Foto: Blanka Kefer
V Ljutomeru je od decembra na voljo sodobna ulična kulinarika, ki navdušuje z iskrenostjo in prleškim pridihom.

Aleš Žganjar je prleški kuhar, ki pod imenom Iskreno gostinstvo ustvarja sodobne ulične jedi. Pogovarjali smo se o njegovih začetkih, ljubezni do kuhanja, uličnih kulinaričnih dogodkih in odprtju novega gostinskega obrata v Ljutomeru. 

»Ob kuhanju se počutim doma, najdem mir in fokus«

Kot nam je pojasnil, se je s kuhanjem začel ukvarjati že pri zgodnjih devetih letih. Takrat je bil sicer primoran kuhati iz drugih razlogov, a ga je naposled kulinarika začela vse bolj navduševati. 

»Kuham že od devetega leta. Najprej je bil to odziv na neugoden delovni čas matere in pomanjkanje kuharskega talenta pri očetu. Zato sva z 12-letno sestro začela eksperimentirati sama. Prvih par poskusov je bilo klavrnih, uničila sva pet procentov domače kulinarične operacije, potem je pa steklo.

Ob kuhanju se počutim doma, najdem mir in fokus. Potem pa nekako sredi tega prideta še lepota in ljubezen,« nam je zaupal Aleš Žganjar. 

Danes si življenja brez kuhanja, kot pravi, pravzaprav ne more predstavljati. 

Za obrat se je odločil, ker si želi kulinarike na višji stopnji

S svojimi gurmanskimi burgerji, sendviči, hot dogi in ostalo ulično kulinariko je v preteklih letih navduševal številne stranke na različnih dogodkih, tako v Pomurju kot tudi drugod. Videli smo ga lahko na primer na praktično vseh izvedbah kulinaričnega dogodka Sočna vilica.

Kljub uspešnim uličnim kulinaričnim zgodbam, pa se je Žganjar pred nekaj časa odločil, da svojo kuharijo povzdigne na višji nivo. Iz tega se je nato kmalu razvil nov gostinski obrat Iskrenega gostinstva, ki se nahaja pri avtopralnici v Ljutomeru.

»Sočna vilica in ostali dogodki so bili super za navezovanje stikov in promocijo, vendar na žalost ne omogočajo kulinarike na višji stopnji, ker je preveč gostov naenkrat in smo vsi primorano 'pohvatati' kakšno krivino. V Ljutomeru pa je časa več, obseg je manjši, tako da je lahko ponudba kvalitetnejša,« je razložil Žganjar.

Foto: Blanka Kefer

Gurmanski burgerji, pulled pork sendviči, moderne prleške jedi

Kaj pa torej ponuja nov gostinski obrat v Ljutomeru? Prleški kuhar je pojasnil, da ima v ponudbi tako jedi, ki so na voljo stalno, kot tudi sezonsko ponudbo ter posebne dnevne jedi. 

V večini ponudbo še vedno predstavljajo gurmanske ulične jedi, kot smo jim bili priča na uličnih kulinaričnih dogodkih, posebno noto meniju pa dajejo tudi prave prleške jedi, narejene na moderen način. Tak je na primer prleški hot dog ali pa 'prava kisla župa'.

»V stalni ponudbi imamo goveji burger s slanino, pulled pork sendvič, piščančji sendvič, vegi wrap, steak sendvič pa pomfri.

Del ponudbe pa varira. Zdaj pozimi bo bolj na žlico, poleti pa na vilico. Občasno pa kateri od mojih sodelavcev dobi navdih, tako da se na meniju znajde tudi kakšna posebnost, ki ni nujno moja,« je pojasnil lastnik Iskrenega gostinstva. 

Za pripravo uporablja lokalne sestavine

Kot je še poudaril Žganjar, je v njegovi kuhinji med drugim tudi dosti poigravanja z bučnim oljem in semeni ter zaseko oziroma po prleško 'zoblom'. Trudi se tudi, da v jedi vključuje čim več lokalnih sestavin.

»Meso je od domačega mesara, kruh je od domačega peka, zelišča in sezonska zelenjava z maminega vrta, navdih dobim tudi od članic lokalnih aktivov kmečkih žena,« je še dodal.

Jedi predstavlja na inovativen prleški način

Da so jedi še bolj zanimive, jih nadobudni kuhar na Facebook profilu Iskrenega gostinstva predstavlja na prav poseben način.

V prleškem jeziku je tako na primer nedavno predstavil sveže pripravljen ričet. Svoje stranke in prijatelje na družbenem omrežju pa poleg tega še vedno prijazno pozdravi. 

»O totem krasnem ričeti! Lepo naseckan luk, češjak, por, paprika, mrkevca, zelena, prekajena rebra, zelhane klobase, ješpren skuhan pa splavljen, beli fežol, horgoška, majaron, lovor, timijan, vinček, mezga pa petržal.Vse skup zaleto, ne z vodo, ampak z jušno osnovo s pol jate kocjanovih picekov pa obrezki in olupki. Čudovito.

Čez eno vuro še friško pečeni kruh z drožmi, če me lepo pitate,« je zapisal v objavi na Facebooku.

V gostinskem obratu dela sam, z občasno pomočjo pogodbenih delavcev

Da so jedi v gostinskem obratu v Ljutomeru res pripravljene iskreno in z ljubeznijo je razvidno tudi iz tega, da Aleš Žganjar dela v gostinskem obratu Iskreno gostinstvo sam.

Zaposlenih trenutno še nima, občasno pa mu pomagajo pogodbeni delavci. 

»Zaenkrat delam sam, z občasnimi intervencijami pogodbenih delavcev. Spomladi bomo odpirali dodatno delovno mesto, poleti pa še kakšno študentsko delo,« je razložil. 

Kakšni pa so prvi odzivi strank na njegove specialitete?

»Vsakemu povem, da se o okusih ne razpravlja na veliko. Vsak mora sam vedeti, kaj mu paše, izbira pa med kravo, svinjo, piščancem, zelenjavo in steakom. Za družbe priporočamo domač narezek, za tiste brez idej pa gre zgolj pomfri. Če pa bi že kaj izpostavil, pa bi to bil naš pulled pork sendvič, ki je kar uspešnica v regiji in širše,« je izpostavil Žganjar. 

Foto: Blanka Kefer

Čez poletje bo moderna prleška kulinarika ponovno na voljo na festivalih

Prleškega kuharja smo med drugim povprašali tudi o tem, kakšni so načrti za naprej in ali se morda kljub obratu v Ljutomeru še lahko srečamo na kakšni ulični kulinarični prireditvi. 

»Seveda. Do poletja bo prikolico pri Carwashu nadomestil kontejner, mi pa se bomo odpravili na turnejo po slovenskih festivalih, gostovali bomo po mestih v okviru projekta Kulinarični cirkus, za naslednjo zimo pripravljamo kulinarični kabaret, priredili bomo kakšno svojo prireditev, dobrodelni projekt in še kaj novega,« je še dodal Žganjar. 

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Amigo (nepreverjen)

Zelim mu vso sreco! Vendar kaj imajo s to besedo fokus? Isto slisis na tv fokusiraj se, fokusiraj! Neka nova modna kuharska muha!? No, Volcic jo uporablja, tak da ja!

Aleš Žganjar (nepreverjen)

Jaz televizije ne gledim, tudi Volčiča pretirano ne cenim :). Fokus je v smisli, ka sem resen pri stvari, če čete v trenutki, tak ka resen lehko začutim hrano pa toti poklic, tudi kda se mi finančno ne splača. Fokus je kul. Meni dela. Hvala za lepe želje.

In reply to by Amigo (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Hrana je res dobra, pa tudi lastnik Aleš je legenda. Jaz bi šel tja že zaradi tega, da slišim par njegovih for, ki so res izvirne. :))

Aleš Žganjar (nepreverjen)

Hvala. Dojdi. Pa povej ka si me mejo za legendo na neti, dobiš 7 pomfrijov več :)

In reply to by pomurc (nepreverjen)

MTS (nepreverjen)

Dečko vso srečo ti želim na tvoji poti!

Aleš Žganjar (nepreverjen)

Hvala :)

In reply to by MTS (nepreverjen)

GinkoG (nepreverjen)

Bravo, samo tako naprej. Preprost fant s preprostimi ampak zelo okusnimi kulinaričnimi umetninami. :) To je to, kar rabimo - dobro, sveže in brez prese*avanja.

Aleš Žganjar (nepreverjen)

Hvala. Bomo se potrudili ostati na simpl. Je pa lepo, kda nehče razmi.

In reply to by GinkoG (nepreverjen)

Saarkazzem (nepreverjen)

Najbouksi pulled pork dalec na okouli. Ales je legenda.

Aleš Žganjar (nepreverjen)

Tenks. Vi ste tudi legenda :)

In reply to by Saarkazzem (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

konjčno nekaj v Ljutomere, ge se da dobro jeste

Aleš Žganjar (nepreverjen)

Pa sej Senad ma tudi vredi. Pa keri še se ziher nejde. Hvala

In reply to by vrana (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice