Koncept hortikulturne ureditve štirikrakega krožnega križišča na 'puconski ravnici' je podoben oziroma nadaljevanje konceptu krožnega križišča pri motelu Čarda.

V začetku meseca aprila se je končala ureditev območja križišča na državni cesti Petrovci – Martjanci, v skupni dolžini 400 metrov, križišče Sebeborci.

Območje ureditve leži v katastrski občini Sebeborci v občini Moravske Toplice v neposredni bližini občinske meje z občino Puconci.

V krožišču uredili hortikulturno zasaditev

Spomnimo. Prvotno štirikrako 'črno' križišče se je preuredilo v štirikrako krožno križišče z zunanjim premerom krožišča 30 metrov s kolesarskim pasom v krožišču. Iz vzhodne strani se priključuje iz smeri Puconcev lokalna cesta, iz zahodne strani pa se priključuje lokalna cesta iz smeri Sebeborcev. Premer sredinskega otoka je 8,50 metra. Notranji otok je premera 6,50 metra, stožčasto zasut v katerem je občina Moravske Toplice uredila hortikulturna zasaditev.

Pri zasaditvi je bila izbrana hortikulturna ureditev, ki bo omogočala in zagotavljala preglednost voznikom za naslednji uvoz oziroma izvoz ter da bo ponoči onemogočena zaslepitev nasproti vozečih vozil, pojasnjujejo na občini. 

Kakšen je koncept?

Glede na lokacijo štirikrakega krožnega križišča , ki je na sredini ravnice, med obdelanimi kmetijskimi površinami, se je uredila zasaditev z zelenjem in medovitimi rastlinami v harmoniji simetrije, enakomerne razporeditve na obeh straneh osi cest, pojasnjujejo na moravski občini. 

Koncept hortikulturne ureditve štirikrakega krožnega križišča Sebeborci je podoben oziroma nadaljevanje konceptu krožnega križišča pri motelu Čarda v smislu, da je notranji otok razdeljen na štiri dele, kjer sta dela v smeri državne ceste zasajena s travo, dela v smeri naselja Sebeborci in Puconci pa sta zasajena z okrasnimi medovitimi rastlinami, to so trajnice.

Štirje deli se med seboj ločijo s pasom zelenja, ki v izhodiščni točki – vrh stožca predstavlja ena sama sadika okrasnega drevesa nizke rasti.

S štirikrakim krožnim križiščem se je ohranilo število krakov križišča, v prostor je umeščen element umirjanja prometa, uredila se je ustrezna cestna razsvetljava, postavljena ustrezna prometna signalizacija in prometna oprema, izboljšala se je voziščna konstrukcija in z vsem naštetim je dosežen ustrezen nivo prometne varnosti.

Komentarji (9)

Gees (ni preverjeno)

Koncno, tu so pa strokovnjaki poleg! Tak se dela! Nej pa kak vecina butastih krozisc v soboti ge so na testi zivci pa iznajdljivost voznikov,

čarni vrag (ni preverjeno)

Nič so nej na testi živci voznikov. Mogoče samo tisti, ka so izpit kupili.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Iz vzhodne strani se priključuje iz smeri Puconcev lokalna cesta, iz zahodne strani pa se priključuje lokalna cesta iz smeri Sebeborcev.

Seboborci so na vzhodu, Puconci na zahodu. Ravno obratno kot ste vi zapisali. Za zasaditev pa jim je treba dati Nobelovo nagrado.

., (ni preverjeno)

Končno!
Ampak vseeno 30 let prepozno.
No. Bolje pa pozno, kot nikoli.

. (ni preverjeno)

glavna cesta ma prednost vse ostalo je shit
nega prometa zakaj delati sranje

aoqoqo (ni preverjeno)

ko sredi ravnice naredis velik rondo, ker nimas nic drugega za pokazat, si dobil licenco za vstop v bolano politiko in stranko, katerokoli ze.

joahagre (ni preverjeno)

nimajo za burek v primerjavi s Tisinskim betonskim bazenom v kriziscu, kjer v zgodovini nikoli ni bilo nesrec, niti ni bilo zastojev, nikoli. padle so pa provizije $$$$

Nič j se ti nej (ni preverjeno)

Dečki,to so van Einsteini,tou nema nigde,ma to so ti izumitelji U božu mater..

KONČNO SO NARE… (ni preverjeno)

To krožišče se je delalo (verjetno Pomgrad) tako dolgo kot so delali Kitajci most na Peljašec na HR. To je nepredstavljivo, zakaj pisuni ne napišete koliko je bila cena tega krožišča, naj ljudstvo vidi v katero luknjo gre davkoplačevalski denar.

Starejše novice