Foto: Bobo (simbolična)
Do danes je bilo s prvim odmerkom cepljenih okoli 20 odstotkov občanov in občank soboške občine, iz občine Kuzme pa je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih zgolj slabih 11 odstotkov prebivalcev. Kakšno je nasploh zanimanje za cepljenje?

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da je bilo v Sloveniji do danes (18. april) s prvim odmerkom cepiva proti koronavirusu cepljenih 371.252 posameznikov, z drugim odmerkom pa 145.132.

Pri tem je bilo z drugim odmerkom cepljenih samo 6,9 odstotka prebivalcev Slovenije, kar je še zelo daleč od zaželjene 60-odstotne precepljenosti prebivalstva.

Svetovni rekorder je nedvomno Izrael, kjer so s prvim odmerkom cepili že več kot 60 odstotkov prebivalstva. Posledično beležijo dnevno okoli 100 novih primerov, še pred dobim mesecem dni pa so na dnevni ravni zabeležili po več kot tisoč novih okužb. Kot zanimivost. Glede na trenutno dinamiko cepljenja Slovenijo do čredne imunosti oziroma 70-odstotne precepljenosti loči še 295 dni. 

Kakšna je precepljenost v Pomurju?

V Pomurju je bilo s prvim odmerkom cepljenih 17 odstotkov prebivalcev oziroma 19.437 ljudi, z drugim pa le 5,98 odstotka prebivalcev oziroma 6.839 ljudi.

Stanje cepljenja s koronavirusom v Pomurju (vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje).
Svetovni pregled (vir: Our World in Data).

Kako je s cepljenjem v pomurskih cepilnih centrih?

V Pomurju so organizirani štirje cepilni centri, in sicer v zdravstvenih domov Murska Sobota, Ljutomer, Gornja Radgona in Lendava. Preverili smo, kako poteka cepljenje v navedenih cepilnih centrih in kakšen je interes Pomurcev in Pomurk.

Kot pravijo v soboškem zdravstvenem domu, trenutno cepijo starejše nad 60 let in posebej ranljive kronične bolnike. V tej starostni skupini imajo prijavljenih še okoli 700 oseb, prijave pa sprejemajo dnevno.

Veliko povpraševanje je predvsem za cepljenje zaposlenih v sektorju energetike, prehrane, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja in informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter drugih zaposlenih, ki izvajajo naloge nujne za delovanje države, pa tudi vseh ostalih prebivalcev mlajših od 60 let.

Cepivo v soboškem zdravstvenem domu naročajo glede na navodila NIJZ, ki določi za katere skupine prebivalstva se lahko cepivo naroči in glede na prijave, ki jih imajo zbrane. V minulem tednu je bilo pričakovanih 624 odmerkov cepiva Pfizer za prvo dozo za starejše nad 65 let in posebej ranljive kronične bolnike in cepivo Pfizer za drugo dozo.
Plan cepljenja naredijo, ko imajo podatek, koliko cepiva bomo dobili.

V povprečju cepijo od 50 do 200 pacientov dnevno, a ob prejemu večjih količin cepiva, so cepili tudi do 700 oseb na dan. Po njihovih navedbah do neporabljenih odmerkov ne prihaja, saj imajo pripravljene rezervne sezname. Nadzor s strani zdravstvenega inšpektorata imajo sicer do trikrat tedensko, do sedaj pa ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. 

V Zdravstvenem domu Lendava pravijo, da je interes za cepljenje zelo dober, kar pričajo številke, saj tedensko zaprosijo do 700 odmerkov cepiva. Vse prejete odmerke tudi tedensko porabijo, zato do neporabljenih doz ne prihaja. Trenutno s Pfizerjem cepijo paciente v starostni kategorijo 65 let in več, z AstraZeneco pa stare med 60 in 64 let. Inšpekcijski nadzori neskladnosti do sedaj niso ugotovili, so nam zatrdili v vodstvu doma. 

Opažajo zavračanje cepljenja s cepivom AstraZeneca

V cepilnih centrih v Ljubljani in Mariboru so prejšnji teden ljudje množično odpovedovali cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. V Mariboru je zavrnila cepljenje kar polovica, v Ljubljani tretjina. Tisti, ki zavrnejo cepljenje, se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja uvrsti na rep cepilnega seznama.

Tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota priznavajo, da so opazili manjši interes, ko so aktivno vabili stare med 60 in 64 let na cepljenje s cepivom AstraZenece, a sedaj ob spremembi navodil zaznavajo zadovoljiv interes pri mlajši populaciji. 

Tudi v gornjeradgonskem zdravstvenem domu vlada velik interes za cepljenje, predvsem s cepivom Pfizer, je pa v zadnjih tednih okoli tretjina oseb, ki so bili predvideni za cepljenje s cepivom AstraZenece zavrnilo cepljenje.

V Gornji Radgoni prejmejo približno 400 do 600 odmerkov cepiva na teden, cepijo pa dva dni v tednu in porabijo vsa dobavljena cepiva Pfizer, kar ostane cepiva od AstraZence zaradi odpovedi, pa uporabijo v naslednjem tednu. Kot pravijo, trenutno cepijo s cepivom Pfizer starejše od 65 let, s cepivom AstraZenece pa osebe stare od 60 do 64 let. 

Tudi sami so podvrženi inšpekcijskim pregledom, a nepravilnosti niso bile ugotovljene, zatrjujejo v radgonskem zdravstvenem domu

Z AstraZeneco cepili kronične in posebno ranljive skupine

V Ljutomeru ravno tako zatrjujejo, da je interes za cepljenje prisoten, predvsem pri starejši populaciji in v zadnjem obdobju tudi pri mlajših, a ti niso še na vrsti. Tedensko zaprosijo za približno 300 odmerkov cepiva Pfizer, cepivo AstraZenece pa imajo še na zalogi, saj ljudje odklanjajo cepljenje s cepivom tega proizvajalca.

Kot pravijo, trenutno cepijo zaposlene v zdravstvu, stanovalce in varovance v domovih za ostarele, starejše od 80 in 70 let in v starostni kategoriji 64 do 69 let. V kategoriji od 18 do 64 let so z AstraZeneco že cepili kronične in posebno ranljive skupine. 

Inšpektorji ljutomerski zdravstveni dom obiščejo dvakrat tedensko, do sedaj pa nepravilnosti niso ugotovili oziroma, kot poudarjajo v vodstvu doma, so bili celo pohvaljeni glede vodenja seznamov.

Inšpektorji nad cepilne centre

Izvedbo cepljenj po cepilnih centrih redno preverjajo zdravstveni inšpektorji, saj so mnogokrat bili določeni zdravstveni domovi tarča kritik zaradi slabe organizacije. Kot smo pa izvedeli, pa je do določenih zastojev prišlo tudi zaradi odpovedi cepljenja s cepivom AstraZenece, čeprav je bilo večkrat poudarjeno, da so krvni strdki zelo redek stranski učinek po cepljenju s tem cepivom.

Verjetnost tovrstnih zapletov je namreč precej večja pri uporabi drugih konvencionalnih zdravil, kar je ponazoril tudi farmacevt Borut Štrukelj, ki je dejal da je cepivo AstraZenece tisočkrat varnejše kot običajne kontracepcijske tablete. Do začasne zaustavitve dobave cepiva podjetja Johnson & Johnson je ravno tako prišlo zaradi domnevnih povezav s pojavom krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom v ZDA.

Nadzorov veliko, nepravilnosti malo

Kot so nam sporočili z zdravstvenega inšpektorata, so do 4.aprila izvedli 204 nadzore nad izvajanjem Nacionalne strategije cepljenja proti COVID-19 v cepilnih centrih, navedenih v strategiji. 21 zavezancem, ki so izvajali cepljenje oseb, ki niso spadale v prednostne skupine v skladu s strategijo, je bila izdana ureditvena odločba, s katero jim je bilo naloženo, da naj izvajajo cepljenje v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19.

Izrečenih je bilo sedem opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru, ker cepilni center pred cepljenjem ni imel vzpostavljenega seznama posameznikov, predvidenih za cepljenje, oziroma ni vodil seznama v skladu s strategijo. Izrečeno je bilo tudi eno opozorilo po zakonu o prekrških.

V tednu od 5.  do 11. aprila 2021, pa je bilo opravljenih 172 nadzorov, od tega 171 rednih in en izredni nadzor na podlagi prejete prijave. Izrečenih je bilo devet opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru in tri opozorila po zakonu o prekrških, izhaja iz poročila inšpektorata. Zdravstveni inšpektorat  je sicer na novo zastavil strategijo nadzora v cepilnih centrih, in sicer je iz reaktivnega pristopa pri nadzoru prešel v primarno proaktivni pristop, vključujoč cepilne centre, ki jih določa Nacionalna strategija cepljenja proti COVID-19.

Veliko prahu je dvignila tudi zadnja, že peta, sprememba strategije cepljenja s strani vlade, ki je med prednostne skupine uvrstila tudi maturante. Zdravstvene stroka je namreč glede tega zavzela odklonilno stališče in dejala, da gre za izključno politično odločitev. Vlada pa na drugi strani odločitev utemeljuje s prošnjo pedagoške stroke. 

S spleta

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lepec (nepreverjen)

Vse je to en velik nateg in vir velikega zaslužka za multinacionalke.

lopp (nepreverjen)

kje si ti bil do sedaj? v kleti. To je je ze vec sto let. Kaj mislis da McDonalds ni nateg.

In reply to by Lepec (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jAZ MISLIM DA JE ASTRA ZENEKO ZA MANJ VREDEN FOLK

In reply to by lopp (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Če je alkohol v razkužilu in je učinkovit na rokah potem lahko tudi razkužim notranji del telesa z deci žganja.

EMIL S. PREKMUREC (nepreverjen)

Za nemško kanclerko Angelo Merkl je cepivo AstraZeneca dobro za slovenske in prekmurske mudrijaše pa seveda ne, vse to je vpliv protidržavnega delovanja slovenskih medijev - bande. Saj se ne rabijo cepiti samo v primeru bolezni so potem samoplačniki zelo dragega zdravljenja.

bandit tito (nepreverjen)

Naša partizanska propaganda dela svoje. Mi komunisti smo za sputnik, plačilo na črno v rublinaj.

In reply to by EMIL S. PREKMUREC (nepreverjen)

Samoplačnik (nepreverjen)

Zakoj si mi že plačujemo osnovno zdravstveno zavarovane in pa še dodatno zdravstveno zavarovanje?
Zaradi velkih zaslužkov zavarovalnic in viskih plač doktorov.... ali zaradi toga ka mamo zagotovljeno zdravstveno oskrbo v primeri bolezni? Tiste ka so se nigdar nej cepili proti gripi in so te zboleli si tudi pozivo ka si sami plačajo zdravljenje? Ka pa tisti ka kadijo, če parv na škatlici čikov piše ka je srtno nevarno tudi siliš v samoplačniško zdravljenje gda fašejo raka ali jin to krije zdravstveno zavarovanje?
Če mo se cepo ali nej je moja osebna odločitev in s ten prevzeman vso odgovornost. Ker pa redno plačujen zdravstveno zavarovanje so doktori dužni zdraviti mene in sakšoga drugoga, keri zboli za kero koli boleznijo. In glede na to ka se je zdaj po leti dni pokazalo ka je ta korona en velki prenafudnjeni manipulativni in histerični cirkus, je sploh nej čudo ka vedno več ljudi zavrača vse te vsiljene in z grožnjami podprte rešitve.
Pa zakoj je že zdravljenje enoga kovid bolnika dražje od kakšnoga drugoga s kerin drugin viruson okuženoga bolnika? Samo zaradi prenafudnjenih stroškov zdravljenja in nenormalnih dodatkov za zdravstveno osebje. 99% okuženih doma preleži s čajon pa vitaminami.... brezplačno!

In reply to by EMIL S. PREKMUREC (nepreverjen)

black panter

tij si tele, za emila.s.....

In reply to by EMIL S. PREKMUREC (nepreverjen)

sava (nepreverjen)

Pravilno, ka zavračajo. Zavračati bi mogli tudi vse ostale covid zvarke. Vsi so še v fazi testiranja in noben je še nej registrirani. Dolgotrajni stranski učinki so totalna neznanka.

ZA sava (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

PRAVILNO DA ZAVRAČAJO, SAMO POTEM JE TUDI PRAVILNO, DA SI ZDRAVLJENJE SAMI PLAČAJO, ZAKAJ BI JIM RECIMO PLAČEVALI VSI ? V 21. stoletju je cepljenje nujno za preživetje človeštva, kdo to ne razume, ga obvezno preseliti na samotni otok ali pa v džunglo pa tam lahko dela kar hoče. Zakaj bi recimo zaradi par norcev morali vsi najebati ?

In reply to by sava (nepreverjen)

sava (nepreverjen)

Malo se izobrazi prle kak komi norce talaš. Ti se cepi, tvoj problem. Sicer so to sploj nej cepiva po definiciji, niti so nej registrirana. Či se ti na da prečitati študij o mRNA vakcinaj si bar na wikipedji prešti o njihovi varnosti. Smejšno je ka takšni kmetavzari kak ti talojo norce znanstvenikon keri se 20 pa več lejt ukvarjajo z razvojon pcr testov in mRNA vakcin in majo o teh stvareh čisto drugačen pogled na stvari kak politika kera ti servira razne kvazi ukrepe.

In reply to by ZA sava (nepreverjen)

ZA sava DRUGIČ (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Če si se sam prepoznal med temi norci je potem tvoj problem. Na tvoj nivo kmetavzarjev se ne mislim spuščati, ja za vraga iz kakšne p............ si pa tij ven spadno če ne iz kmečke, sam imam dr. naziv, ampak nikoli si ne privoščim žaliti kmeta, sram naj te bo, tako si pokazal vso svojo inteligenco ki je na 0. Sicer pa med znanstveniki je zmeraj bilo nekaj totalnih norcev, ki še danes trdijo da je zemlja ploščata in ti si med tistimi, ki to verjame. KONEC DEBATE S TABO

In reply to by sava (nepreverjen)

sava (nepreverjen)

Ja, vidin ne ločiš kmetavzarja od kmeta. Zemlo san že prepotoval in prišo na isti kraj, tak ka tvoje blodnje so čisto mimo. Pa po tvoji logiki kda boš mel probleme zaradi cepljenja boš tudi pripravleni se odpovedati zdravniški pomoči, saj se cepiš na svojo odgovornost? Pa nej trebej odgovoriti, znan odgovor. Ajd

In reply to by ZA sava DRUGIČ (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

Ja seveda, Nemške Zavarovalnice nočejo življensko zavarovati tistih, ki so se cepili.Pri tistih, ki so pa umrli zaradi cepljenja pa imajo težave z izplačilom zavarovalnine. Ker so se cepili na lastno odgovornost, zdravilo pa je v fazi testiranja.

In reply to by sava (nepreverjen)

reigns1 (nepreverjen)

Evo majster, mi mo si vsi za svoje zdravje plačuvali či zbolimo, na svojo odgovornost, ti boš pa poravnal celotno gospodarsko škodo narodi nazaj, pa še oživiti boš mogo na tisoče lidi keri so mrli ka so nej meli prave zdravstvene oskrbe zaradi teh nategov in omejitev, može?

In reply to by ZA sava (nepreverjen)

Betežna logika (nepreverjen)

Kda se bašeš s šunko moreš znati, ka rdeče meso povzroča 50 rakov! Pa kda ločeš, moreš znati ka alkohol povzroča nekaj 100 bolezni. Ka mo zdaj, zahtevali ka si vsi jedci salam, šunke pa ovi ka konzumejrajo alkohol plačujejo sami zdravljenje?

In reply to by ZA sava (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ljudje spremljajo medije, ki pravijo v katerih državah so ukinili cepivo in kje s tem cepijo samo starejše, da ne ogrožajo mlajših. Za Slo vence je človek nej tak pomemben?

Bvfdsaw (nepreverjen)

Zakaj bi se cepili z zvarki oz strupi ki namensko ubijajo ljudi s tem cepivom odgovarjajo pa ne a vam to kaj pove

Iljaanaaa (nepreverjen)

Vsi ti ukrepi ubijajo več ljudi kot ta sezonska gripa. V bistvi sploh nič ni.

ZA sava (nepreverjen)

Ustavno sodišče je tak povedalo, da so protesti in zbiranje lenuhov, bolj pomembni od zdravja in življenja Slovencev in to v Sloveniji, ki je sredi Evrope kjer je v vseh državah na prvem mestu zdravje in življenje prebivalcev. SAJ V NAŠI USTAVI TUDI TAKO PIŠE, KAJ POMAGA ČE PARTIZANSKI USTAVNI SODNIKI, DELAJO PO NEKIH SAMOSVOJIH ZAKONIH. Bog naj jim odpusti grehe ko bodo umirali in polagali račun.

botoks pop tv (nepreverjen)

ko na pop tv novinar že skoraj na kolenih prosi Čeferina, da gre v slovensko politiko. A je že taka kriza na levici? hitor se izginja proracunskih denar za luksuz, novega pa trenutno ni.

In reply to by ZA sava (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Ges naivnez pa san sigdar mislo, ka ma ustavno sodisce za spostovati ustavo in pravo. In nej NIJZja ali vlade. Nejso partizanski sodniki krivi, ka JJ ne vej napraviti zakonov v skladi z ustavo

In reply to by ZA sava (nepreverjen)

medtem v. slo. (nepreverjen)

V programsko političnem "Mein Kampf" pamfletu slovenska Levica načrtuje ulicno nasilje in udarrne trojke. vir. vfokusu.si

KORONČKA (nepreverjen)

TO CEPLJENJE JE ENOSTAVNO PROSTOVOLNA OBVEZNOST, ČE ODKLONIŠ TE VRŽEJO NA REP.
BANDA....

E........ (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vsi nasprotniki cepljenja so v glavnem pristaši levih (kom.tolpe), ki nasprotujejo cepljenju z namenom izničevanja
vladnih ukrepov in s tem njene slabitve, četudi za ceno zdravja in življenja ljudi. Zadušiti v kali čisto vse, kar je sad
prizadevanja tistih, ki zavirajo njihov obstoj..........

BRAVO E.......... (nepreverjen)

Kramberger je pred 30 leti povedal :“In ko ne bodo vladali, dodajam, takrat bodo protestirali, in pozivali k smrti tistih, ki vladajo, pa niso iz njihovih vrst!” kako je imel prav, zato so ga ubili, ve se točno katera opcija slovenske politike.

In reply to by E........ (nepreverjen)

BRAVO levičarji (nepreverjen)

Vsi ki delite minuse ste levičarji, prisesani na državne jasli za delo vam ni. Še nobenega iz gospodarstva, ki delajo za vas, še nisem videl, da bi protestiral, napišite mi vsaj eno ime če mislite da nimam prav. Protestirate točno vsi taki ki se zavedate in bojite DA BO POTREBNO POD TO VLADO DELATI IN SI PLAČO ZASLUŽITI.

In reply to by E........ (nepreverjen)

black panter

ge san desni pa san proti ukrepon,cepo se nemo,pa nej zato kak levaki ka so proti janši

In reply to by BRAVO levičarji (nepreverjen)

HALO LEVIČARJI (nepreverjen)

NE VERJAMITE ZEMLJA NI OKROGLA AMPAK JE PLOŠČATA, NE DAJTE SE ZAVAJATI.

E....... (nepreverjen)

Hvala, tolpa, za minuse! Se pravi, da resnica boli, od tod taka vroča reakcija na "cepivo".

tou pa (nepreverjen)

Sakšo učinkovito cepivo ma močne reakcije, hm.

administrator (nepreverjen)

JAZ SEM GAY
IN SPRAŠUJEM
ČE POZNA KDO KAKŠNO DOMAČE ZDRAVILO
DA SE OZDRAVIM

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

s cepinom po riti
bi te sigurno ozdravilo

In reply to by administrator (nepreverjen)

Halo, gospodje… (nepreverjen)

Vodka, represija, smrt janšizmu .... je prekrščen, nadel si je novo partizansko ime "sava", da ga naši ne bi izsledili.
Pa zaman.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice