«.

V družbi Amonte očitke zanikajo

Direktor družbe Amonte Semir Hajdarpašić, ki sicer ni želel pred kamero, je za TV Slovenija vse očitke zanikal. Prepričan je, da gre za poskus skupinskega izsiljevanja tujih delavcev, saj pravi, da so vse od začetka izražali zadovoljstvo nad delovnimi pogoji, nato pa kar naenkrat zahtevali višje plače in izginili.

Ocenjuje, da so delavci podjetje izkoristili za nadaljevanje poti proti severu Evrope.

Kot je še poročala TV Slovenija, so finančna uprava, inšpektorat za delo in policija konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju, a postopki še niso zaključeni.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stiv (nepreverjen)

Kaj,če bi kdo tega napihovalca in lažnivca Lukiččča vzel pod kontrolo !! Upam,da mu kdo nadeva na ta lažnivi izmišljajoči(brez dokazov) gobec !!??

jakaracman (nepreverjen)

Stiv, tij si tak blentavi, ka glij lejko v to avtopralnico delat ideš!!!!! Bedak!

In reply to by Stiv (nepreverjen)

Klump (nepreverjen)

zakaj pa ne bi smel direktor hoditi v spalnice
Saj jih vendar firma plača

In reply to by jakaracman (nepreverjen)

Vinetu (nepreverjen)

Semir Hajdarpašić .... vse jasno

Izmeckisiptarski (nepreverjen)

Ko vidis ime Semir Hajdarpašić, vse postane kristalno jasno...
Takih bi se morali kot drzava izredno bati in jih zaradi tega poskusati tudi cim prej odstraniti iz drzave, saj mecejo slabo luc na Slovenijo in nas slovence.
Idealen prostor za taksne je institut na Poljskem, katerega je potrebno samo ponovno odpreti in ze lahko razmisljamo o svetli prihodnosti nase drzave in vseh nas slovencev.

jakaracman (nepreverjen)

Ja, mečejo slabo luč na Šuštarje!!!

In reply to by Izmeckisiptarski (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Pitajmo se kak je mozno da prinas delodajalci znajo en den prle da pride inspekcija. V Avstriji veckrat pridejo celo z policijp ki zapre izhode iz tovarne, se helikopterje so nucali, te pa papere v, pa boug pomagaj ce ka ne stimle. Ce je red je vecini bougse, mi pa scitimo mutibarice! Pa naj ne motajo da je premalo inspektorjev, en z ekipo bi folgal v vsaki pokrajini, naj bi zrebali kama do sli, pa to vgojno zarana, te pa vcasig v firmo!

jakaracman (nepreverjen)

Ka, ka pa te "nagrade"?
S koj si te naj človik bazen napravi, te ga pa še vzdržavle????

In reply to by Gees (nepreverjen)

Starejše novice