Vir: Facebook Društvo Solzice
15. oktobra obeležujemo Mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Na ta dan se bo, z namenom ozaveščanja, po različnih mestih po Sloveniji izvajal poseben spominski dogodek.

Društvo Solzice je društvo, ki se že nekaj časa ukvarja s pomočjo staršem, ki so izgubili otroka med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Izvajajo skupinska in individualna srečanja za žalujoče osebe ter alternativne terapije in pogovore za vse, ki se soočajo s tovrstno izgubo.

V čast in spomin vsem otrokom vsako leto organizirajo tudi poseben spominski dogodek ob mednarodnem dnevu otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. 

»Dan naših, nikoli pozabljenih otrok, ki bi jih morali držati v naročju«

Gre za spominski dogodek, ki se izvede 15. oktobra, torej na mednarodni dan, in v sklopu katerega se v spominskih parkih po Sloveniji že 18. leto zapored pripravlja posebno obeležje.

»Dan naših, nikoli pozabljenih otrok, ki bi jih morali držati v naročju. Dan, ko se ponos in bolečina združita v ljubezen do njih,« opišejo mednarodni dan v Društvu Solzice. 

Beli baloni bodo poleteli v nebo

Vsi starši, ki doživljajo tovrstno izgubo otroka, se v ta namen zberejo v spominskih parkih po omenjenih mestih in od organizatorjev prejmejo brezplačne bele balone.

»Beli baloni nato ob enaki uri v vseh mestih simbolično poletijo v nebo – s tem želijo javnost ozavestiti o smrti majhnih otrok, ki so pogosto zamolčani. Njihov odhod v večnost je prepogosto še vedno tabu tema, o kateri se premalo govori.

Poleg balonov, se v spomin majhnim otrokom, nato prebere še poseben nagovor, ki je prav tako enak v vseh parkih. Potem pa sledi še glasbena spremljava, v večjih parkih se nam pridružijo celo nekateri znani glasbeniki,« pojasni Petra Paver, ustanoviteljica Društva Solzice. 

Letos dogodek tudi v Murski Soboti

Dogodek se že nekaj let izvaja v spominskih parkih oziroma pokopališčih v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Postojni, Novi Gorici in Slovenj Gradcu, v Pomurju pa ga do sedaj še ni bilo.

Na pobudo Metke Horvat, ki je tudi sama doživela izgubo majhnega otroka, se je začelo letos delati v tej smeri, da se dogodek izvede tudi v Murski Soboti.

»Letos aprila sem zaradi levkemije tudi sama pokopala 18. mesečnega sina, zaradi izgube sem se nato vključila v različne skupine, ki ti pomagajo ob takšni izgubi. Potem pa je malo zmotilo to, da Društvo Solzice že več let organizira spominske dogodke v spomin na umrle otroke, in sicer po celi Sloveniji, le pri nas v Prekmurju ne.

Kontaktirala sem jih in so mi odgovorili, da so že razmišljali o tem in načrtovali, da bi v kratkem ta dogodek izvajali tudi v Murski Soboti, ampak še ni prišlo do realizacije le tega. Zaradi tega sem se odločila, da se tudi sama malo vključim in poskusim pomagati pri tem, da bi se ta dogodek tudi v Murski Soboti že letos izpeljal, če bi bilo seveda zadosti interesa med Prekmurci.

Zato se zdaj trudimo, da zberemo čim več ljudi, ki se soočajo s tovrstno izgubo. Torej, da so izgubili otroka med nosečnostjo ali pa kmalu po rojstvu, da se povežemo skupaj, da bo tudi naše žalovanje malo lažje in da počastimo otroke, ker so konec koncev tudi oni bili naši,« razloži Metka Horvat. 

»Pripada jim košček vašega srca in neskončno igrišče na nebu, posujmo ga z baloni«

Vsi, ki se torej soočate z izgubo majhnega otroka, vas Solzice še vedno vabijo, da se jim 15. oktobra ob 17. uri pridružite v enem izmed spominskih parkov in skupaj z njimi ob glasbi in sočutni besedi spustite balone na drugo stran neba do vaših otrok.

»Pripada jim košček vašega srca in neskončno igrišče na nebu. Posujmo ga z baloni in šepetom misli, kot nežen opomin na to, da bodo vedno del nas. In če nas slišite, tam gori, v odmevu vetrov, radi vas imamo, danes, jutri, za zmeraj,« so zapisali v Društvo Solzice v vabilu na dogodek. 

V kolikor se želite udeležiti dogodka ali pridobiti več informacij o dogodku, lahko kontaktirate Društvo Solzice na [email protected] ali jim pišete na njihovi Facebook strani - Društvo Solzice.

Pridružite se lahko tudi Facebook skupini - Prekmurski starši angelskih otrok, ki je bila ustvarjena za povezovanje staršev v Prekmurju, ki se soočajo s tovrstno izgubo. 

Komentarji (3)

Plastikfantastik (ni preverjeno)

Lepo ka se obeležuje, leko bi ka kakšen drugi način biu. Nej pa tej balone piščavate... Plastika pa tak pa vseposejde pristane..... Tabu tema pa takšna stvar ne bi smela biti.

Pa, (ni preverjeno)

dobro, le kdo si izmišljuje te neumnosti z baloni,a se res ne da drugače?

Xyc (ni preverjeno)

Pa te si ti zmisli kaj cednejsoga, razen ka tu pametujes

In reply to by Pa, (ni preverjeno)

Starejše novice