Pomurje še vedno pretresa incident na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Na dogajanje na soboški srednji šoli se je sedaj odzvala tudi Dijaška organizacija Slovenije.

Kot smo poročali, so v uredništvo Sobotainfo prispele informacije, da naj bi dijakinja Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota dlje časa grozila sošolcem, da jih bo ubila. 

Spomnimo ...

Dijakinja naj bi po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah sošolcem pošiljala fotografije nožev.

Policijska uprava Murska Sobota je za Sobotainfo pojasnila, da so bili v sredo, 24. maja 2023, obveščeni, da na eni izmed srednjih šol v Murski Soboti med dijaki krožijo sporočila z neprimerno vsebino.

Po doslej zbranih obvestilih so policisti ugotovili, da preko družbenega omrežja krožijo sporočila z grozilno vsebino.

»Policisti so še istega dne na šoli opravili več razgovorov z dijaki, pristojnimi predstavniki šole ter starši. V nadaljevanju sledi še zbiranje obvestil in vključitev drugih pristojnih institucij,« so pojasnili iz Policijske uprave Murska Sobota, ob tem pa dodali, da bo na Okrožno državno sodišče podana kazenska ovadba oziroma poročilo.

Domino efekt srbske tragedije

Po razkritju dogajanja v Murski Soboti smo se za odziv na pretresljiv dogodek obrnili tudi na Dijaško organizacijo Slovenije, ki zastopa interes in pravice mladih.

»Dogodek v Murski Soboti je po našem prepričanju domino efekt srbske tragedije, kjer kot rešitev vidimo dobro in taktično podkrepljeno preventivo,« pojasnjujejo pojav groženj na soboški srednji šoli in izpostavljajo možne ukrepe.

Ena izmed poglavitnih nalog organizacije je opozarjanje na zagotavljanje nemotenega izobraževalnega procesa, kot razlagajo, je njihova dolžnost, da se odzovejo na tovrstne incidente in na slovenske oblasti apelirajo, da celotno situacijo obravnavajo skrajno resno.

Tako so tudi ukrepali ob strelskem napadu v Srbiji. 

Z dopisom, ki je bil naslovljen na več pristojnih, so se odzvali na tragični šolski pokol. Ob tem pa poskušali poizvedeti več glede preventivnega ravnanja v smeri preprečevanja tovrstnih tragedij v naši državi. 

Ključen je natančen seznam preventivnih aktivnosti

Dijaška organizacija je v dopisu pristojne pozvala, da čim prej posredujejo natančen seznam aktivnosti na področju preventivnega prepoznavanja duševnih stisk mladih, preprečitve širjenja sovražnega govora in nasilja v družbi, s poudarkom na izobraževalnem sistemu.

V dopisu pristojnim organom so se poskušali tudi pozanimati, ali imajo slovenske oblasti pripravljen varnostni načrt v primeru pojava suma resne grožnje za slovensko mladino.

Policijske enote zgolj začasni ukrep, treba poiskati ustreznejše rešitve

V dijaški organizaciji podpirajo povečano varovanje in prisotnost pripadnikov policijskih enot v bližini šol, hkrati pa svarijo, da za daljše obdobje to ni optimalna rešitev, treba se je osredotočiti na vzrok samih dejanj:

»Ne zdi se pa nam sprejemljivo, da je to le začasni ukrep, ki dolgoročno ni vzdržen in ne zagotavlja preventive, saj ne odpravlja vzroka za tovrstna dejanja, ki največkrat tiči prav v slabem duševnem zdravju.«

Rešitev vidijo predvsem v skupnem trudu, po njihovem mnenju je treba varnost mladostnikov zagotoviti na sistemski kot tudi operativni ravni, le s tem se jim lahko omogoči stabilen razvoj v zrele in odgovorne posameznike. 

Dijaška organizacija Slovenije nasilju ostro nasprotuje, tako v sklopu organizacije neprestano organizirajo različne dogodke, raznorazna srečanja, proti nasilju se borijo tudi z odzivi in dopisi pristojnim organom: 

»Vsak posameznik nosi odgovornost soustvarjanja družbenega duha, v katerem ni prostora za nasilje, mora pa biti nična toleranca do vseh vrst nasilja.«

Da bi prišli do jedra problema medvrstniškega nasilja nemalokrat z mladimi, opravljajo tudi razne ankete, dijaška organizacija pa je bila ta mesec prisotna tudi na Festivalu duševnega zdravja.

»Rdeča nit vsega našega udejstvovanja je preventiva tovrstnih dogajanj na daljši rok in poučevanje mladih o samopomoči in pravilni reakciji ob morebitnem soočenju z neposrednim ali posrednim nasiljem,« poudarjajo pomen preventivnega ravnanja. 

Dijaška organizacija Slovenije spodbuja vse mlade k udejstvovanju na vseh aktivnostih, ki jih ponuja. Za žrtve ali priče nasilja je mladostnikom na voljo tudi varuhinja dijakovih pravic.

Komentarji (38)

hhhggcb (ni preverjeno)

Sobotašinfo vej pa pijše ka je tou že dlje časa, gvušno že prle kak se je zgoudilo v srbiji. Tak ke je dogodek v srbiji dejansko domino efekt toga ka se prinas dogaja. Tou ste se nej pijtali? Tudi vij se morete poglednoti v ogledalo pa henjati lejtati za kliki.

Sizif (ni preverjeno)

Z vsako objavo takšnih dogodkov sporočate mediji mladim, da se lahko znajdejo na prvih straneh. Ravno to pa je želja vseh psihopatskih ljudi, ki so sicer največkrat zapostavljeni.: biti opažen.

In reply to by hhhggcb (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

poslije jebanja
nema kajanja

In reply to by Sizif (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

ne razumem dobro drugo vrstico
Si mislil napisati
nema kakanja
Ja kdo pa gre poslije jebanja kakat
jaz si grem rit umit
ampak šele zjutraj
Kakat pa nikoli

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Baukmoj (ni preverjeno)

Tu lejko komentiramo.. naj naj sladoled pa ste zaklenoli. Zakaj????

Komentarist (ni preverjeno)

Verjetno zato, ker so njihove ankete fejk?

In reply to by Baukmoj (ni preverjeno)

wefwefwef (ni preverjeno)

ja kak pa misleš ka je sladolejd iz ljutomera zmago. Vejpa ovak bi tak palek niki zmago. Itak je nakunce bil samo PR članek plačani.

In reply to by Komentarist (ni preverjeno)

hhhggcb (ni preverjeno)

Sobotašinfo vej pa pijše ka je tou že dlje časa, gvušno že prle kak se je zgoudilo v srbiji. Tak ke je dogodek v srbiji dejansko domino efekt toga ka se prinas dogaja. Tou ste se nej pijtali? Tudi vij se morete poglednoti v ogledalo pa henjati lejtati za kliki.

NATEG (ni preverjeno)

To je EDINO IN EDINI DOMINO EFEKT medijev! Če ne bi mediji pumpali, se tega ne bi dogajalo!

Heroji (ni preverjeno)

To de se žvekalo 10 dni zdaj..eno isto
V prvom clanki je tak vse napisano

In reply to by NATEG (ni preverjeno)

Lool (ni preverjeno)

Keri nakladači. Srbija do Sobote? :D

PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

SE ČUDITE ?SVOBODA IN PRIDRUŽENA BANDA POGLEDNITE SE V OGLEDALO, v Sloveniji vlada popolna "svoboda" 99 % medijev obvladajo golobisti, ki vam lažejo, zavajajo in kradejo, seveda to ne smete vedeti in slišati, pravna država ne deluje, najvišji varuh zakonodaje v Sloveniji ustavno sodišče je kapituliralo in podleglo ( razen 2 sodnikov) pod golobisti, pa še za ta dva, pravi predsednica nekaterih Slovencev, bogatašinja Muser, da bo še ta 2 zamenjala, da bo pa potem vse enotno, skrajno levičarsko, komunistično sredi EU.
JA PA KAJ STE PRIČAKOVALI OD MLADINE OB TAKEM ZGLEDU, KI GA DAJE TA BANDA ???

Statistik (ni preverjeno)

Vaaj da še izda peče... :)

In reply to by PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

Vili76 (ni preverjeno)

Gda vijdim pa čujem janšista mi na kozlanje ide. IQ van je porazen. Idioti.

In reply to by PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

38 (ni preverjeno)

Res, vsakemu dobronamernemu in poštenemu Slovencu, bi moralo iti na bruhanje. IQ pa z idioti tako nima nič skupnega. Pustimo jih, naj srečno živijo v svoji zablodi, zvesti desnim lažnivim trobilom.

In reply to by Vili76 (ni preverjeno)

9a6 (ni preverjeno)

Med tem ko desna banda zavaja, laže in krade, levi svobodno plešejo. Ples je koristen, saj kdor pleše, slabo ne misli! Zatorej, mladi plešite! Ne jemljite si vzgleda po nestrpnih in sizofrenih neplesalcih, ki vam kratijo svobodo.

In reply to by PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

3753 (ni preverjeno)

Pravna Država že dolgo ne deluje! O tem veliko ve tudi g. Brezigar!? Baje je šlo za afero z orožjem, povezano z znano osebnostjo, eno od velike četverice osamosvojiteljev , ki silijo na "oltar" novejše zgodovine.. Zadevo je omenjena gospa rešila pač "demokratično". Sodišče se je zavilo v molk.. Tudi to je primer "dobrega vzgleda" . Ni kaj! Če si desničar, poštenost ni pomembna, mar ne?

In reply to by PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Ustavno sodišče je prav odločilo. Hinavščina in politična usmerjenost dveh članov, na srečo ni obrodila sadov.

In reply to by PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

Ficlek (ni preverjeno)

Ostali štirje niso politično usmerjeni? Seveda so! Ampak to s pravom ne sme imeti veze. Pa jo tudi pri ostalih štirih ima. Še preveč.

In reply to by 3a (ni preverjeno)

45 (ni preverjeno)

Bog ne daj, da bi se mladi ravnali po vašem primitivnem, puhoglavem in strankarsko opredeljene zapisu! Zares, dajte si ogledalo pred sabo in se zamislite nad vašo bedo! Kot pristaš nevzgojene bande, nimate kvalitet za dajanje vzgleda!

In reply to by PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

Mojca 12345 (ni preverjeno)

Prosím, vas lepo zaradi takšnih izjav je. mladina tan ge je, vaša politika pa nič drugo ne vejte, politika je že od osamosvojitve katastrofa, otroke in mladino, v šoli zaničuje jo, ka iz njih nič nede, mi smo v Jugoslaviji bili spoštovani, v šoli smo se včili osnove, Nej pa zdaj učitelji se včasik sami ne razmijo iz snovi, mediji napravijo največ škode, te pa še starejši, na vsako vogali, čuješ kak je vse slabo, pa kama ide te svet, malo se zamislite, če je vse samo negativno dobro za naše otroke in mladino.

In reply to by PLEŠITE svoboDA JE (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

KA MA SLOVENIJA VEZE S SRBIJO???? KAKSEN DOMINO EFEKT!!!!???

TAU SO SKUJALI MEDIJI, VSE ZA KLIKE...

realnooo (ni preverjeno)

SOBOTAINFO, KA BI TELKO CLANKOV NAPISALI NA TEMO DVIG STROSKA SAUBERMACHERJA...TAU PA NEJ!

SAMO KUJATE SRANJE, VSE ZA KLIKE

jao (ni preverjeno)

nakladanje, na centri so me ži z nožon grozile 17 let nazaj, smo rejšili po domače, pa nej bilao nikše srbije

MTS (ni preverjeno)

ZAKOJ STE ZBRISALI IN ONEMOGOČILI KOMENTARJE PRI "Najboljši sladoled v Pomurju pripravljen po italijanski recepturi in iz kakovostnih sestavin: »Prvo pride kvaliteta, potem pa tudi to, da smo prijazni«

Ker je plačani prispevek oz. je vaša ANKETA neverodostojna?

Komentarist (ni preverjeno)

Se pravi, da je prijaznost pri njih na drugem mestu? Ob takšnih "pametnih" izjavah ni čudno, da so onemogočili komentiranje.

In reply to by MTS (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

To je samo vrh ledene gore.

Vse huje bo.

Nihče v tej državi se ne ukvarja z vzroki.

To, kar se dogaja so posledice.

Nihče ne upa v javnosti povedati, da stotine in stotine mladih čaka po 2 leti na prvi pregled pri psihologu.

In to je en majhen delček mladih, ki so sploh želeli poiskati pomoč.

Vse huje bo.

.. (ni preverjeno)

Blokirati igre in omrežja kot so napravili kitajci, jebiga. Ali do pa uničene generacije.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

23 (ni preverjeno)

Res, vendar bo to blokado težko realizirati!?

In reply to by .. (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Tehnično ne, samo denar lobistov, ki bi filal politike in druge, ki ne vidijo v tem problem bi bila težava. Najprej mora vse crkniti ali se zgoditi kaj hudega, da se začne migati.

In reply to by 23 (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Neje domino efekt, sigurno so vzroki da je tak kot je, samo enkrat pač ven vdari.

.. (ni preverjeno)

Prvo ka treba uvesti je, onemogočiti komentarje na sobotainfo če se ne prijavijo.
De narod manj žalo, onemogočiti blokado komentarjev županovih sporočil, označiti kaj so reklame.

čarni vrag (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavoj se sprdnuo da si tak fuknjeni
proklet smrdljjjivi komunistično fašistični izrodek

In reply to by .. (ni preverjeno)

Lažnjivi medij (ni preverjeno)

Punca ni imela noža kot trdite! Prav tako NI dalj časa grozila kot pišete. 1x je poslala sms NAJRAJSI BI JIH BUJLA ko ji je bilo dovolj maltretiranja ....iz tega sms pa sedaj taki šov in napihovanje! "Novinarj", ki to niti niste pa se zamislite kaksne lazi sirite in kaj povzrocate dekletu!
Sram vas je lahko. Postrezite z realnimi podatki policijske zapisnika in solskega zapisnika in ne baba cula baba rekla!!!

Urška zabuhla (ni preverjeno)

vsak se ima pravico braniti

In reply to by Lažnjivi medij (ni preverjeno)

Lažnjivi medij (ni preverjeno)

Kdo od nas pa ni ze kdaj komu rekel BUJA TE BOM ....?

23 (ni preverjeno)

Si predstavljate, koliko nogometnih sodnikov bi bilo že mrtvih, če bi te besede jemali kot grožnjo?

In reply to by Lažnjivi medij (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Treba ji pomagati, ne pa še bole zjebati.

Starejše novice