Cehmešter Jožef Pal, ki je dolgoletni vodja krojaškega ceha v Turnišču, je za svoje dolgoletno delo je prejel občinsko priznanje.

V župniji Turnišče že več kot 250 let deluje krojaški ceh Turnišče. Njen dolgoletni vodja je Jožef Pal iz Turnišča, pred njim pa je ceh vodil njegov oče.

V tem krojaškem cehu ohranjajo dolgoletno tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod od leta 1770, ko je cesarica Marija Terezija postavila temelje cehovstva v župniji Turnišče.

Sodeloval tudi pri prenosu listin iz časa Marije Terezije

Jožef Pal je glede na dolgoletno opravljanje te vloge postal celo sinonim tega ceha. Je sicer preprost in skromen, a na področju cehovstva zahteven in odgovoren.

Za vse, kar cehovska pravila zahtevajo, je začel skrbeti, ko je očetu začelo primanjkovati energije za to področje dela. Odgovornost je prevzel za vso cehovsko dokumentacijo, ki je bila shranjena pri njih doma.

Sodeloval pa je tudi pri prenosu listin iz časa Marije Terezije v občinske prostore.

Cehovska pravila stara več kot 250 let

Kot odgovoren cehmešter se je vedno obračal na svoje ožje sodelavce v odboru ceha in šele nato v skladu s skupnimi odločitvami opravljal dogovorjene naloge.

Cehovska pravila, ki so stara več kot 250 let, se še dandanes ohranjajo kot edinstveni običaji zgodovinske dediščine Turnišča.

Jožef Pal je pri tem ohranjanju vedno odigral pomembno in glavno vlogo. Za svoje dolgoletno delo je prejel občinsko priznanje občine Turnišče, na kar je zelo ponosen.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice