28. Büjraški dnevi so pred vrati! Preverite, kaj pripravljajo za nas.

Krajevna skupnost Ižakovci na Otoku ljubezni že osemindvajsetič pripravlja Büjraške dneve. Dogodek je posvečen tradiciji büjraštva, predvsem pa spominu na življenje in delo ljudi, ki živijo z velikokrat nemirno reko Muro.

Bujraši – domačini Ižakovcev so z büjranjem oziroma krotenjem reke nekoč varovali vas Ižakovce in njene ljudi pred rečnim tokom Mure. Z vejevjem so namreč preprečili, da bi se voda izlila iz svoje struge.

Običaj büjranja se je skozi čas spreminjal, a njegov namen je ostal – utrjevanje Mure. Pauše (dolge snope vej) so povezali med seboj, spustili ob breg reke in mednje navozili kamenje. Tako imenovan volclin so spustili ob breg reke, ki je utrjeval njeno brežino tako, da ga je obraslo vodno rastlinje. Kasneje so Murin breg varovali s kubiki, betonskimi kvadri, ki so jih polagali na predhodno naložene volcline. Od brega proti sredini struge so nastajale traverze, kjer se je moč rečnih valov in vrtincev razbijala. Voda je tam dobila zravnano smer toka. Po reki so se büjraši prevažali s šejfi, 13 metrov dolgimi transportnimi čolni, na katerih so prevažali tudi material za büjranje. Po reki so izvajali tudi vzdrževalna dela, predvsem po poplavah.

Zabaven poklon tradiciji

Staremu običaju se bodo tudi letos poklonili s tradicionalno zabavo. Organizatorji pripravljajo pester program, v okviru katerega se bodo ta konec tedna odvili številni koncerti glasbenikov, nastop folklorne skupine ter prikazi različnih tradicionalnih običajev, medtem ko bo z delavnicami poskrbljeno tudi za najmlajše.

Veselo bo že v petek, ko bodo na oder stopili skupina Êdna ter Feri Lainšček s svojo prozo in poezijo, zaplesale pa bodo tudi vile. 

V soboto se bo dogajanje nadaljevalo z otroškimi delavnicami Vrtca Beltinci, tekmovanjem v pečenju rib ter prikazi büjraštva, mlinarstva in tkalstva. Prav tako bodo navduševali Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači, folklorna skupina »Pozvačin« Bistrica ter Kvintet pomurskih 5.

V večernih urah se bodo obiskovalci nasmejali še ob komediji Striptiz Matjaža Javšnika ter se dodobra razgibali v družbi skupine Blue Planet.

Zadnji dan letošnje prireditve bodo v Ižakovcih začeli z budnico Zadnji moment. Po nagovorih Hotimirja Tivadarja, profesorja Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Ljubljana in župana občine Beltinci Marka Viraga pa bodo v kulturnem programu zazveneli še zvoki Ansambla Spev in Skupine Nemir.

28. Büjraški dnevi
Ižakovci, 9. 8. – 11. 8. 2019

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice