Slika je simbolična.
Cena opravljanja vozniškega izpita je poletela v nebo. Celoten strošek pridobivanja izpita znaša že krepko nad 1000 evrov. 

Kandidat za vozniški izpit B kategorije mora opraviti minimalno 21 ur praktične vožnje pred opravljanjem izpitne vožnje. A v praksi kandidati opravijo veliko več kot 21 ur, nekateri celo dvakrat več. 

Glede na cene, ki so trenutno v veljavi, tako sama vožnja, v primeru, da kandidat opravi 21 ur, znaša že 735 evrov. 

Dijaška organizacija poziva ministrstvo

Opravljanje vozniškega izpita je z letošnjim letom še dražje kot prej. 

Dijaška organizacija Slovenije je pristojnemu ministrstvu za izobraževanje poslala odprt dopis, s katerim ga poziva k iskanju rešitev pri izvajanju ur šol vožnje, poleg tega pa omenja tudi zaskrbljujoče zvišanje cen za posamezne ure vožnje v avtošolah. 

Odprto pismo objavljamo v celoti:

»Večina mladih se v času srednješolskega izobraževanja odloči za opravljanje vozniškega izpita. V Dijaški organizaciji Slovenije zaznavamo zaskrbljujoče zvišanje cene posamezne ure vožnje v slovenskih avtošolah. Zaskrbljenost nad problematiko smo že naslovili Združenju šol voženj Slovenije, ki so nam argumentirano pojasnili, da nimajo pristojnosti ukrepanja.

Poleg stroškov za opravljanje tečaja in izpita prve pomoči, zdravniškega pregleda ter tečaja in izpita iz cestno prometnih predpisov, je potrebno veliko količino denarja odšteti še za ure vožnje. V zadnjih letih se je v slovenskih avtošolah cena ene ure vožnje močno podražila. 

V članku časopisa Delo, objavljenem 20. junija 2019, z naslovom »Za vozniški izpit je treba odšteti najmanj 900 evrov«, je razvidno, da je cena ure vožnje znašala v povprečju 25,2 evra.

O višini cene posamezne ure vožnje smo se pozanimali tudi za preteklo leto 2021, ki v povprečju znaša 35,4 evra. Moč je opaziti relativno zvišanje cene za kar 40 odstotkov. V Združenju šol voženj Slovenije so nam pojasnili, da se cene storitev šol vožnje oblikujejo prosto na trgu in da sami nosijo pristojnosti predvsem za obravnavanje skupnih tem v zvezi s predpisi, ki urejajo pogoje za izvajanje dejavnosti. O aktualni problematiki smo se pozanimali tudi pri samih ponudnikih storitve, ki so poleg različnih odgovorov navedli še nekaj perečih problematik.

Dolgotrajno zaprtje dejavnosti zaradi epidemioloških razmer je občutno povečalo dolge čakalne vrste za pristop tako k teoretičnemu kot kasneje k praktičnemu delu vozniškega izpita. Kandidati po začetku opravljanja praktičnega dela vožnje čakajo ponekod tudi več tednov na nadaljevalne ure, zaradi povečanega navala kandidatov, ki trenutno opravljajo ure vožnje pri preobremenjenih inštruktorjih. Izvorni problem, poleg navala kandidatov, je že pred epidemijo bilo pomanjkanje kadra v šolah vožnje. Ta izhaja iz obremenjenosti inštruktorjev v popoldanskih urah, ko ima večina kandidatov zaradi dopoldanskih šolskih obveznosti prosti čas, v katerem lahko opravijo zahtevane ure.

Ker izhajamo iz želje, da za dijake zagotovimo enake možnosti in razmere se nam zdi smotrno razmišljanje v smeri, da bi bilo dijakom, v času pridobivanja vozniškega izpita, omogočeno opravljanje omejenega števila ur vožnje med urami pouka, v kolikor imajo izpolnjene vse zahtevane pogoje. Ure opravljene v avtošoli bi se lahko z ustreznimi dokazili upoštevale kot del OIV (obveznih izbirnih vsebin). Poleg prej omenjene obremenjenosti inštruktorjev vožnje, je razlogov za iskanje rešitev v tej smeri več. Z opravljenimi izpiti se poveča mobilnost družbe, prav tako pa doslednejše opravljanje izpita na dolgi rok na cestah pusti bolj izkušene in posledično spretnejše voznike. Tudi za dijake bi v primeru opravljanja voženj v času pouka prihajalo do manjših logističnih in časovnih zapletov.

S ciljem iskanja dolgotrajnih rešitev vas prijazno pozivamo k razmisleku o podanem predlogu in nadaljnjem skupnem dialogu, saj je vozniški izpit ena od pomembnih neformalnih oblik izobraževanja, ki jo opravlja velik del dijakov. Prošnjo in poziv s tem namenom naslavljamo na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.«

Kakšne so cene voženj v Pomurju?

Če so cene enourne vožnje leta 2019 povprečno znašale 25 evrov, temu zdaleč več ni tako.

Kot je razvidno iz cenikov na spletnih straneh avtošol, so se ure voženj v primerjavi s prejšnjimi leti močno podražile tudi pri pomurskih ponudnikih. 

Pri Šoli vožnje Nomad boste tako za kategorijo B, za eno uro vožnje odšteli 34 evrov, za relacijsko vožnjo iste kategorije pa 36 evrov. 

Ura vožnje kategorije B pri Avtošoli Busko stane 34,50 evra. 

Avtošola Alma ima različni ceni za občane ter za dijake in študente. Za uro vožnje pri njih občani odštejejo 36 evrov, dijaki in študenti pa 35 evrov. 

30 evrov za uro vožnje v kategoriji B boste odšteli pri Šoli vožnje Benko

Pri Šoli vožnje Bistroumnež ura vožnje za B kategorijo stane 36,60 evra. 

Če primerjamo cene enourne vožnje za kategorijo B, se cene ponudnikov v Pomurju gibljejo okrog 35 evrov. 

Koliko pa je stala ura vožnje, ko ste vi opravljali vozniški izpit?
 

Komentarji (37)

R€snica (ni preverjeno)

v Almi se najvec ljudi opece? Tudi racuni se ne izdajajo, € grejo direkt lastniku..

Tišinčar (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka se tij škrableš kome pejnezi idejo?

In reply to by R€snica (ni preverjeno)

Tišinčar (ni preverjeno)

Zanimivi odziv na moj komentar. No zaj pa tak. Ajmo vsi keri se ne strinjate z mojin komentaron ka se zamislite če ste vse v živote plačali uradno pa z računon. No ajde naj malo možgančki predelajo to stvar pa realno povejte če neman praf.....(sladoled, kostanji, hitra prehrana, inštrukcije, šušmarsko delo ala zidarija ali pa kakšen mehanik mogoče za avto, frizer....)......dokeč de država pa zakoni to dopuščala tak dugo de se tak delalo pa okoriščalo, nej samo pri avtošolaj pa panogaj kere san omeno v mojon komentari nego še marsiger indri, tak dugo de pač nažalost tak. Država ti nikja nede dala, prlej ti zeme kak da. Je pa žalostno to ka smo glede na BDP čeduže bole zadužene, ker se skoraj že lejko trdi ka momentalno novorojenček keri je komaj zagledno svetlobo svejta ke je že za 2.000,00 € zadužene pa je še nej pošteno živeti začo.

In reply to by Tišinčar (ni preverjeno)

😂 (ni preverjeno)

V keroj pa nej? 😂 Eno povej

In reply to by R€snica (ni preverjeno)

ŠKOLNIK (ni preverjeno)

Tu trbej regulacijo. Nej ka si tej nesposobni spjaši računajo 35€ na vro. Ka ste naure malo? Vejpa tau je po 6 jurjof na mejsec. Nej čuda ka majo avtošaule baukše autoje kak direktore. Ge san pred 10 lejtam edelo izpit v pežo 207, zaj pa se vozi audi pa mercedez. Vejpa nej gučate ka 36€ na vro košta, ka of paulek tebej sidij pa ti povej lejvo, desno pazi pešca.

Andrej Actros (ni preverjeno)

Leta 2000 C kategorija točno 5000 tolarjev združenje šoferjev Ljutomer

Mojapot (ni preverjeno)

Vsi iste cene - že diši na kartelsko dogovarjanje :-)

PFERD (ni preverjeno)

KELKO PA TE KOŠTA ENA URA VOŽNJE ČE DELAS IZPIT ZA KONJA???

.... ..... (ni preverjeno)

Pijtaj debeloga fuknjeneca un je najvekši konj un vse zna.

In reply to by PFERD (ni preverjeno)

Laguna V6

@PFERD
Verjetno je odvisno od tega ali delas na lastnem konju, ali pa na....😄

In reply to by PFERD (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Avtosola sapac 28€ , dobijs racun pa vse mislen ka najjaca avtosola

tihi (ni preverjeno)

pa čakaš 4 mesce

In reply to by . (ni preverjeno)

Cefurin (ni preverjeno)

Če ima mularija peneze za mamila jih bodo našli še za avtošolo

Cefurin (ni preverjeno)

Če ima mularija peneze za mamila jih bodo našli še za avtošolo

Vašeime (ni preverjeno)

37€ relax

. (ni preverjeno)

Čudno ka nejdete si keri ste tak pametni ka je drago za inštruktora pejnez kak blata po vašon.

ŠKOLNIK (ni preverjeno)

če si pred 4 lejtami mel 1 avto zdaj pa maš 4 zaposlene pa 5 autojof te mislen ka je pejnez kak blata. 10 vr voziš, pare na ruku, 21 za izpit pa še 10 cuj za foro ka inštruktor pravi ka nejsi krejdi pa je to to. 300€ na den v žep brez problema. Prijaveš pa minimum.

In reply to by . (ni preverjeno)

tihi (ni preverjeno)

Trbelo bi probate.....

In reply to by ŠKOLNIK (ni preverjeno)

luksus (ni preverjeno)

Razlika izhaja iz toga s kaksnin avtojon se zdaj delajo izpiti! Kda san ge delo izpit san ga delo
z Meganon, zdaj se vozikajo z VW Tiguanon in tak dale. Tak ka ze nabavna cena avtoja je 1x visja, te pa moreno luksos placuvati stranke… Tak kak marsikje drugje

gereg (ni preverjeno)

Krijva so deca, ka v pežoje 207 ale pa renoje neščejo izpita delati. Ka je bole "COOLSKO" če prijde po tebej inštruktor z audijon A4. Ka si te jači frajer kda 38 € na vro plačaš. Včasi smo delali izpit tan ge je najfalej bilau zaj pa tan ge je jači auto.

In reply to by luksus (ni preverjeno)

omgg (ni preverjeno)

torej pravis ce do meli vsi Pezoja 208 nede nisce vec delo izpita? Pa do vsi brez? Vejpa 90% te dece so srmake, iz taksne familije ge so starsi na minimalci. Skrajni cas je ka se enjajo obnasati vsi kak ce bi bili miljonari. Dabe se ti je preseravati kda ides na konce dneva nazaj domov v srmastvo

In reply to by gereg (ni preverjeno)

Kuki (ni preverjeno)

Avto pa res ni simbol bogastva, kdaj te boste to skuzili. Razen ce je oldtimer..

In reply to by gereg (ni preverjeno)

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Kaj mediji že spet nekaj nabijate !!!!!!!
Sedaj je korona minila in nimate več udarne novice, ki vam je prinašala klike zdanji 2 leti !!!!!!!
In je treba iz nečesa delat dramo in štalo !!!!!!
KAKŠNE CENE V NEBO !!!!!!?????????
HALOOOOOOOO !!!!!!!!!!
Kje je tukaj nebo ??????????
Te cene imajo nekateri že nekaj časa in nič ni šlo v nebo !!!!!!!!!!!
In se vidi, da neki mladeniči delajo prispevke, ki pojma nimajo !!!!!!!
Na koncu še vpraša koliko smo mi plačali za izpit !!!!
Jaz sem ga plačal v jugoslovanskih dinarjih !!!!!!!!!
Glede na to, da je takrat bila inflacija kar dobra smo plačali nekaj 10 ali 100 tisočakov !!!!!!!
No, saj tudi kruh smo en čas plačevali s tisočaki !!!!!!!!
Pa smo ves to preživeli in lepo je bilo !!!!!!!!

😂 (ni preverjeno)

Zakoj nucas presledek med klicajon in besedo? Tak si zabiti ka niti osnov pravopisa ne obvladas? Jeba je biti tak pameten, kda sploj nejsi nej 🤪

In reply to by HojSS PRESS (ni preverjeno)

HojSS PRESS (ni preverjeno)

No, ti si mimogrede prenor, da bi vedel zakaj je presledek !!!!
Ti pa namesto končnega ločila uporabljaš neke narisane znake !!!!
Kot bi bil malček v šoli, ki se igra !!!!!!

In reply to by 😂 (ni preverjeno)

Landini

Avtošole so si namerno izborile tako politiko, da potegnejo se zadnje cente od mladih. Dejstvo je pa da ne 10 in ne 20 ur ni dovolj. Ampak se učiš vozit šele po opravljenem izpitu. Gre se samo za to, da avtosolski lobi preživi.

Devill (ni preverjeno)

Prizadeti

tihi (ni preverjeno)

Proti cenam telefonov pri dijakih, je izpit mala malica...

HojSS PRESS (ni preverjeno)

TOČNO TAKO !!!!!!!
Odlično napisano !!!!!!!!!
Telefone imajo dražje, kot kak podjetnik !!!!!!!
Pa že pri 18 HOČEJO VSI takoj izpit za avto, da se lahko frajerišejo z očetovim avtom !!!!!!

In reply to by tihi (ni preverjeno)

Mimi123 (ni preverjeno)

Danes je pač tak, da ker majo, majo dosti, keri pa nimajo, pa resno nimajo. Delajo preko študenta da si kupijo rabljeni telefon, ker jih je sram pred družbo, saj vsi vemo, kako je ko si najstnik. Na bolhi se prodajajo recimo še vedno iphone 6, pa glavno da je iphone, ker smo postali taka družba, da je to pomembno. In taki bi delali izpit tudi z manjšim avtom.

In reply to by HojSS PRESS (ni preverjeno)

Bob007 (ni preverjeno)

Avto šole požgati do tal pa zjebat ta požrešen kapitalizem! Več k bo prevoženih ur več si bojo tlaćli v žepe, treba jim tok škode narest da bojo šli na suh kruh pa vodo!

Qqq Jasnina Qqq (ni preverjeno)

Vcasih je bolje odsteti vec pa je avtosola bolj kvalitetna (seveda ne vedno).V Celju smo bili zelo zadovoljni z avtosolo Nomago in z instrukterjom Dragom. Tukaj tudi ne nabijajo ur in se kandidatu res posvetijo.So tocni in prilagodljivi. Nezadovoljni pa smo bili z avto solo L Mark (zamujanje neprilagodljivost).Nazadnje smo instruktorico iz L Marka videli celo ko je tipkala po telefonu med voznjo s kandidatom.Sicer pa imamo vsi o vsaki stvari svoje mnenje.

Muraniko (ni preverjeno)

Jaz bi še več kasiro ko vozijo audija pa bmw,mercedez..Samo ta mladina gnes kelko prepije v lokalih pa se drogira naj tej penez dajo vkraj pa majo za leto dni nov avto plus ispit brez problema,vsem ki pa se resno zavzemejo za študij pa naj bojo cene dostopne za to.Ali jaz če mene pitate,nebi dal izpita 18letniku pa da se na glavo postavi,ker ga bo 80% hitro izgubil..To gnes den kak dirčejo kak na dirkalni stezi,pa povzročajo nesreče v pijanon stanje..tudi starejši da nede pomote jim nebi dal možnosti ponovnega opravljanja izpita nadaljnih 10 let.

Sobota mu (ni preverjeno)

Tisti ka se drogejra nede nikdar šofer niti nede mel izpita....
Je predrago pa konec.

Anita 122 (ni preverjeno)

Nej so vsa deca od Čurija....

Explozija (ni preverjeno)

Naj se vsak zasejbe briga

Vincenc (ni preverjeno)

Koliko je pa izpit za osla

Starejše novice